Staša iz Niša je u jednoj stvari najbolja na svetu, a to je mali deo njene priče

Staša Gejo Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Upoznajte jednu od najuspešnijih srpskih sportistikinja.

Niš je minulog vikenda bio domaćin Otvorenog državnog prvenstva u sportskom penjanju i zahvaljujući tom takmičenju ljubitelji ovog sporta mogli su da uživaju u bravurama na stenama Staše Gejo (25), najuspešnije srpske takmičarke.

Gejo je višestruka državna prvakinja, evropska i svetka šampionka u sportskom penjanju, ali osim pregrštom medalja može se pohvaliti i uspesima na polju nauke, kao i time što svira violu. Mlada Nišlijka je završla u Sloveniji osnovne studije elektrotehnike, a sada je nadomak završetka master studija iz energetike na svetski poznatom i priznatom Tehničkom univerzitetu u Mihnenu.

Gejo je kazala za Zadovoljna.rs da bi studije trebalo da završi za otprilike šest meseci.

„Svaka sportska karijera naravno ima svoj kraj dvadesetih ili tridesetih godina života, svesna sam toga i zato nisam nikada želela da zapostavim svoju akademsku karijeru. Uvek kombinujem jedno i drugo i želim da nastavim da to radim koliko god dugo mogu. Ne znam još koliko će trajati moja sportska karijera, naravno želela bih da traje što duže. Sport mi jeste trenutno, barem u ovom periodu života kada sam u punoj snazi, glavna stvar“, istakla je Gejo.

Ona je kazala da će se nakon diplomiranja u Minhenu potpuno posvetiti pripremama za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, a nakon toga će odlučiti da li će upisati doktorske studije ili potražiti posao u nekoj firmi u oblasti energetike.

Staša Gejo Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Fleksibilno studiranje u Minhenu mi omogućava da se sportu dovoljno posvetim, a da uz to imam dovoljno vremena i energije da učim i polažem ispite. Treniram nedeljno 18 do 20 sati. Naravno, kada se približi neko veliko takmičenje onda treniram više, onda su treninzi dva puta dnevno, po tri, četiri sata. Najviše treniram preko zime i na par meseci pred samo takmičenje, a neposredno pred takmičenje potrebno je malo spustiti formu. To tempiranje forme je zapravo jako kompleksna stvar, prava je nauka i umetnost“, objasnila je Gejo, kojoj je sportsko penjanje u genima jer su njeni roditelji Vesna Pavlović i Slobodan Gejo, sportski penjači, planinari i alpinisti.

Prema Stašinim rečima, za uspeh u sportskom penjanju potrebno dosta truda, dosta odgovarajućih uslova za treniranje i puno putovanja.

„Za sportske penjače veoma je važno da posećuju što veći broj stena u drugim državama, kako bi unapredili tehniku, naučili nove tehnike i što bolje se pripremili za takmičenja. Moja odluka da upišem master studije u Minhenu je kako zbog samog univerziteta, tako i zbog toga što se u tom gradu svake godine održava svetski kup u sportskom penjanju. To mi je svojevremeno bio događaj godine i vreme provedeno u tom gradu mi je bilo neverovatno, tako da sam odavno imala želju da tamo studiram“, kaže Gejo za Zadovoljnu.

Staša Gejo Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Jedna od najuspešnijih srpskih sportistikinja je i veoma nadarena za muziku i svira violu. U Nišu je završila Nižu muzičku školu, a tokom školovanja u Srednjoj muzičkoj školi bila je član gudačkog orkestra te škole i nastupala je u sali Niškog simfonijskog orkestra. Srednju muzičku školu je morala da prekine po završetku drugog razreda, jer je tada otišla u Sloveniju na dalje školovanje. Međutim, muziku nije napustila, jer kaže da bi joj život bez nje bio isuviše tih. Muziku sluša uvek – dok putuje, šeta, trenira, pa čak i kada uči ili se uspavljuje.

***

BONUS VIDEO: Joga vežbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram