Manekenke otkrile detalje o moćniku koji ih je zlostavljao

Njena priča 08. sep 202114:36 > 16:07
Foto: Aurelia MOUSSLY / AFP / Profimedia

Bivšeg supruga manekenke Linde Evanđeliste za zlostavljanje je optužilo najmanje 11 žena.

Bivši supermodel, 52-godišnja Kare Suton na konferenciji za medije u Parizu progovorila je o silovanjima i zlostavljanju koje je proživljavala dok je radila u agenciji kojom je tad upravljao njen navodni zlostavljač, Džerald Mari.

Devojčice prepuštene same sebi

Džerald Mari bio je predsednik evropskog ogranka jedne od najvećih agencija za otkrivanje modela, Elite Model Management, u trenutku kad je Kare Suton sa samo 17 godina stigla u Pariz. Otkrili su je u Kaliforniji iz američkog ogranka te agencije i brzo je poslali u Francusku, prenosi Jutarnji.hr.

Kare je u Parizu razgovarala s istražiteljima te na konferenciji za medije, zajedno s drugom navodnom žrtvom, Lesom Amor, opisala navodno seksualno zlostavanje, koje je uključivalo i silovanja od strane Džeralda Maria.

„Tek sam započinjala svoju karijeru, a odmah sam bila zarobljena. Zavisila sam od Maria za hranu, krov nad glavom i zaposlenje“, kazala je Suton i rekla da joj je odmah bilo jasno što se od nje očekuje. „Stavljeno mi je do znanja da moram trpeti zlostavljanje ako želim nastaviti sa radom“, dodala je bivša manekenka.

Slučaj je inače zastareo, prema francuskom zakonu, te se ne može kazneno goniti navodni seksualni predator, kojeg nazivaju evropskim Vajnstinom. Suton je protiv njega podigla civilnu tužbu na sudu u Njujorku.

Njeno svedočenje u Parizu, kako kaže, ima drugačiju vrednost.

„Za mene pravda nije samo videti nekoga iza rešetaka. Jer mnogi su Džeraldi u ovoj industriji. Za mene to sad znači videti promene u ovoj i dalje mahom neregulisanoj industriji“, rekla je Suton.

Ona i Amor složile su se kako je „današnja industrija ista ona industrija koja je omogućila muškarcima da plaćaju pristup ženama i njihovim telima.“

Koleginice koje su podržale

Kampanju za promene u modnoj industriji javno su podržale bivše manekenke Karla Bruni, Helena Kristensen, Mila Jovovič i Polina Poriškova.

Poriškova je ukazala na problem u tome što se mladi modeli uče da „seksualno zlostavljanje smatraju komplimentom“, dok je Jovovič rekla da nije lično doživela takvu vrstu zlostavljanja, ali da je „iskusila kulturu Divljeg zapada u kojoj se deca tretiraju kao odrasli i sve prolazi.“

„Mlad si i ranjiv i kao takvog te netko lako može naučiti na celoživotno zlostavljanje i loše obrasce koji ti oblikuju samopouzdanje i osećaj vlastite vrednosti do kraja života“, dodala je Jovovič.

„Za vreme moje veze s Džeraldom Mariom, nisam znala ništa o navodima o seksualnim zlostavljanjima, pa nisam bila u mogućnosti da pomognem ovim ženama. Kad ih čujem sad, kao i kad se prisetim vlastitih iskustava, verujem da govore istinu. Srce mi se slama zbog njihovih rana koje možda nikad ne zacijele. Divim se njihovoj hrabrosti i snazi što su o svemu progovorile danas“, rekla je Linda Evangelista.

Jedan od razloga zašto su bivše manekenke danas progovorile jeste i taj što smatraju kako  ovi slučajevi seksualnog zlostavljanja brzo zastare i zbog toga onemogućuju žrtvama da prijave svoje zlostavljače. „Žrtve seksualnog zlostavljanja zaslužuju mogućnost prijave svojih zlostavljača, a za to je potreban pravni sistem koji deluje u skladu sa naukom iza traume“, rekla je Lesa Amur.

Na optužbe za zlostavljanje Mari je odgovorio preko svog advokata.

„Mari je zaprepašćen ovim lažnim i klevetničkim optužbama“, objavio je advokat i dodao da „sve eventualne izjave neće davati do zvaničnog razgovora s ovlašćenim autoritetima.“

***
Bonus video: Nemački bokser

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram