Mapa mesta u Srbiji gde možete da donirate odeću

Njena priča 24. mar 202113:32 > 11. maj 2021 15:01
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Želite da odeću koju ne nosite donirate onima kojima je potrebna, ali ne znate u kojoj organizaciji prihvataju takve donacije i pod kojim uslovima? Nova mapa koja je predstavljena u okviru projekta “Tekstilni otpad nije u modi” značajno će vam olakšati da budete humani.

Na Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće predstavljeno je više od 30 tačaka širom Srbije, gde se prihvataju donacije uprkos trenutnoj medicinskoj situaciji sa COVID-19. Mapa je izrađena u okviru projekta koji realizuju Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative / F.fm podcast uz finansijsku podršku Evropske unije.

Foto: Google maps

„Prošle godine smo sproveli istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta čiji rezultati su nam pokazali da postoji veliki potencijal u oblasti doniranja korišćene, a ispravne odeće. Trenutno, oko 16% građana donira korišćenu odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja garderobu. Mi smo želeli da unapredimo mogućnosti doniranja korišćene garderobe i ova mapa je jedan od načina. Nastavićemo da unosimo nove lokacije kako bi ceo proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji, a svi koji žele da se nađu na ovoj mapi mogu da nas kontaktiraju direktno sa stranice na kojoj se mapa nalazi“, kaže Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

Pročitajte još:

„Mapa je izrađena zahvaljujući i građanima koji su nam preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju odeću. Želimo da im se zahvalimo na odličnom odzivu i brzim reakcijama“ rekle su Dunja Jovanović i Marija Radaković iz Udruženja za održive inicijative / F.fm podcast.

Na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, u par klikova možete doći do svih potrebnih informacija kada se odlučite da donirate odeću. Vrlo jednostavno možete da pogledate gde se nalaze organizacije, kao i sve detalje koji su potrebni da bi se donacija sprovela brzo i efikasno – kontakt podaci, vrste odeće koju prihvataju, koji su termini za donošenje donacije, kako je moguće dostaviti odeću, kao i druge vrste donacije za kojima ove organizacije imaju potrebe.

„Doniranje stvari koje nam ne trebaju, uključujući i odeću, je sasvim prigodan način da pomognemo nekome ko nema ili ima manje od nas, a pogotovo u doba pandemije, kada nam je u potpunosti narušen uobičajeni ritam života i način na koji svi zajedno, kao društvo, funkcionišemo. Takođe, doniranjem umesto čuvanjem i posledičnim bacanjem korišćene odeće, ne samo da u sebi budimo brigu o drugima, već time doprinosimo i smanjenju stvaranja tekstilnog otpada, koji još uvek nije adekvatno regulisan u Srbiji.“ – izjavio je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Kada se odlučite da donirate odeću vodite računa da je odeća čista i da nije pocepana ili isflekana. Na taj način vodimo računa i o dostojanstvu ljudi koji će nositi odeću koju ste donirali.

***

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram