Prelepa Trsteničanka je majstorica za pivo.
Pivo je najpopularnije piće na svetu i stvarno je čudno što pravo, domaće, kvalitetno pivo još uvek nije steklo popularnost koju zaslužuje u našoj zemlji. Međutim, Nevena Radosavljević (30) je rešila to da promeni proizvodnjom sopstvenog piva.
Nevena je u razgovoru za portal Zadovoljna.rs podelila sa nama priču o svom malom biznisu.
Nakon završenog Poljoprivrednog fakulteta, ona nije uspela da nađe posao u struci, a kako nije želela da odustane od svoje diplome, odlučila je da započne proizvodnju piva.
„Ja sam master inženjer tehnologije. Ideja o proizvodnji piva mi se javila još tokom studija, kada sam imala predmet „Pivo“. Doživela sam proizvodnju piva kao nešto jako zanimljivo i jako kreativno, a dodatno me je privlačila činjenica da se mali broj žena u svetu bavi ovim poslom. S obzirom na to da nakon završenih studija nisam pronašla posao, suprug Strahinja i ja smo odlučili da započnemo proizvodnju piva. Kupili smo opremu za proizvodnju, a pivari dali ime „BeerTi&Ja“.
Dok je studirala u Beogradu, Nevena je imala prilike da proba kraft piva. A, kada je prvi put probala pravo pivo, više nije želela da kupuje u prodavnici industrijska.
„Moj grad, Trstenik, i čitav naš kraj je poznat po vinima. Niko se ne bavi pivarstvom, a mnogi ljudi nisu ni čuli za zanatska piva, niti su ih probali. Bilo mi je drago da mogu svojim sugrađanima da ponudim nešto novo i stvarno kvalitetno. Pivo je najpopularnije piće na svetu i stvarno je čudno što pravo, domaće, kvalitetno pivo još uvek nije steklo popularnost koju zaslužuje u našoj zemlji, a naročito u manjim gradovima”, priča nam Nevena.
Nevena nam je potom objasnila razliku između kraft I industrijskih piva, a onda nam otkrila i kako sam proces nastajanja piva izgleda.
„Zanatske pivare proizvode pivo na tradicionalan način. Koriste se samo 4 sirovine: slad, hmelj, kvasac i voda, dakle 100% prirodno. Kod zanatskih pivara akcenat je na kvalitetu, a ne na kvantitetu i to je glavna razlika u odnosu na industrijska piva. U kraft pivima nema jeftinih zamena za slad, zato je sam proizvod skuplji, ali kvalitetniji. Zanatska piva nisu pasterizovana i filtrirana i kada se kaže da je pivo zdravo, isključivo se misli na prava, domaća piva. Kuvanju piva, prethode dani pripreme, kada svu procesnu opremu peremo i dezinfikujemo. Pripremamo plan proizvodnje, nabavljamo sirovine i pravimo recepturu. Sam dan kuvanja piva je jako uzbudljiv i dinamičan. To je proces koji traje čitav dan, svaki korak se pomno prati. Kontrolišemo temperaturu svih procesa, ph vrednost… Slad prvo meljemo, zatim vršimo ukomljavanje, proces tokom koga materije iz slada prelaze u vodu i ta tečnost naziva se sladovina. Zatim se sladovina kuva, a u tačno određenim trenucima dodaje se hmelj, kao začin za pivo. Na početku kuvanja dodaju se hmeljevi za gorčinu, a pri kraju za aromu i miris. Zatim je potrebno sve to brzo ohladiti i prebaciti u fermentor u koji se dodaje kvasac. Alkoholna fermentacija traje narednih, otprilike, 7 dana, a zatim sledi sazrevanje. Dakle, minimum je dve nedelje”, objašnjava nam Nevena.
Tako je nastalo prvo Nevenino pivo, a ona se pozitivno iznenadila reakcijom okoline.
„Mnogi su bili iznenađeni, jer u našem kraju dosta ljudi nije znalo da je tako nešto moguće u domaćoj radinosti, pa još kad kažemo da se pivo „kuva“, to je bilo mnogima nepoznanica. Zapravo, nisam očekivala da će se ljudi toliko oduševiti. Svi su zainteresovani da čuju šta je zanatsko pivo, da probaju pivo i da vide našu pivaru. Često pitaju kako je moguće da pivo tako miriše, a onda im mi kažemo da je to zapravo miris hmelja, koga u industrijskim pivima ima mnogo manje. Naravno ima i puno ljudi koji su već pili i vole kraft piva. Oni su prvi u redu za probu i daju mi smernice šta vole šta ne, kako bih eksperimentisala dalje i napravila idealan recept“, kaže nam Nevena.
Nevena želi postepeno da poveća kapacitete pivare i da unapredi opremu koju ima. A naravno, cilj joj je da što pre registruje pivaru.
Pored supruga Strahinje koji je njen biznis partner, on joj pruža i najveću podršku u poslu.
„Kada se pivo kuva, tu je minimum nas troje, moj muž, moj otac i ja. Ali, cela porodica je uključena i svi imaju zasluge i određenim segmentima. Takođe, moram da pomenem i kolege pivare, koji su nesebično podelili znanje sa nama početnicima. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama širiti pivarsku kulturu u Srbiji“, rekla je za kraj Nevena.
***
BONUS VIDEO: Hrana i zagađen vazduh – kako očistiti organizam
Pratite nas i na društvenim mrežama: