Šest sektora u kojima su žene u Srbiji bolje plaćene od muškaraca

Foto: Shutterstock

Ogromne razlike u zaradama na osnovu pola opstaju.

Izveštaj Poreske uprave pokazuje da je ove godine, isto kao i prošle, 91 odsto prijavljenih građana iz Srbije sa visokim primanjima muškog pola. U 2020. godini, udeo žena je bio tek nešto veći – 12 procenata, dok je sada devet odsto, preneo je N1.

U većini delatnosti muškarci zarađuju više. Najveći jaz u platama zarade muškaraca i žena je u sektoru finansija i osiguranja, gde su muškarci 26,6 odsto više plaćeni od žena, prema podacima iz 2018. godine.

Ali, postoji šest sektora u kojima žene ostvaruju veću zaradu: građevinarstvo, rudarstvo, snabdevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama, saobraćaj i državna uprava.

Recimo, u građevinarstvu, gde su žene više plaćene od muškaraca, nema puno žena koji su direktni izvršioci – koje kopaju, voze, zidaju – ali je dosta arhitektica i inženjerki i ta razlika se ogleda upravo u tome, objasnio je svojevremeno Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije za Danas.

Inače, kada je objavljena vest da je 91 odsto građana s visokim primanjima muškog pola, to je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama.

„Ovo je ozbiljan podatak i nema mesta netačnim stereotipima u odgovoru. Muškarci kontrolišu taj novac svakako. On se troši njihovim odlukama“, ukazala je korisnica Tvitera.

„I onda tih 9 odsto koje čini 3.000 i kusur žena, od kojih nisu sve u reproduktivnom dobu, niti planiraju porodicu, dobije maksimalno tri prosečne plate na porodiljskom, ne punu sumu, pošto je to mesto gde treba prištedeti malo“, bio je drugi sarkastični komenatar.

Foto: Shutterstock

Međutim, bilo je i relativizacije podataka kao i seksističkih opaski – da žene više troše, da dobijaju novac preko razvoda, kao i da je ženska priroda takva da manje zarađuju, jer nisu kompetitivne.

„I u zatvorima su uglavnom muškarci“.

„Od ukupnog broja osoba koje troše taj novac, 74 odsto su žene“.

„Žena neće da radi i u slučaju razlaza pripada joj tačno polovina ovih cifara. Zanimljivo“.

„Zbog čega imate problem zbog ovoga? Kada bi u svemu bili isti, ne bi postojali muškarci i žene već hermafroditi. Nije na ženama da se toliko laktaju. Priroda ih je obdarila da budu suptilnije a ne da se guraju međ tešku rabotu“.

Inače, prema istraživanju Evropske komisije, u 2020. godini, bruto zarada žena po satu bila je u proseku 13,0 odsto manja od zarade muškaraca u Evropskoj uniji. U svim državama članicama razlika u platama polova varirala je za 21,6 odsto – u rasponu od 0,7 odsto u Luksemburgu do 22,3 odsto u Letoniji.

Smanjenje rodnog jaza u platama jedan je od ključnih prioriteta rodnih politika i na nivou EU i na nacionalnom nivou zemalja članica.

***

BONUS VIDEO: Zrela Srbija: Baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram