Srpkinja za koju sigurno niste čuli uspela da postane jedna od najmoćnijih žena u američkoj vojsci

srpkinja amerika
Tereza Đurić Foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia, LinkedIn

Ko je Tereza Đurić?

Uvek je zanimljivo saznati nešto o ljudima sa ovih prostora koji su otišli u beli svet i postigli nešto veliko, a posebno ako se o njima ovde skoro i ne govori. Za Terezu Đurić verovatno nikad niste čuli, a ona je jedna od najbitnijih ženskih figura u vojsci Sjedinjenih Američkih Država.

Ko je zapravo Tereza, koju zovu Teri?

Tereza Đurić je penzionisani brigadni general Američkog ratnog vazduhoplovstva. Ova žena srpskog porekla penzionisana je kao zamenica direktora Svemirske obaveštajne kancelarije u Pentagonu.

Kao žena, i to još stranog porekla, ona je napravila ogroman uspeh  – bila je zadužena, između ostalog, za strateško planiranje i programiranje podsekretara za odbrambene svemirske programe vredne čak 12 milijardi dolara. Ona je davala smernice i vršila nadzor nad studijama koje vode ka razvoju i nabavci budućih odbrambenih svemirskih programa.

Diplomirala je 1983. godine iz oblasti informatike na Univerzitetu Meri Vašington u Virdžiniji. Iste godine je završila Školu za oficirsku obuku u Vazduhoplovnoj bazi Lokland u Teksasu.

Školu za oficire eskadrile pri vazduhoplovnoj bazi u Alabami završila je 1987. godine.

Master studije je završila 1994. godine na Univerzitetu Kolorado, a Vazdušnu komandno štabnu školu 1996. godine. Tri godine kasnije završila je i Ratni vazduhoplovni koledž, a potom i master studije na istoj ustanovi.

U čuvenom vojnom štabu Norfoku Tereza je završila združenu i kombinovanu ratnu školu.

Ova žena sa izuzetnim obrazovanjem i iskustvom, ali i brojnim odlikovanjima, raspoređena je 2004. godine u jugozapadnu Aziju na mesto direktora Svemirskih snaga.

U čin brigadnog generala je unapređena 9. decembra 2008. godine.

Pre 10 godina Tereza je otišla u penziju. Ali to ne znači da je prestala da bude aktivna.

Od tada je ona počela da radi kao specijalna asistentkinja predsednika Meri Boldvin koledža i zapovednica kadeta Ženskog instituta liderstva u Virdžiniji. Svoje veliko znanje ona prenosi devojkama koje bi da krenu sličnim putem kao ona.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram