Najmlađa Olimpijka ima važnu poruku za ceo svet

Hend Zaza
Hend Zaza Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Mlada sirijska stonoteniserka Hend Zaza odigrala je prvi meč na Olimpijskim igrama u Tokiju i izgubila, ali to je nije obeshrabrilo i poslala je poruku svetu koja prevazilazi sportske okvire.

POGLEDAJTE JOŠ:

Samo nekoliko sati nakon što je ponela zastavu svoje zemlje na otvaranju Olimpijskih igara 2020. u petak uveče, Hend Zaza se u kvalifikacijama borila s protivnicom triput starijom od sebe, 39-godišnjom Austrijankom kineskog porekla Lu Džiom. Iako je u samo 24 minuta izgubila od Austrijanke, sirijska devojčica nije očajavala, piše zadovoljna.hr. 

„U proteklih pet godina proživela sam svakakva iskustva, posebno rat u svojoj zemlji. Bilo je vrlo teško. Ali moram da se borim i to je moja poruka svima koji žele da napreduju u teškoj situaciji. Borite se za svoje snove, snažno se trudite i bez obzira na teškoće koje prolazite, postići ćete svoj cilj“, poručila je Hend.

Zazin dom u gradu Hami sravnjen je sa zemljom u građanskom ratu, ali ona je uprkos tome bila podsticana već kao petogodišnjakinja da se bavi sportom kako bi zaboravila strašnu stvarnost. Česti prekidi struje na mestu gde danas trenira u Damsku mogu ograničiti vežbanje isključivo na dnevno svetlo, a da se ne spominje nedostatak opreme i adekvatnih partnera za trening, što nije nimalo doprinelo njenom razvoju. Najmlađa Olimpijka od 1992., Zaza se od Olimpijade oprašta visoko uzdignute glave.

Hend Zaza
Hend Zaza Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

„Igrati protiv tako jako iskusne protivnice zaista je vrlo teško, posebno za prvi meč i bilo je jako teško mentalno se pripremiti. Nadala sam da ću odigrati bolje, ali bila je to dobra lekcija, posebno jer je to moja prva Olimpijada. Radiću na postizanju boljeg rezultata za drugi put. Želim da se takmičim i dalje, ne samo u prvoj rundi“, rekla je ona.

Lu, koja je ponela zastavu na OI u Riju 2016., priznala je da je bila pod dodatnim pritiskom jer je Zaza samo dve godine starija od njene desetgodišnje ćerke. Lu je nakon meča zajedno sa Zazom snimila selfi i poručila:

Hend Zaza
Hend Zaza Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

„Postoje ljudi koji moraju proći kroz velike teškoće. Oni su divni, nije im bilo lako. Ona je devojčica koja je došla na Olimpijadu s 12 godina, iskreno joj se divim“.

BONUS VIDEO Nacionalni parkovi u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram