Ispovest Beograđanke kojoj je lek Ozempic promenio život

Foto: Shutterstock

Posledice nestašice leka - iz prve ruke.

Ozempic je trenutno najtraženiji lek u Srbiji, ali i u svetu – vlada nestašica ove terapije za dijabetes, zbog toga što je odjednom svi uzimaju na svoju ruku, kako bi smršali.

Zbog pomame za lekom koji obećava vitku liniju bez imalo truda, pacijenti kojima je Ozempic zaista neophodan za funkcionalan život ostaju bez svoje terapije. Među njima je Beograđanka Ana B. (38), koja je za naš portal objasnila sa čime se sve suočava od kada je među ženama u Srbiji zavladao opasan trend.

@millennialrx Ozempic Shortage Explained by a Diabetes Pharmacist #ozempic #ozempicweightloss #diabetes #pharmacy #pharmacist #medication #prescription #trending #millennialrx #fyp ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Našoj sagovornici su sa 19 godina ustanovljeni policistični jajnici, pa je zbog toga, kao i zbog ekstremno bolnih ciklusa, tokom kojih se onesvešćivala gotovo svakog meseca, dobila kao „terapiju“ Logest, pilule za kontracepciju.

„U narednih godinu dana na terapiji dobila sam skoro 20 kilograma, koje već dve decenije s teško mukom povremeno skidam i lagano vraćam. Nakon toga sam više od 10 godina pokušavala da pronađem uzrok svojih problema i eventualno rešenje za njih, da bih konačno saznala da imam insulinsku rezistenciju. Iako to zvuči kao ‘ništa strašno’ i ‘danas to svaka druga osoba ima’, zaista ume biti veoma strašno kada ne možeš da kontrolišeš svoje telo ni svoju glavu, jer se u tvom telu odvijaju procesi koje ti ne razumeš i ne možeš njima da upravljaš. Pored IR, imam čvoriće na štitnoj žlezdi i na ivici sam hipotireoze. Takođe, imala sam problema sa začećem i put do bebe je bio dug i prilično naporan. Osim toga, tokom porođaja mi je otklonjen miom koji je narastao na preko 8 cm“, objasnila nam je Ana.

Zbog insulinske rezistencije, naša sagovornica je doživljavala užasne probleme. Gojila se kad bi jela bilo šta što nije strogo kontrolisana ishrana bez ugljenih hidrata, imala je visok puls – preko 100 u mirovanju, čak preko 170 pri bilo kakvom naporu, kao i konstantan nedostatak energije.

Dešavale su joj se povremene depresivne epizode, virusne bradavice koje se uporno vraćaju, grudi koje konstantno rastu, konstantna otečenost, koja se najviše videla na rukama i licu.

„Nekada sam varirala toliko da mi je razlika u kg ujutro i uveče i do 5kg, bez prejedanja i bilo kakvog preterivanja. Ukratko, moje telo je svakodnevno domaćin žurke na koje nije pozvano, ne želi u njoj da učestvuje, niti na bilo koji način može da kontroliše šta se tu dešava, a plaća kaznu kao da se provelo najbolje na svetu“, priča ona s gorčinom.

Foto: DR P. MARAZZI / Sciencephoto / Profimedia

Godinama je pila lek Glucophage, ali nije bilo efekta, uprkos tome što je bila uporna u uzimanju te terapije. Isprobala je još neke opcije, koje takođe nisu dale rezultate. Na kraju joj je endokrinolog rekao da je jedina preostala opcija nešto ekstremnija – a to je Ozempic.

„Ekstremnija jer se obično daje baš teškim slučajevima IR ili dijabetičarima, nikako se ne preporučuje osobama sa određenim dijagnozama, zahteva da sam sebi aplikuješ lek jednom nedeljno, odnosno da se ubodeš i može izazvati dosta neprijatnih nuspojava, poput jake mučnine, glavobolja itd. Na sreću, ja nisam imala nijednu od njih, odlično sam odreagovala na lek od prve doze i nije bilo problema ni sa pojačavanjem, a dejstvo sam osetila već prve nedelje. Ispostavilo se, nakon duge borbe i potrage, da smo moj endokrinolog i ja pronašli idealan lek za mene. Kao što rekoh, nažalost, ne zadugo“, priča ova Beograđanka.

@samy.twist Dat Ozempic secret sauce be hittin different 🔥🔥 #ozempic #ozempicweightloss #ozempicforweightloss #weightloss #celebplasticsurgery #kimkardashianweightloss ♬ som original - Eduarda Rebouças

Od trenutka kada je Ozempic postao magični eliksir za mršavljenje, doći do ovog leka je neverovatno izazovno, kaže ona.

„Pored toga što u apoteci više ne smeju da ga izdaju bez izveštaja i recepta – što podržavam, ali je takođe zakomplikovalo situaciju, jer je zahtevalo dodatno zakazivanje kod već prebukiranog endokrinologa, postalo je nemoguće nabaviti Ozempic doze 1.0 (najjača doza), već je bilo neophodno davati duplu dozu 0.5 – ukoliko i njega uspeš da pronađeš, što ti automatski duplira i cenu, koja već nije zanemarljiva“, predočava nam.

Takođe, našoj sagovornici je rečeno da je u apoteke stigao dopis da ubuduće smeju Ozempic da prodaju samo onima koji u izveštaju imaju dijagnozu dijabetesa, dakle ukoliko imate „samo“ insulinsku rezistenciju više ne možete legalno nabaviti ovaj lek.

„Tako da sam prešla na lek Saxenda istog proizvođača, koji deluje slično kao Ozempic kada je u pitanju blokada apetita, ali moram da ga kombinujem sa lekovima za regulaciju insulina, jer on sam nije namenjen tome. Ono što dodatno komplikuje situaciju jeste i činjenica da se Saxenda aplikuje svakodnevno, što sa sobom donosi modni detalj u vidu modrog stomaka, a uz to jedan lek ne rešava moje probleme sa insulinskom rezistencijom, samo deo njenih propratnih efekata“, objašnjava Beograđanka.

Do ovolike zbrke verovatno ne bi došlo da se iz Holivuda, putem TikToka, nije toliko proširila priča o supermoćima Ozempica. Možda bi sada naša sagovornica još uvek mogla da uživa u blagodetima koje je njenom zdravlju doneo lek.

„Promene raspoloženja su mi se svele na minimum, depresivne epizode gotovo da nijednom nisam imala, a pre toga su se javljale na svakih nekoliko dana, odnosno bila sam srećna ukoliko imam dva ‘svetla’ dana nedeljno. Osim toga, u prva dva-tri meseca, bez ikakve restrikcije kada je način ishrane u pitanju, izgubila sam gotovo 10 kilograma. Nisam imala više napade gladi, odnosno apetit mi je bio gotovo potpuno ‘ugašen’ i jela sam samo onoliko koliko je neophodno, ali ne samo zdravu hranu. Otečenost se značajno smanjila i odjednom sam mogla da obučem sve ono što sam kupovala ‘za kad smršam’. Sve to samo jednim ‘magičnim ubodom’ nedeljno. Nažalost, radost nije dugo trajala“, bila je iskrena.

Najzad, Beograđanka je imala poruku za sve one koji zloupotrebljavaju ovaj lek.

„Probajte jednom u životu da ne mislite samo na sebe, znam da je teško, ali eto pokušajte. I ovo ne govorim iz svojih ‘cipela’, jer ja nisam najgori slučaj, budući da još uvek nemam dijabetes – zahvaljujući vama nečiji kvalitet života je značajno ugrožen“, zaključila je.

Do sada zabeležene neželjene reakcije od zloupotrebe Ozempica su pad nivoa šećera u krvi, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, zatvor, mučnina, ali i problemi sa bubrezima. Dr Katarina Lalić, subspecijalistkinja endokrinologije, za naš portal je objasnila kome je zapravo lek namenjen.

„Prvo, ne može se davati nekome ko ima pankreatitis ili rizik za pankreatitis, jer može da dođe u životno ugrožavajuće stanje. Drugo, lek se ne daje osobama koje žele da izgube dva do tri kilograma, već osobama koje imaju indeks telesne mase preko 30, a koje drugom metodom i načinima ne uspevaju da smršaju – i imaju određene komorbitete koji idu uz gojaznost“, objašnjava dr Lalić.

***
BONUS VIDEO: Strah od zubara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram