Žene piju lekove za dijabetes da bi smršale – doktorka ima poruku za njih

Foto: Avalon / Avalon / Profimedia, JLPPA / Bestimage / Profimedia, Shutterstock

Vlada nestašica leka zbog čega su mnogi ugroženi.

U Srbiju je stigao opasan trend koji je zahvatio čitav svet – lekovi za tip 2 dijabetes, prvenstveno Ozempic, zloupotrebljavaju se za brzo mršavljenje, zbog čega je došlo do nestašice ove terapije za pacijente kojima je zaista potrebna.

Sve je počelo od društvenih mreža, kada se TikTokom proširila informacija da su Kim i Kloi Kardašijan drastično smršale koristeći ovaj lek, a nije pomoglo ni to što je Ilon Mask objavio da je smršao 13 kilograma zahvaljujući leku Ozempic. Inače, Kardašijanke nikada nisu zvanično potvrdile tu glasinu.

@ashleyldalton Have you heard of Ozempic? The new drug some alleged celebrities are using for weightloss. What are your thoughts on this? 🤔 have you used this before? #fyp #ozempicweightloss #ozempic #kimkardashian #kimkardashianweightloss #weightlosstransformation ♬ original sound - Ashley Dalton

Zbog svega toga, trenutno je u SAD i Evropi, kao i u našoj zemlji, zavladala nestašica leka, a zloupotreba je jako opasna, kako je za naš portal objasnila dr Katarina Lalić, subspecijalista endokrinolog.

Na početku, važno je istaknuti najvažnije: lek Ozempic se ne može uzimati bez konsultacije s lekarom, jer ima neželjenih efekata.

„Prvo, ne može se davati nekome ko ima pankreatitis ili rizik za pankreatitis, jer može da dođe u životno ugrožavajuće stanje. Drugo, lek se ne daje osobama koje žele da izgube dva do tri kilograma, već osobama koje imaju indeks telesne mase preko 30, a koje drugom metodom i načinima ne uspevaju da smršaju – i imaju određene komorbitete koji idu uz gojaznost“, objašnjava dr Katarina Lalić.

Veliki problem predstavlja to što, iako se lek ne može kupiti bez lekarskog recepta, apoteke ga ipak prodaju. Tako da se mora apelovati na savest farmaceuta da lek ne izdaju bez jasne preporuke specijaliste, podvlači dr Lalić.

Dijeta, noge, debele noge, ogledalo. Šta je najviše jela žena koja je smršala 30 kilograma
Foto: Shutterstock

Lekovi poput Ozempica su napravili pravu revoluciju u lečenju tipa 2 dijabetesa. Dr Lalić nam je objasnila kako deluju i kome su namenjeni.

„U pitanju su lekovi bazirani na sintetički napravljenom hormonu koji svi imamo u crevima – glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1). U normalnim uslovima, kada jedemo, taj hormon se luči i s jedne strane potencira pankreas da luči insulin, da nam šećer ne bi otišao visoko. A s druge strane, ono što je posebno interesantna njegova uloga je da obaveštava mozak da smo jeli, vezujući se za posebne receptore. Tako počinje da nam raste sitost. Da toga nema, mi bismo svi mogli da jedemo bez prestanka. Treća uloga tog hormona je da usporava pražnjenje želuca“, detaljno objašnjava dr Lalić.

Osamdesetih godina XX veka, kada je taj hormon otkriven, sledio je dalji niz istraživanja koja su pokazala da pacijenti sa dijabetesom nemaju dovoljno tog hormona ili da im je njegovo lučenje poremećeno. Zatim se prešlo na gojazne pacijente i pokazalo se da i oni imaju slične probleme, govori dalje doktorka.

„Vremenom se pokazalo da osobama sa tipom 2 dijabetesa, koji su većinom gojazni, takvi lekovi ne samo da poprave šećer, već počnu da gube na težini. Razlog je što se podstiče mehanizam koji je fiziološki, pa se brže oseća sitost i samim tim se konzumira manje hrane“, kaže dr Lalić.

Taj efekat gubljenja na težini postao je jako popularan, posebno zato što je gojaznost poprimila pandemijske razmere, zbog nepravilnog načina života i ishrane, dodaje ona.

Međutim, nije svaka gojazna osoba kandidat da prima tu terapiju – zato je jako važno da se lek uzima samo nakon konsultacije lekara. Takođe, dr Lalić kaže da lek neće imati efekata kod osoba koje nisu gojazne i žele da izgube samo par kilograma – a postoji rizik od nuspojava.

Do sada zabeležene neželjene reakcije od zloupotrebe Ozempica su pad nivoa šećera u krvi, povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, zatvor, mučnina, ali i problemi sa bubrezima.

„Lek na neki način podilazi brzim rešenjima za gojaznost. Svako bi želeo da za sedam do 10 dana smrša. Ali gojaznost je ozbiljna bolest, nije estetski problem. Čitav niz problema može da izazove i pristup lečenja gojaznosti je vrlo kompleksan. Kao što se ne postaje gojazan za dve nedelje, tako se ne može ni izgubiti taj višak za dve nedelje“, zaključuje dr Katarina Lalić.

***

BONUS VIDEO: Da li su kontraceptivne pilule krivac za smanjeni libido?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram