Srpske stjuardese nekad i sad

stjuardese
Foto: Sasa Dzambic Photography / Shutterstock

Za mnoge one rade posao iz snova.

Kroz život treba prolaziti sa osmehom stjuardese koja zna da sa avionom nešto nije u redu, kazao je Ivo Andrić.

I zaista, staloženost, smirenost, ljubaznost, pribranost u svakoj situaciji, pa i onoj najtežoj – to je ono što je oduvek bilo zaštitni znak stjuardesa. A sve to po pravilu prati i – lepota.

A kako su izgledale te stjuardese nekad, a kako danas i koliko se njihov posao promenio?

O tome kakav je njihov posao iza kulisa, kako izgleda ono što obični putnici ne vide, otkrila je jednom prilikom Milica Lukić, jedna od prvih stjuardesa stare Jugoslavije, koja je letela i sa Titom.

Naime, autobiografija „Zapisi s letenja“ prati mladu Milicu Lukić, od početka šezdesetih godina prošlog veka, kada je jedne letnje večeri, prolazeći pored poslovnice JAT-a na tadašnjem Bulevaru revolucije, pomislila – kakav je posao i život stjuardesa. Milica je bila među prvim damama koje su radile kao stjuardese u Jugoslaviji, a letela je i kada je u avionu među putnicima bio i Tito.

Gostujući u jednoj emisiji, Milica Lukić je rekla da smatra da se posao stjuardese, koji je zahtevan i ozbiljan – ne ceni dovoljno.

A ona je kao stjuardesa radila neprekidno 30 godina. Promenila je sedam uniformi i bila deo posade nekoliko tipova aviona.

Ona kaže i da se, tek kada je prestala njena karijera, pitala – kako je mogla to da radi.

Uostalom, nije tajna da posao stjuardese nije lak – iako na prvu možda deluje kao posao iz snova, njih prate stalna putovanja, odvojenost od porodice, ali i obavezno brzo i ispravno reagovanje u određenim situacijama.

I danas je mnogima prva asocijacija na stujardese – osmeh, elegancija, savršeno skrojeni kostimi, crveni karmin i uživanje na egzotičnim destinacijama. A kako to danas izgleda, govorila je na društvenim mrežama i Kristina Grabež, koja je u jednoj stranoj avio-kompaniji radila šest godina.

Ona u kraćim snimcima govori o poslu, o neobičnim stvarima tokom letova o kojima ljudi ne znaju, o nepredvidivim situacijama…

Tako je jednom prilikom otkrila najveće mane ovog posla, tačnije, razloge zbog kojih devojke shvate da ipak ne žele da rade kao stjuardese.

„Sve bi one bile stjuardese dok ne shvate da moraju da čiste toalete, da se bude u dva sata ujutro, da rade tokom svih praznika… Treba da budu spremne na neželjeni flert i prekomernu seksualizaciju profesije, hroničnu neispavanost, opadanje kose, debljanje od avionske hrane, izloženost radijaciji i virusima“, rekla je Kristina u videu.

Takođe, stjuardese iako priznaju da posao nije lak, tvrde da se sve zaboravi čim se dobro naspavate i posetite neku od svojih omiljenih destinacija.

A kada se sve sagleda, da se primetiti i jedna predrasuda u vezi sa stjuardesama. Neretko čujemo kako su one nekad bile pojam lepote i da su današnje bleda kopija. Ali da li je zaista tako? Pre će biti da su srpske stjuardese i nekad i sad atraktivne, elegantne, harizmatične i, pre svega, posvećene i požrtvovane.

BONUS VIDEO: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram