Skoro 16.000 #NisamPrijavila priča – da li nam sad verujete?

Foto: Shutterstock

#NisamPrijavila je mala ženska revolucija na srpskim društvenim mrežama. Od kada je hešteg pokrenut 25. decembra pa do danas, više od 15.000 žena pisalo o svojim iskustvima nasilja i zlostavljanja. Poruka koja je ovime poslata institucijama je jasna - da li i dalje neko ima hrabrosti da žrtve upita: zašto nisi prijavila?

Prema bazi podataka koju je objavila novinarka Anđela Milivojević, od prvog tvita koji je pokrenula aktivistkinja Dejana Stošić 25. decembra, do poslednjeg koji je objavljen ovog jutra, čak 15.668 osoba je pisalo o nasilju koje su doživele.

Na grafičkom prikazu možete videti trenutni broj tvitova, kao i kada je najviše osoba tvitovalo pod heštagom #NisamPrijavila.

Foto: Anđela Milivojević screenshot

Podsetimo, na hiljade žena, ali i muškaraca, počelo je da piše o svojim razlozima za neprijavljivanje zlostavljanja koje su doživeli. Razlozi su otkrili duboko nepoverenje u institucije, kao i društvenu klimu koja ne veruje žrtvama.

Lavina je započeta nakon javnog istupanja dve devojke koje su optužile muzičara Uroša Radivojevića, poznatijeg kao Numero, za psihičko i fizičko zlostavljanje.

Aktivistkinja Nina Stojaković je navela u svojim Tviter objavama kako je njena sestra Lidija, koja inače pati od depresije godinama unazad, bila je žrtva popularnog repera, zbog čega je čak želela sebi i da oduzme život. Nina se obratila institucijama koje nisu uradile ništa kada je njena sestra skupila hrabrost i prijavila nasilje.

Nakon što je Stojaković iznela svoje optužbe, oglasila se i još jedna navodno njegova bivša devojka. Naime, devojka po imenu Ivona je u svojoj objavi, takođe na Tviteru, iznela da je sa reperom bila dve godine u vezi, te da je takođe trpela nasilje.

Kampanji #NisamPrijavila pridružila se i glumica Danijela Štajnfeld koja je pre nekoliko meseci optužila glumca Branislava Lečića za silovanje.

Danijela je u svojoj kratko izjavi opisala zašto nije imala snage, a ni hrabrosti da silovanje prijavi odmah, ali ujedno pružila podršku svim ženama.

„#NisamPrijavila jutro posle silovanja, jer sam bila slomljena, i njihovo neverovanje i osudu da lažem ne bih preživela. Kada sam progovorila, pa bila prinuđena da učestvujem u predustražnom postupku, uprkos pregršt dokaza, desilo se isto. Samo, sada me ne mogu slomiti“, napisala je Danijela.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram