Prava istina o Napalm devojčici je potpuno drugačija nego što se mislilo

Kim Puk, Foto: Cozzoli/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Kim Puk 50 godina od objavljivanja najpotresnije ratne fotografije.

Fotografije koje su ušle u istoriju uvek imaju zanimljivu priču koja često ostaje u senci. „Napalm devojčica“ je fotografija nastala u trenutku očaja 1972. i dočarala je teror koji je Amerika sprovela u Vijetnamskom ratu. Legenda o devojčici sa slike- Pan Ti Kim Puk je najveće antiratno svedočanstvo.

Teško je zaboraviti tu fotografiju. Devetogodišnja devojčica gola trči vrišteći od bola, u agoniji pošto su napalm bombe uništile njeno selo, odeću, a onda i kožu.

Sve to pošto su američke snage bacile napalm bombu blizu njenog sela. To je priča koja je godinama pratila ovu sliku.

Osim što ništa od toga nije istina, iako je ceo svet verovao u nju.

Kim Puk, Foto: Cozzoli/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Šta se desilo?

Dva dana su trajale borbe u blizini jednog hrama, pa je lokalno stanovništvo rešilo da beži. Mala grupa seljaka koje je predvodio kaluđer, a u kojoj je bila i devetogodišnja Kim Puk, je izašla na otvoren put tražeći pomoć, to jest neku jedinicu Severne vijetnamske armije. Mnogi seljaci su u rukama nosili zavežljaje, a bilo je i onih koji su bili obučeni u garderobu vojnika Severne vijetnamske armije (NVA).

Da sve bude još gore, kad su ljudi i Kim Puk izašli na čistinu, došlo je do vazdušnog napada. Pilot Republike Vijetnam je u sekundi morao da identifikuje grupu i odluči šta da radi.

Izgleda da je pomislio da se radi o naoružanim vojnicima NVA, pa je bacio bombe koje su ubile rođake male Kim Puk. Kim je bila daleko od pogođene zone ali je napalm ipak izgoreo njene ruke i leđa, odeća se zapalila na njoj, pa je skinula pre nego što je počela da trči.

Kasnije u jednom intervjuu je rekla da je dok je trčala naga vrištala: „Nóng quá, nóng quá” (mnogo vruće, mnogo vruće), a onda je naletela na prvu pomoć pored koje je bilo i nekoliko fotografa. Jedan od njih, Vijetnamac Nik Ut je napravio legendarnu fotografiju tik pre nego što je dotrčala do medicinske pomoći. Pre opekotina su joj stavili hladne obloge i transportovali je u bolnicu u Sajgonu. Opekotine su joj prekrile 50 odsto tela i lekari su sumnjali da će preživeti. Za 14 meseci Kim je imala 17 operacija, ali su joj posle svega bar 10 godina pokreti bili ograničeni, sve dok nije podvrgnuta rekonstrukciji u Zapadnoj Nemačkoj 1982. Kada je konačno puštena iz bolnice, rat se završio.

Fotografija, ali kropovana da se ne bi videli fotografi koji stoje sastrane, je objavljena na naslovnoj strani The New York Times. Kasnije je osvojila Pulicerovu nagradu.

Posle svega vijetnamska vlada je Kim poslala na studije na Kubu gde je upoznala svog muža s kojim je 1992. pobegla u Kanadu.

Danas Pan Ti Kim Puk živi u Torontu, sa suprugom i dvoje dece, i kao ambasador UNESCO pomaže deci pogođenoj sukobima širom sveta.

Pošto je deceniju radila za komunističku vladu u Vijetanmu, Napalm devojčica je prebegla na zapad tražeći azil.

Čim je dobila dozvolu da ostane u Kanadi na osnovu političkog azila, pokazala je zahvalnost tako što je za pare počela da drži nastupe na kojim se zalagala za mir i praštanje.

Vrlo svesno je izbegavala da okrivi Amerikance za svoje povrede i istovremeno nikada nije javno otkrila pravu priču.

Pre dve godine Facebook je povukao odluku o zabrani objavljivanja „Napalm devojčice“ posle protesta Norveške.

Kim Puk, Foto: Riccardo De Luca – Update Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta kaže ona danas?

Na 50. godišnjicu snimanja fotografije, Kim priča o tome kako je ova slika promenila ne samo njen lični život, već i svet.

„To mi je promenilo život, i nabolje i nagore. Nije mi se sviđala ta slika u početku i pitala sam se ‘Bila sam mala devojčica, zašto me je tako slikao?’ Osećala sam se ružno i bilo me je sramota jer sam bila gola. Ali godinama kasnije, kada sam i sama postala majka pogledala bih tu sliku i pomislila kako ne želim da moje dete pati kao ta mala devojčica. Tada sam rešila da posvetim svoj život nameri da nešto promenim i sada, kada je 50-godišnjica otkako je fotografija objavljenja, imamo podsetnik, posebno sa ratovima trenutno, da moramo da radimo na miru.”
***

Bonus video: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram