Srpkinje o 8. martu: Muškarcima ruže, jače smo od njih

osmi mart
Foto: Irfan Khan/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međunarodni dan žena koji se obeležava širom sveta simbolizuje i podseća na dan kada smo se izborile za svoja prava jednakosti, ali sve češće od devojka i žena čujemo da ne vole taj praznik. Pitali smo ih zašto.

Razlog zbog kog se baš 8. mart uzima kao dan obeležavanja povezan je sa nizom protesta i demonstracija koje su organizovale žene zaposlene u tekstilnoj industriji u Njujorku 1857. godine.

Radnice je tokom protesta napala policija što je rezultiralo da one dve godine kasnije osnuju svoje prvo udruženje kako bi se na lakši način borile za svoja prava.

Narednih godina baš na ovaj dan žene širom sveta izlazile su na ulice i zahtevale ne samo bolji položaj za sebe već i potpunu ravnopravnost sa muškarcima, što je u to vreme bilo nezamislivo.

Pitali smo devojke i žene da li i dalje proslavljaju ovaj praznik.

Da li sve manje onih koji ga slave znači da je pobeda konačno izvojevana? Možemo se složiti da u mnogim delovima planete stvari nisu tako sjajne za žene kao na Zapadu i važno je da danas podsetimo na mnoge devojčice koje i dalje vode svoju bitku za osnovna prava.

Mnoge devojke su se osvrnule na problem paradne koncepcije ovog praznika u vidu poklona.

“Ne slavim zato što smatram da to što će jedan dan neko da mi donese ružu ne donasi nikakve feminističke benefite koji su poenta 8. marta, šta više donosi mi neprijatnost”, kaže Irina (25).

Nevena (28) bila je oštrija ukazujući na sve probleme sa kojima se žena u modernom svetu susreće.

“Zabole me za Osmi mart jer je žena i dalje anksioznija od muškarca da živi svakodnevni život usled manjka prilike da se ostvari koja je data njenoj čukunbabi, prababi, babi, majci i na kraju njoj. Pa sad treba da budem još i anksiozna oko karanfila da li će da stigne ili neće. Zabole me.”

Podsetile su da bi bolje bilo da se ženi da trudničko za Osmi mart, a ne je..ni cvetić, kaže Ina (30).

Milena (28) je bila duhovita kad je navela situaciju sa posla koja se dešava na ovaj dan.

“Potpuno mi je suludo da se veselim kad mi TV operater uzme poklon za 8. mart, pa mi posle tu sumu novca odbije od plate.”

A neke su nas podsetile na to da treba svaki dan da slavimo kao dan naše pobede nad oštro patrijarhalnim režimom.

“Ne proslavljam Osmi mart zato što mora da mi se kupi poklon svake nedelje, a ne samo danas”, kaže Emilija (25).

Jovana (26) kroz smeh govori da ne voli Osmi mart zato što je uvek nervozna oko poklona i cveća.

„Osim toga, ja sam veće muško od polovine nazovi jačeg pola. Ja njima treba da kupim ružu.”

Bilo je i lepih komentara, ali uglavnom su bili rezervisani za nešto starije generacije, pa tako Kristina (40) kaže:

“Kad sam bila mala, jako sam volela Osmi mart. Imala sam sreću da odrastem i sa babom u kući, pa smo mama, baba i ja jedna drugoj poklanjale nešto za taj dan. To je bio samo naš ritual. Moramo da razmišljamo da vreme koje je iza nas učilo muškarce da ne treba da pokazuju nežnost prema svojim ženama. Ali i oni najtvrđi su poklanjali nešto svojim ženicama. Ne mogu da budem protiv tog praznika jer borba za ženska prava još uvek traje. Mrzim kad neko kaže – hoću poklon svaki dan a ne taj jedan, ma daj bre. Raduj se za šta god.”

Takođe, Osmi mart je poznat kao profesorski praznik jer su učiteljice i nastavnice uvek dobijale hrpu poklona od svojih đaka.

“Uvek se radujem Osmom martu, mama i ja jedna drugoj poklanjamo cveće oduvek, a pošto radim u školi, narednih nedelja mi je kuća puna cveća. Na ovaj dan ne propustim priliku da podsetim devojčice zašto je važno da se izbore za svoja prava i kako je to izgledalo ne tako davno“, kaže Valerija (53).

Najslađi i najmlađi ostaju za kraj jer nas često podsete na osnovnu poruku koju praznici sa sobom nose, a to je ljubav, pa tako Ana (6) kaže:

“Pravili smo danas poklone u vrtiću za mamu, danas je njen dan, a i moj, a i tvoj, zato što smo žene i zato što nas ja mnogo volim.”

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram