One mogu sve: Tri devojke iz Srbije koje ništa ne može da zaustavi

Foto: Promo

Koliko puta si pratila svoj unutrašnji glas koji ti je govorio da ti granice postavljaju drugi, a ti si znala da ćeš ih srušiti?

Koliko puta si se borila za svoje svoje mesto pod suncem i uprkos tome što ti nije bilo lako, prkosila očekivanjima okoline? Devojčice, devojke i žene u različitim sferama života i dalje moraju da se potrude malo više, odu korak dalje ne bi li pokazale da su jednake. One mogu, one smeju, one su neustrašive i kada to reše – nezaustavljive.

U sportovima, posebno onim koji se ne smatraju tradicionalno ženskim, njihov trud, talenat i požrtvovanje nema limite. Ali kako promeniti te norme po kojim uz nežnost devojčica po nekakvom automatizmu ne idu i snaga, borbenost, hrabrost?

One mogu sve je Nike kampanja koja upravo ima taj cilj. Ona nas okreće devojkama i ženama koje su uspešne u sportovima koji nisu tradicionalno ženski i to kroz inspirativne priče 3 neustrašive sportistkinje iz Srbije koje su se izborile za svoje mesto u kompetitivnom svetu. Ovo su njihove priče.

Kristina Vasić KIKA

Foto: Alex Dmitrovic

Kika trenira od šeste godine života, kako sama kaže – od kad zna za sebe Dok je bila devojčica njen izbor je pao na odbojku, a onda je pre dve godine počela aktivno da se bavi crossfitom koji je postao njena velika ljubav. Svoj pobednički i takmičarski duh iz grupnog sporta prenela je i na individualni. Cilj joj je bio da učestvuje na svim regionalnim takmičenjima i da osvoji medalje, a onda da ostvari svoj najveći san – da učestvuje na najvećem takmičenju u crossfitu na svetu – Crossfit Games.

Da bi postigla sve ovo, morala je da prilagodi sve svoje obaveze i planove i da dobro isprogramira svaki svoj dan.

“Biti profesionalni sportista zahteva puno odricanja, trening 2 puta dnevno i veliku posvećenost sportu koji voliš”, kaže ona.

TRENIRAJ KAO KIKA

Ukoliko želiš da i ti budeš Nike junakinja, stiže ti pomoć. Ispod možeš pogledati listu Nike partnerskih klubova u kojima možeš da kreneš da se upoznaješ sa ovim sportom.

dock_belgrade

tegetfit.rs

prvitim.rs

crossfit-ns.com

magnet.rs

Isidora Savković

Foto: Promo

Isidora je ragbistkinja. Prvi put se sa ovim “muškim sportom” srela kad je bila drugi razred osnovne škole na prezentaciji na fizičkom. Tada su joj rekli da to nije sport za devojčice i da bi trebalo da preskače lastiš. Sedam godina kasnije ona počinje da trenira baš taj sport u ragbi klubu Kruševac, koji je do tog trenutka bio isključivo muški klub, a u tom trenutku otvara žensku sekciju. Momentalno se zaljubila u ragbi jer kako kaže “pruža sve što je jednom tinejdžeru potrebno – organizovani haos, dovoljno strukture da te usmereva i slobode za pražnjenje hormonima nabijene energije”.

Isidora i ragbi su rasli zajedno, a presudan uticaj na dalji razvoj ovog sporta označilo je osnivanje prvog isključivo ženskog ragbi kluba – ŽRK Beograd u kojem je ona igrala značajnu ulogu. Na prvom ženskom prvenstvu 2014. godine Isidora i njene saborkinje iz kluba osvajaju titulu prvakinja.

“Moj put u ragbiju je išao od – nije ovo za devojčice, do MVP-ja ženskog ragbija nekoliko godina za redom, pozivima da igram za timove u regionu i Evropi. Od padanja u blato do podizanja pehara šampiona. I sve to jer devojčica u meni nije odustala od svojih snova”, kaže ova jaka i hrabra devojka.

RUŠI SVOJE PROTIVNIKE KAO ISIDORA

Isprobaj osnove ragbija i razbij predrasude da je to samo mušku sport. Započni svoju vezu sa ragbijem u istom klubu sa kojim je Isidora osvajala svoje prve pobede:

rlkcrvenazvezda.com

Marica Perišić

Foto: Promo

Već 13 godina Marica trenira džudo, a to je i jedini sport kojim se ikada bavila. Kako kaže – set moralnih vrednosti je nešto najvažnije što je usvojila tokom bavljenja ovim sportom.

“Kroz treninge i takmičenja naučite se poštovanju, odgovornosti, disciplilni, druželjubivosti i iskrenosti. To su za mene stvari koje me vode kroz život i uvek ću ih vezivati za džudo”, kaže.

Uvek je puna žara i borbenosti koje je spremna da pokaže na strunjači gde svoju veštinu uvek iznova stavlja na test. Titula ima mnogo, a one koje su joj posebno drage su prvo mesto na Svetskom kupu u Peruu, treće na Grand Slamu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zlato i bronza na Evropskom prvenstvu.

ZAPOČNI SVOJ LIČNI PUT SA DŽUDOOM

Ako misliš da možeš jednog dana da osvajaš medalje kao Marica, ne oklevaj da načiniš taj prvi korak. Informiši se o ovom sportu i treniraj u istom klubu u kojem trenira i Marica:

judoclubredstar.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram