Najmlađa milionerka koja je sama stekla svoje bogatstvo

Njena priča 21. jan 202119:45 > 11. maj 2021 15:07
najmlađa milionerka
Foto: Bennett Raglin / Getty images / Profimedia

Sara Blejkli je najmlađa milionerka koja je sama stekla svoje bogatstvo, a sve je postigla jednim izumom – steznicima koji oblikuju telo. Njen put nije bio lak, ali danas se, prema podacima magazina Forbs, njeno bogatstvo procenjuje na 610 miliona dolara.

Blejkli je rođena 21 februara 1971. na Floridi. Diplomirala je na tamošnjem državnom univerzitetu na odseku za komunikacije. Potom je obavljala razne poslove tokom tromesečnog boravka u kompaniji Volt Dizni pre nego što je postala prvo prodavac, a zatim nacionalni trener prodaje u kompaniji za snabdevanje kancelarijskim materijalima Danka, pišu na sajtu Britannica.com.

U jednom trenutku Sara je poželela donji veš koji je ispod odeće neprimetan, a udoban, figuru čini vitkijom i može da se nosi i na sandale. Tada je hulahopkama odsekla deo za stopala i ubrzo osmislila odevni komad nalik na helanke koji treba mnogim ženama. Tako je napravila bum i u modnom i u poslovnom svetu.

Naime, Sara je 2000. godine ušteđevinu od 5.000 dolara investirala u svoj izum. Preko dana je radila u kompaniji Danka, a noću istraživala materijale, patente i vrste logoa.

Onda je uspela da pronađe fabriku čarapa koja je prihvatila da proizvodi njen steznik bez dela za stopala, prijavila svoj patent i izabrala ime za proizvod – Spanx. Logo je krasila devojka plave kose, nalik baš na nju.

Umesto da ulaže u reklame, Blejkli je putovala širom Amerike i sastajala se sa čelnicima kompanija, prezentujući svoj steznik.

Pročitajte još:

Nije joj bilo lako, mnogi su je odbijali, ali uspela je – tokom sastanka sa predstavnicom jedne kompanije ona je videla da od posla neće biti ništa, pa je ženu zamolila da pođe sa njom do kupatila. Kazala joj je da samo tako može da joj objasni šta Spanx radi. Sara se presvukla u kabini, obukla svoj steznik i pokazala predstavnici kompanije razliku. I tada je sve počelo.

Veliki preokret se desio krajem 2000. kada je čuvena voditeljka Opra Vinfri predstavila Spanx u svojoj emisiji.

Prodaja je nakon toga, logično, otišla u nebesa, a harizmatična Sara nedugo potom je izgradila pravo carstvo, i to bez reklame i spoljašnjih ulaganja. I nakon toga, ona je i dalje sama predstavljala svoj proizvod, i u TV programima i u radnjama širom SAD.

Najveću pažnju javnosti privukla je 2004. godine kada je učestvovala u rijaliti programu Rebel Billionaire, koji je vodio britanski preduzetnik i filantrop ser Ričard Branson. Sara nije pobedila, bila je druga, ali Branson je bio zadivljen, pa joj je dao 750.000 dolara. Sa tim novcem ona je osnovala Fondaciju Sara Blejkli, dobrotvornu organzaciju koja obezbeđuje školarine i grantove za nadarene žene preduzetnice.

I što se Sara nakon toga više pojavljivala u medijima, njena prodaja je sve više rasla. Do 2010. godišnja prodaja njene firme dosegla je stotine miliona dolara. Na početku 2012. Sarina kompanija vredela je milijardu dolara. Iste te godine pojavila se na naslovnici magazina Forbs kao majmlađa milionerka koja je sama zaradila novac.

Danas njene steznike nose mnoge dame, pa i one u Holivudu. Ona osim čarapa za oblikovanje tela prodaje i korsete, kupaće kostime, veš, a njeno bogatstvo se procenjuje na 610 miliona dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram