Sestre Vitanov prave neke od najlepših komada nakita u Srbiji – a iza svega se krije dirljiva priča

Foto:MADE IN Platformu for contemporary crafts and design/Nemanja Knežević

Danijela i Marina su "Sestre Vitanov" - treća generacija u porodici koja se bavi zlatarskim zanatom.

Sestre Vitanov za naš portal otkrivaju kako je izgledalo detinjstvo u jednoj od najlepših zlatara u Beogradu, kako izgleda proces stvaranja nakita i šta su naučile od dede i tate.

„Od malena smo radile u porodičnoj radnji, prvo za džeparac, a onda kao tinejdžerke za platu. Ljubav prema stvaranju i umetnosti uvek je bila prisutna u nama, ali ideja da ćemo tu ljubav realizovati kroz porodično nasleđe oživela je i svoj oblik dobila sa našom zrelošću“, otkrivaju njih dve.

Foto:MADE IN Platformu for contemporary crafts and design/Nemanja Knežević

Danijela je studirala industrijski dizajn, a Marina jezike i književnost, a kažu da je ta ljubav prema reči, boji, fotografiji, obliku, uopšte umetnosti u mnogostrukom izrazu potreba i nešto što ispunjava njihovo biće.

„Sam pokušaj da nas dve ozbiljno i posvećeno pravimo nakit, došla je, preko slobode koju smo u porodici uvek imale, sa našom zrelošću i željom da nas dve pravimo ono što se nama sviđa, nešto što bismo i nas dve rado nosile. Srećne smo zbog podrške koju smo u tome imale kao i ljubav ljudi koji su to prepoznali i koji su to zavoleli“, navode one.

Foto:privatna arhiva

Zlatarska umetnost je nešto što se prenosi se kolena na koleno, a sa njom i ljubav, duh i pažnja.

„Od dede i oca nasledile smo vredne alate, bez kojih je nemoguće sve to raditi. Od njih smo naučile da uvek dajemo sve od sebe u poslu, da svakom komadu nakita koji stvaramo posvetimo pažnju i ljubav. Od tate i dalje učimo, i dalje vežbamo strpljenje i predani rad, i dalje nam je podsetnik da neprestano ulažemo u alate i znanje. Odatle je odnos prema radu, ali poštovanje i ljubav prema ljudima“, ističu.

Foto:privatna arhiva

Marina i Danijela su nam otkrile i kako izgleda proces stvaranja, koje materijale koriste, ali i kako sasvim neplanirano nastaju neki od najlepših komada nakita.

Foto:privatna arhiva

„Nakit koji pravimo ručno kreće od ideje čija inspiracija može biti bilo šta u svetu oko nas, neki naš doživljaj, neki miris, slika, neka osoba, oblak, putovanje, san. Nakon toga najčešće sledi razmišljanje o samom procesu, biranje metala (srebro ili zlato), biranje boje zlata, biranje boje i oblika kamena, a ponekad je i sam kamen ili grumen zlata inspiracija po sebi. I to je divno“, akcentuju.

Foto:privatna arhiva

„Potom slede pokušaji, ponekad je i samo jedan uspešan pokušaj dovoljan, a najčešće ih je više, ali trudimo se da njih ne smatramo neuspešnim, oni su samo put do cilja. Često na tom putu stignemo do nekog neočekivanog rezultata i nastane neki sasvim poseban i neplaniran i prelep komad nakita. Uživamo u tome. I dopuštamo da nas sam proces ponekad iznenadi“.

Foto:privatna arhiva

A koliko traje ceo proces?

„Za jedan komad nakita ponekad je potrebno nekoliko sati, ali često i nekoliko dana. Zlato i srebro su plemeniti i skupi metali, čija cena stalno raste i čiji su resursi ograničeni. I sam proces njihove ručne obrade traje i zahteva strpljenje i umeće. Zbog toga je i vrednost ručno rađenog zlatnog nakita veća od komercijalnog i mašinski pravljenog nakita. Međutim, naši kupci cene tu vrednost, ručni rad, vreme i posvećenost koju ulažemo u izradu nakita koji oni rado i sa ljubavlju nose“,

Marinin i Danijeln nakit je poznat po finim, nežnim i sofisticiranim modelima – a opet svaki od njih je za sebe drugačiji. Pitali smo ih i šta devojke u Srbiji vole da nose, kao i na osnovu čega biraju šta će kupiti.

Foto:privatna arhiva

„Srećne smo što je prošlo vreme kupovine nakita ‘na gram’. Zaista se sada ceni posebnost koju ručni rad sa sobom nosi. Pomislite da na sebi nosite jedno malo i nežno umetničko delo. Pravilo je: ponekad je manje više, to je istina. Ali ko ume, može sa stilom da ‘iznese’ i više komada različitog nakita. Devojke najčešće u poslednje vreme kombinuju vintidž komade nakita ili mamin ili bakin nakit sa našim modernim komadima.  Složile bismo se da u tom smislu devojke u Srbiji prate modne trendove. I vole da kupuju zlatne i srebrne komade nakita koji
pravimo“, podvlače one.

Foto:privatna arhiva

A ko su njihovi kupci?

„Naši su kupci naše ‘pleme’ u najboljem i najvrednijem smislu te reči. To su uglavnom devojke i žene koje vole modu, ali joj ne robuju. Nakit je za njih diskretni izraz njihove ličnosti, ali često ima i sentimentalnu vrednost. Našim nakitom obeležavaju svoje uspehe, svoje velike korake, važne događaje, a ponekad i svoje gubitke ili uspomene na drage ljude. Dirnute smo i srećne što smo kroz nakit koji pravimo deo njihovog životnog puta, velika je to čast, sreća i odgovornost koju osećamo“, zaključuju sestre Vitanov.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram