Ova Srpkinja je u inostranstvu napravila revoluciju u borbi protiv neplodnosti, ušla na Forbs listu, postala mama – sve pre 30. godine

dina radenković
Dini Radenković Foto: Instagram/dr_dinaradenkovic; Promo

Dina Radenković jedna je od onih koji pomeraju granice u nauci i medicini. Ona je dospela na Forbsovu listu 30 ispod 30 jer je uvela pravu revoluciju u tretiranju neplodnosti.

Kako piše Forbs, Dina Radenković je kroz svoj startap Gameto prikupila 40 miliona dolara kako bi sakupljanje jajnih ćelija bilo jeftinije i sigurnije. Proces podrazumeva korišćenje matičnih ćelija za sazrevanje jajnih ćelija u laboratoriji.

Dina je odrasla na jugu Srbije, studirala je matematiku i inženjerstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu i diplomirala medicinu na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Pre nego što je pokrenula Gameto 2021. sa suosnivačem i preduzetnikom Martinom Varsavskim, udružila se sa genetskom laboratorijom na Harvardu kako bi finansirala istraživanje o tome se može poboljšati zdravlje žena.

A kako je sve krenulo?

Rođena na jugu Srbije u turbulentnim ratnim vremenima na Balkanu, Dina je rano razvila interesovanje za matematiku i prirodne nauke i dobila brojne nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, biologije i hemije. Sa 14 godina se zaljubila u ljudsku fiziologiju.

Njen otac, kao profesor histologije i embriologije, ohrabrio ju je da radi u laboratoriji i proučava rast embrionalnih tkiva pod mikroskopom.

Posle rata Dina se preselila u London i upisala medicinsku školu UCL, gde je stekla dvostruku diplomu – iz medicine i fiziologije. Bila je odlična studentkinja i dobila je više nagrada.

Veliki stručnjaci su počeli da je primećuju i onda je izabrana da se predstavi na jednom ekskluzivnom događaju u Londonu, i to pred najvećim tehnološkim mogulima.

Dina je vremenom dodatno razvila strast za istraživanjem dugovečnosti i starenja. Pokrenula je i digitalni program prevencije gestacionog dijabetesa.

U narednim godinama Dina je radila je na različitim kliničkim i istraživačkim projektima, a imala je svoje mesto i na Univerzitetu Harvard, u oblasti preventivne kardiologije.

Tokom pandemije korone radila je u bolnici u prvoj liniji odbrane.

U jednom intervjuu je rekla šta ona radi preventivno za svoje zdravlje.

Prvo, priznaje da najzdraviji način žvivta nije uvek moguć kad mnogo radiš i brineš o drugima, ali svake godine radi magnetnu rezonancu celog tela i redovne ginekološke preglede.

„Krvnu sliku proveravam svaka četiri meseca, a monitor za glukozu nosim dva puta godišnje. Uvek se trudim da spavam sedam, osam sati. Praktikujem autofagiju osam do 10 sati dnevno i trudim se da najmanje jednom nedeljno postim 18 sati.“

Dina, koja danas živi u Njujorku, takođe boksuje dva puta nedeljno, trči 10 kilometara jednom ili dva puta nedeljno, a ide i u teretanu i na ples.

„Retko jedem meso. Nikada nisam pušila i ne pijem alkohol. Na svaka četiri meseca menjam suplemente na osnovu rezultata krvne slike.“

Dina nema ni 30 godina, a uspela je sve to u životu plus našla je i ljubav, udala se i nedavno postala mama.

Na pitanje koji savet daje mladim ženama ako ne znaju koju karijeru da odaberu, kazala je ovako:

„Počnite od onog što želite, a ne od onog što je moguće, a zatim izvršite obrnuti inženjering, tj. izanalizrajte taj svoj plan do detalja.“

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram