Stigla mi je poruka od moje manikirke Lidije i shvatila sam po čemu je ovaj Osmi mart drugačiji od svih

8. mart
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

Ovih dana u mojoj ulici su nikle tezge sa cvećem preprodavaca, a 8. marta već od ranog jutra istom ulicom ne može da se prođe od gužve.

Ovaj dan me uvek podseti na mog dedu koji je od kad znam za sebe oblačio odelo i uz osmeh mi donosio cveće, ali i na mog druga Nikolu koji svake godine (na kom kog kraju sveta da se nalazi), napiše poruku: “Komšinice, srećan 8. mart”. Ne osećam se jednakije zbog toga, ali mi je lepo. Osmi mart vidim kao neku podvrstu Dana zaljubljenih, kada trgovci zarađuju pare, a žene se s posla vraćaju umorne, s jednom uvelom ružom u celofanu i dva crna podočnjaka ili ne daj bože – s karanfilom.

Ono što me je ove godine oduševilo je jedna stvar koju do sada nisam primetila i to je ujedno nešto najbolje što možemo da dobijemo i poklonimo jedna drugoj.

Foto: Shutterstock

Sa svih strana žene koje drže kozmetičke, frizerske salone ili su umetnice, male preduzetnice, čarobnice zanata i alata, drugim ženama nude velike popuste za svoje usluge i proizvode.

Zakazujem manikir juče, a Lidija mi kaže – hej, do kraja marta popust na masaže, koliko godina imaš – toliki popust. Krštenico, moje poljsko cveće!

Od kozmetičarke Maje mi stiže poruka – popusti na tretmane, 30% na biološki i antiage, 20 na klasičan, do 16. marta.

Maša koja dizajnira i pravi seksi kupaće kostime isto daje ogroman popust.

View this post on Instagram

A post shared by Masa Kozic (@masinkamasa)

Hygge kozmetika za 8. mart ima super akciju. Ovaj domaći brend prirodne kozmetike će podržati žene s karcinomom dojke. Od svake prodaje od 2. do 8. marta 20 odsto će biti uplaćeno Ženskom centru Milica za poboljšanje kvaliteta lečenja, uslova i psihosocijalne podrške za žene obolele od karcinoma dojke.

Cozy2Wear brend iza kojeg stoji jedna Sonja, a koji ima odličnu garderobu od prirodnih materijala za žene svih oblika, za 8. mart će od ponoći do ponoći imati 70 odsto popusta na sve svoje proizvode.

View this post on Instagram

A post shared by C O Z Y (@cozy2wear)

I ima tu još mnooogo toga, dovoljno je da i same pogledate mreže.

Činjenica je da bez ženskog aktivizma 8. mart ne bi ni postojao. Međusobno osnaživanje je ključ! S jedne strane imamo male preduzetnice koje nam daju popuste, pružaju nam priliku da uživamo, a zašto da ne – i same sebe obradujemo. S druge strane mi njih podržavamo i dajemo njihovim malim biznisima vetar u leđa. To je najbolji osmomartovski poklon koji svaka od nas može i treba da očekuje, bilo da ste u grupi Majli Sajrus “mogu ja to sama” ili onoj – “ko ne voli crvene karanfile…”

Srećan nam 8. mart, a sad trk u šoping. Pardon – na posao.