Sa 22 godine doživela je strašnu tragediju, digla se iz pepela i sad je najbogatija Hrvatica

najbogatija hrvatica
Zdenka Infeld Foto:Screenshot/HRT

Tajanstvena preduzetnica.

Kompanija u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedan je od vodećih proizvođača žica za gudačke instrumente na svetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret.

Rođena Zagrepčanka jedna je od najbogatijih Hrvatica. Nedavnim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji ‘U svom filmu’ podelila je svoju inspirativnu priču koja retko koga može ostaviti ravnodušnim. Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji, a mnogi su mislili da je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru. Međutim, ona se za njega udala nakon što je izgubio porodično bogatstvo, piše večernji.hr.

Infeld je vrlo uspešna poslovna žena koja vodi veliki biznis u Austriji i Danskoj i ima otprilike 230 zaposlenih. Osim toga, ima i veliku ljubav prema umetnosti. Poseduje zbirku od preko 14.000 slika, među kojima su dela Pikasa, Klimta, Dalija, Kokoške i brojnih drugih. Počeci ove ugledne žene ukazuju na to kako je hrabra, odvažna i ustrajna. Jako mlada, sa samo 22 godine postala je udovica. Tada se zaljubila u elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banja Luke, s kojim je dobila ćerku Jasnu i sina Alena. Brak je potrajao samo četiri godine zbog tragedije koja je zadesila tada mladu porodicu. Saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo Moris ostavila je dubok trag na Zdenku Infeld.

Zdenka Infeld Foto:Screenshot/HRT

Iako se dogodila velika tragedija, neustrašiva Zdenka odlučila je da pokrene privatni biznis i otvori antikvarnicu za nameštaj i minimarket u Zagrebu. Tada je uspešno poslovala, ali 2005. je odlučila da se preseli u Beč. Tada novog supruga, inače 16 godina starijeg Petera Infelda, upoznala je početkom 1980.-ih, zapravo nedugo nakon što je ostala udovica, piše Story. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva se rodila i ljubav. Mediji su pisali da se Peter Zdenki udvarao čitave dve decenije.

Peter Infeld nasledio je porodični posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila fabriku koja je, između ostalog, prva proizvodila čelične žice za instrumente. Osim toga, s majkom Margaret počeo je da se bavi i kolekcionarstvom 1965. godine. Vremenom su stvorili jednu od najvećih kolekcija u Austriji i jednu od najznačajnijih u Evropi.

Peter se, kad je već imao 63 godine, oženio Zdenkom, koja se tada prezivala Kucej. U braku su bili samo pet godina zato što je 15. aprila 2009. Peter preminuo, a ona je nastavila porodični posao i upisala studije menadžmenta. Upravo u to vreme Peter je bio žrtva prevare poslovnih partnera s kojima je sarađivao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Zakladi Infeld, a proces je dobila tek 2013., četiri godine nakon Peterove smrti. Iste godine dobila i austrijsko državljanstvo. Tako je kompaniju naziva ‘Thomastik Infeld’ digla iz pepela. Samu proizvodnju povećala je za sto odsto, investirala u modernizaciju proizvoda i izradu novih mašina. Takođe, kupila je konkurentsku firmu u Danskoj sa sedištem u Kopenhagenu.

Zdenka danas ima pune ruke posla oko zbrinjavanja dragocene porodične zbirke umetnina, dve galerije i brojnih nekretnina u svom vlasništvu. Želja pokojnog supruga Petera bila je da se tri puta godišnje organizuje izložba za sve posetioce – besplatno, na njegovom imanju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram