Najmoćnija Srpkinja na svetu živi povučen život u senci i sigurno niste čuli za nju

Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Bivša operativka CIA.

Fibi Novaković je najmoćnija Srpkinja na planeti. Ona je na čelu kompanije „Macquarie Group“, koja je među najvećim proizvođačima odbrambene tehnologije za vladu SAD. Bila je predsednica i izvršna direktorka odbrambenog giganta „General Dinamics“, a tome je prethodilo iskustvo na još nekolicini važnih pozicija. Fibi je bivša operativka CIA, bila je angažovana i u Ministarstvu odbrane SAD. Ona je milionerka sa Forbsove liste, žena koja je u oba braka uspela da zadrži devojačko prezime…

Na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mestu, sa 290 miliona dolara, dok je, opet prema Forbsu, na 30. mestu liste najmoćnijih žena sveta.

A ko je zapravo Fibi Novaković i kako je otišla tako visoko u tom „muškom svetu“?

Fibi se trudi da živi ispod radara, skoro nikad se ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije, ali u jednom od retkih javnih obraćanja otkrila je neke činjenice o sebi.

Foto: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

Otac je emigrirao iz Srbije s 50 dolara u džepu

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa 17 godina sa samo 50 dolara u džepu. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspeo je da postane obaveštajac u američkom vazduhoplovstvu. Baš zbog njega Fibi se okrenula poslu u vladi, obaveštajnoj agenciji, ali i vojnoj industriji.

„Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista verujem u služenje naciji“, rekla je Fibi.

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA.

Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: „Nema šanse“, ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmejalo mnoge.

Odbili su je trudnu na razgovoru za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerziteta u Pensilvaniji. Sa dve ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao. Ali njen kasniji ogroman uspeh ne znači da su je svi oduvek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mesecu trudnoće odbili na razgovoru.

„Mislim da je to bio najbrži intervju na svetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao – ne zapošljavamo vas.“

Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predsednika Buša starijeg.

Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji „General Dinamics“ je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanije koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Rekla je i da su je njeni roditelji vaspitali da bude skromna.

„Oni su ponosni, ali takođe imaju na umu da je najvažnije biti dobra osoba.“

Otkrila je i da voli operu, a tu ljubav joj je prenela baka tokom odrastanja u Nemačkoj.

Foto: Paul Morigi / Getty images / Profimedia

Živi povučeno

„Živim u Vašingtonu već duže vreme i naučila sam da je najbolje leteti ispod radara“, rekla je ona.

O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čoveka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje devojačko prezime.

„Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža“, kazala je jednom.

BONUS VIDEO: