Kraljica Vila od trošnih beogradskih zidova pravi čaroliju

Foto: Promo

Ovog petka, u Dorćol Platzu počinje trodnevni street art festival "All Girls" na kojem će svoju umetnost predstaviti devojke koje oslikavaju zidove širom sveta. The Kraljica Vila (TKV), beogradska umetnica koje je i organizatorka festivala, za Zadovoljna.rs opisala je kako izgleda baviti se gerilskim stvaralaštvom u Beogradu.

„Kad kreneš nešto da crtaš napolju, sve ostalo nestaje – ostaješ samo ti i ono što radiš. Takođe upoznaješ grad iz svih uglova. Upoznaješ ga noću jako intimno. Vidiš ga kakav nije preko dana. Ideš kroz terazijski prolaz, koji je prazan i gledaš kao svoju dnevnu sobu, a preko dana tu prođe hiljade ljudi. Dobiješ drugu vizuru grada“, govori Aleksandra, poznatija kao TKV.

Njene radove naćićete širom Beograda i lako ćete ih prepoznati. Vibratne boje i snažni ženski likovi najčešće imaju potpis TKV.

Foto: Promo

Sada je ova umetnica odlučila da po drugi put ujedini devojke iz regiona i sveta, a njihove radove predstavi beogradskoj publici. Prvi „All Girls“ festival održan je 2018. godine.

„Pokrenula sam festival sa željom da pokažem žensko stvaralštvo u grafitima i street art-u. Devojke koje crtaju su uglavnom u manjini i treba nam veća vidljivost. Ove godine je drugi po redu All Girls festival i učestvovaće devojke iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske. Bilo mi je bitno da to bude regionalan događaj, jer umetnost prevazilazi sve i treba da se umrežavamo, da budemo solidarne i podrška jedna drugoj“, govori TKV.

Foto: Promo

Dodaje da joj je želja da festival postane moćna platforma za devojke, koje se sve više upuštaju u ovu vrstu umetnosti. TKV sama već godinama transformiše beogradske zidove u prostor za svoj umetnički izraz.

„Volim da mislim da je moj rad sada deo imidža grada. To je zapravo jako velika moć grafita – da ljudi imaju slobodu da kreiraju javni prostor kako oni misle da treba. Svi znamo kakve stvari se dešavaju u ovom gradu i koliko su građani uključeni u to kako će naš zajednički prostor da izgleda. Zato je gerilski pristup političkog čina i izjave, kojom se pokazuje da smo tu i da je ovo i naš grad“, poručuje ona.

Foto: Promo
Foto: Promo

Iako je dugo bežala od „političke angažovanosti“ danas joj je jasno da sloboda koju osvaja na ulici zapravo jeste jedan društveno angažovani čin.

„Svako crtanje na ulici, gerilskog tipa, jedna je vrsta političke angažovanosti. Ti zauzimaš javni prostor sa nekom vrstom umetnosti. Beograd ima jako puno mesta koja bi mogla da budu umetnički prostori, ali to nisu – zato što nema održavanja, nema novca. Ali to ništa nije bitno, jer ako imaš želju da nešto promeniš, ti ćeš to uraditi“, kaže nam.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ipak, teme njenih radova nisu političke same po sebi, već sasvim intimne.

„To je neka vrsta diverzije u sredini koja je duboko politizovana i koja ima politiku u srži svega. Moramo nekada da uzmemo pauzu od toga“, objašnjava TKV.

Foto: Promo

Ranije je izjavila da se ne vezuje za radove, jer uvek postoji mogućnost da će biti prekrečeni. To joj se i dešavalo, a kaže da je sve deo igre, jer se grad stalno menja. Mesta bira spontano.

„Nekada izabereš unapred, a nekada se samo šetaš i radiš. Neka mesta dozvoljavaju promenu. Iako to ima notu da je ilegalno, to je okej jer ilegalni rad ima svoju oštricu. Ima toliko mesta koja traže neku vrstu boje ili nešto što je distrakcija“, ističe umetnica.

Foto: Promo

Najzad, svim devojčicama koje sanjaju da njihova umetnost jednog dana krasi zidove poručuje da treba da budu odvažne i hrabre i da barem pokušaju.

„Znam da ova sredina nekad nije od podrške, ali baš zato mi treba da budemo solidarne“, zaključuje TKV.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram