Srpkinja u Hanoveru: Moj mali nemački biznis i život koji ne bih menjala

Dijana Nikolić Foto:Privatna arhiva

"Nikada se ne bih vratila za stalno u Srbiju".

Dijana Nikolić (28) već devet godina živi u Nemačkoj i ispričala nam je kako je došla na ideju da se preseli, kako se snašla, zašto se nikada ne bi vratila u Srbiji, ali i malom biznisu koji vodi.

Posle gimnazije u Srbiji, upisala je ekonomiju na Univerzitetu u Hanoveru. Kasnije je dodala još jedan fakultet pored ekonomije – studirala je portugalski jezik. Već godinama se bavi regrutovanjem novih ljudi po kompanijama, a pored toga ima i Instagram profil – German with Didi, preko kog svojim pratiocima pomažem da uče i usavrše nemački jezik.

Kako je rastao broj pratilaca na profilu, Dijana je sve ozbiljnije počela da shvata celokupnu priču koju može da napravi, trudila se, ulagala, da bi na kraju od njega počela da zarađuje i napravila je svoj mali biznis.

Nju sada prati prati skoro 40.000 ljudi, sa kojima deli zanimljive stvari o svakodnevnom životu kroz kratke lekcije iz nemačkog jezika.

“Oduvek sam bila osoba koja u svemu vidi potencijalne perspektive. Govorim tečno nemački od malena i imam rođake koji žive ovde, tako da sam oduvek imala neku vrstu privlačnosti prema Nemačkoj. Imala sam cilj i dovoljno motivacije da ga ostvarim – to su bile dve ključne stvari”, priča nam Dijana.

Gimnazija koju je završila u Srbiji dosta joj je pomogla pri upisu na željeni fakultet, jer je ona u Nemačkoj bila priznata i Dijana je imala direktan pristup univerzitetima.

Dijana Nikolić Foto:Privatna arhiva

“Potrebno je bilo prevesti diplomu i ostala svedočanstva na nemački. Nakon toga se šalju dokumenta u Berlin na institut ‘Anabin’, koji overava srpska dokumenta. Nakon tog postupka sam od njih dobila dokument sa kojim sam se prijavila na faks. Dalje je za prijavu na univerzitet potrebno sastaviti CV i motivaciono pismo. Pored toga ključno je znati nemački jezik. Ja ga od malena govorim i nisam pohađala nikakav kurs, samo sam izašla na ispit C1 na ‘Goethe Institutu’ i položila”, objasnila nam je Dijana.

Iako joj studiranje u Nemačkoj nije bilo jednostavno, nijednog trenutka nije želela da odustane.

“Nije bilo jednostavno, pre svega zbog jezika. Jeste da nemački pričam tečno, ali je opet bila promena studirati i učiti na stranom jeziku, pogovoto studirati ekonomiju i predmete kao prava, makroekonomiju. Što se tiče ostalih aspekta, nisam imala nikakvih problema. Komunikativna sam osoba i lako sam našla društvo. U drugom semestru sam već našla i studentski posao u struci“, kaže nam Dijana.

Dijana Nikolić Foto:Privatna arhiva

I pored raznih problema sa kojima se suočavala, a koji joj nikada nisu predstavljali prepreku, Dijana nikada nije poželela da se vrati za stalno.

“Obožavam svoj život i svoje društvo ovde. Nikada se ne bih vratila za Srbiju za stalno. Imala sam trenutke gde mi je nedostajala mnogo porodica i društvo u Srbiji. Kad živiš u inostranstvu srce ti je uvek malo podeljeno. Kroz faks sam stekla i prijateljstva iz celog sveta -iz Brazila, Kine, Japana, Španije, ne samo iz Nemačke. Najradije bih skupila sve meni drage osobe u jedan grad”, kaže Dijana.

Kroz njen život u Nemčkoj teški periodi su dolazi i odlazili, mnogo više je bilo onih lepih, a njoj je najteže bilo vreme ispita.

“Teško mi je bilo kao i svakom studentu pred ispite. Pogotovo zato što sam uvek paralelno radila tokom studija. Ništa od toga nije bilo nešto što nisam mogla prevazići trudom i radom. Već u drugom semestru sam počela da radim i to u struci. Imala sam sreće da radim za kompanije, koje su i studente veoma dobro plaćale. Sve svoje račune, troškove i školarinu sam sama pokrivala platom, što je stvarno luksuz”, priča nam Dijana. Ona kaže i da se nikad nike kajala zbog svojih doluka.

Dijana Nikolić Foto:Privatna arhiva

“I kada me neka odluka navede na grešku, nikad se ne kajem zbog toga, zato što me je sve to, bilo dobro ili loše, dovelo do današnjeg trenutka. Veoma sam srećna i ponosna svojim statusom trenutno.”

Pored porodice i društva Dijani iz Srbije nedostaje i hrana.

“Nemci nemaju baš najlepšu kuhinju… A što se tiče dolaska, dolazim često, minimum tri puta godišnje i moji roditelji dolaze jednom godišnje kod mene. Pošto mi trenutan poslodavac omogućava da radim od kuće, radim nekad i iz Srbije. Zapravo biću u Srbiji tri meseca od oktobra i radiću normalno dalje”, kaže Dijana.

Kao i svaka država, i Nemačka ima svoje loše i dobre strane, a evo šta je Dijana izdvojila.

“U Nemačkoj je perspektiva bolja što se tiče karijere, standard života je viši i što mene lično privlači je internacionalnost sredine u kojoj živim. Birokratija je gora nego kod nas. Šta kod nas veoma cenim i volim je, da mi jednostavno znamo i volimo više da uživamo u životu. Ja veoma rado radim, ali moj posao je na kraju dana sredstvo kojim omogućim lep način života”, kaže nam.

Dijana Nikolić Foto:Privatna arhiva

Za kraj, Dijana je poručila svima onima koji žele da oprobaju sreću u inostranstvu sledeće:

“Informišite se veoma dobro i budite spremni da se prilagodite novom načinu života. Kao što Nemci kažu ‘Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg’ (Gde ima volje, ima i načina).”

***

BONUS VIDEO: Bakšiš – ko je škrt, a ko lak na napojnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram