Srpkinje udate za Grke otkrivaju zašto se Grci žene strankinjama

Grčka svadba
Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

"Ima nas koje smo uz našeg Grka dobile novu porodicu i gde nas, bez obzira što smo strankinje, prihvataju kao svoje."

Ivana, Sanja i Tijana su mlade žene koje stoje iza bloga Grčki kutak, žive u Grčkoj, i grčke su snajke, a u jednoj od svojih objava objašnjavaju su zašto se muškarci iz te zemlje žene strankinjama. Prenosimo tekst u celosti.

„Često ćete čuti da majka Grkinja (kao i svaka majka) voli svog sina i da će teško podneti ako se ne oženi Grkinjom. Čak i kada žive u inostranstvu, Grci često od svojih roditelja dobijaju informacije o lokalnim mestima gde se skupljaju ‘njihovi’, kako bi eventualno mogli da upoznaju idealnog partnera, naravno zemljaka ili zemljakinju.

Gde ima i dima, ima i vatre. Znamo za slučajeve da je to što je devojka strankinja porodici predstavljalo problem. Na žalost, veza se i posle nekoliko godina nije razvila u nešto više, upravo iz ovog razloga. Ipak, ima i nas koje smo uz našeg Grka dobile novu porodicu i gde nas, bez obzira što smo strankinje, prihvataju kao svoje.

Zašto se Grci žene strankinjama? Rekle bismo kao i svuda na svetu, nekima nije važno odakle je nego kakva je. Tako je i u ovom slučaju, mada smo primetile da postoje i neke zajedničke osobine koje možda imaju strankinje, a koje se Grcima dopadaju.

Različite su

Kada se rodite i odrastate u jednoj zemlji, naučeni ste na jedan ritam života i navike koje u njoj postoje. Strankinja donosi nešto novo – duh zemlje u kojoj je odrasla, a koji može da bude drugačiji od onoga na šta je Grk navikao. Od odnosa prema samoj sebi, porodici, poslu, stvarima koje je okružuju, pa do svakodnevnih malih stvari – sve to može da zvuči veoma primamljivo u očima „domaćina“.

Snalažljivije su

Sama odluka da se neko preseli u stranu zemlju nije laka. Različiti ljudi odluku donose iz različitih razloga. Ipak, kada imate u vidu da je ova osoba ostavila ceo svoj život i često bez poznavanja ljudi, jezika, kulture donela ovu tešku odluku, znači da ima neke osobine koje ne krase baš svakoga. Ta osoba u novom okruženju mora da se snađe, da se bori, da uči više nego bilo ko drugi.

Pokretnije su

Da li znate da mnoge Grkinje nikad nisu bile u inostranstvu? Objašnjenje je da sve imaju u svojoj zemlji, pa nema potrebe da idu tamo negde. Često je u pitanju i nezainteresovanost da se vidi ili upozna nešto novo, što uglavnom potiče ili iz porodice ili iz okruženja.

Sećam se da smo posle bombardovanja (tada sam još živela u Srbiji i bila u najboljim godinama) nas 5 drugarica bez ikakvog straha krenule na more u Crnu Goru. Prolazilo se autobusom kroz neka kukuruzna polja jer mostova nije bilo, a putevi razrušeni. Kad nismo mogli negde drugde i to je bila avantura. Godinu dana kasnije ista družina je krenula na Rodos avionom. Sećam se, bio je to prvi put da sam ušla u avion. Same smo se organizovale, našle jeftin smeštaj i krenule. Jer, najlakše je odustati i sedeti kod kuće, ali ukoliko zaista želite da nešto vidite, upoznate nove ljude i kulturu, nema prepreka.

E baš to Grci vole, nekog da im obogati svakodnevicu, povuče ih, pokaže da i pored Grčke ima još zanimljivih stvari koje se mogu videti, a koje ne moraju da budu skupe.

Znaju da promene sijalicu

Verovali ili ne Grci se u velikom broju slučajeva ne bave ovim stvarima. Čak i za najmanje popravke zovu majstora koji papreno naplati svaki dolazak. Ako ste ikad studirali u drugom gradu ili imali roditelje koji su voleli da „prčkaju“, sigurno su tu ljubav (da ne sedite skrštenih ruku već da pokušate da problem rešite sami) preneli na vas. U mom slučaju oba. Nedavno sam, recimo, podmazala vrata od ostave. Toliko su škripala da me je užasno nerviralo. Dok je muž pokušavao da se seti koji bi majstor to mogao da popravi, rešila sam stvar. Pouzdano znam da mnogim drugim zemljakinjama ova osobina naročito ide na živce.

Dakle drage dame, ako treba da zadivite Grka, budite samo svoje. Jer, zašto se Grci žene strankinjama – zato što žele nešto drugačije. Pokažite šta znate i šta jeste! Neki će na sam pomen svadbe ili nečeg ozbiljnijeg otrčati glavom bez obzira, nekima se sama činjenica da vas porodica ne bi prihvatila neće svideti, ali vama ne trebaju takvi, zar ne!?“

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram