Svi pričaju o hipnotišućoj lepoti žena iz plemena Zulu, ali ne znaju pravu istinu o njima

Foto: RAJESH JANTILAL / AFP / Profimedia

Na prvu loptu sve izgleda čarobno.

Pleme Zulu je najveća etnička grupa Južne Afrike i ima ih od 10 do 12 miliona. „UMkhosi Vomhlanga“ (zulu ples trske) je njihova godišnja ceremonija koju slave sve devojke u čast seksualne čistoće, a vrhunac je čin davanja trske, kad device dobijaju blagoslov od Zulu kralja. Devojke su ranije nosile samo bele perle i otkrivale svoje grudi kao znak pokazivanja čistoće, ali vremena su se promenila i sada nose različite perle, ali grudi toko ceremonije ostaju nage.

Zulu
Foto: RAJESH JANTILAL / AFP / Profimedia

Hiljade Zulu žena, koje se smatraju „devojkama“ ili „devicama“, poklanjaju trsku kralju dobre volje. Ovaj obred se odigrava u septembru u kraljevskoj palati eNiokeni u Nongomi.

Zulu kralj
Zulu kralj, Foto: RAJESH JANTILAL / AFP / Profimedia

Žene se oblače u skladu sa svojim bračnim statusom. Neudata Zulu žena ponosno pokazuje svoje telo noseći suknje od trave ili pamučnih resa. Udata žena pokriva svoje telo kako bi pokazala drugima da je zauzeta. Verene devojke pokrivaju grudi ukrasnom tkaninom.

Podređena uloga žene

Zulu
Foto: Michelly Rall / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uloga žene je uloga podređene, ona je inferiorna i po statusu i po vrednosti, ali to ne znači da se prema njoj može loše postupati. Ona kuva, čisti, rađa decu i vaspitava ih, obrađuje zemlju, ide u žetvu, skuplja drva za ogrev, kuva pivo, donosi vodu ako nema dece za to, spisak je beskonačan. Pre nego što mužu posluži obrok, žena ulazi u kolibu ili sobu – obično na kolenima i donese mu vode da opere ruke i ispere usta, zatim mu donese hranu i onda ga ostavi da uživa u obroku. Ostatak porodice jede zajedno, odvojeno od glave kuće.

Odgajanje Zulu devojčica

Zulu
Foto: RAJESH JANTILAL / AFP / Profimedia

Kada devojčice napune oko pet godina, postepeno se uvode u najjednostavnije kućne poslove. Vremenom joj se dodaje sve više obaveza da bi oko 11. nadmašila svoju majku.

Ćerke uče i da obrađuju zemlju, prate svoje majke u njivu i gledaju ih kako seju i kopaju. Takođe uče pravo vreme za sadnju različite hrane. Sa oko jedanaest godina dobijaju prvu motiku, a dotle već znaju koja drva se skupljaju za ogrev, umeju da nalože vatru za kuvanje, kuvaju i neka jela i brinu o svojoj mlađoj braći i sestrama.

Uloga muškarca

Dečaci oko šeste godine dobijaju zadatak da čuvaju očevo stado. Odmah nakon izlaska sunca napuštaju kraal sa stokom i vraćaju se kasnije ujutru. Nakon što su krave pomuzene, doručkuju i vraćaju se na pašnjake do zalaska sunca.

Takođe, oni uče veštinu borbe štapom u kojoj važe stroga pravila. Mladi dečaci takođe uče kako da rukuju knobkerrie-om, kratkom toljagom sa loptom na vrhu koja se baca na ptice, zečeve i sve male životinje. Uče i da koriste koplje koristeći naoštrene štapove.

U tinejdžerskim godinama se upoznaju sa disciplinovanim životom ratnika.

Muškarci brane porodicu i zemlju i učestvuju na sastancima da čuju nove zakone i direktive. Sve goste primaju i ugoste oni. Muškarac potpuno kontroliše svu imovinu, a njegova žena ne poseduje ništa. Stariji sinovi se uključuju u donošenje odluka o opštim porodičnim stvarima, ali se supruga samo povremeno konsultuje. Sve poslovne transakcije preduzima muž i nijedan ugovor ne važi bez njegovog pristanka.

Vaspitanje dece

Zulu
Foto: RAJESH JANTILAL / AFP / Profimedia

U zajednici dok dete odrasta, ono zna da su svi oženjeni muškarci i žene ujedno i njihovi roditelji. Telesno kažnjavanje može izvršiti bilo koji odrasli član zajednice, a zatim prijaviti detetovim roditeljima, koji će potom verovatno istući dete još jednom jer ih je osramotilo.

Isključiva je dužnost majke da vaspitava decu i uči ih poštovanju i njihovom mestu u porodici.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram