Katarina je deset godina išla u solarijum – i dobila melanom

Foto:Screenshot/cocovic_katarina

Nakon deset godina redovnog odlaska u solarijum saznala u 32. godini života da una četvrti stadijum malignog melanoma.

Solarijum je u Srbiji zakonom zabranjen za osobe mlađe od 18 godina, ali Katarina Čočović smatra da to nije dovoljno. Njena strašna dijagnoza, koju je saznala u 32. godini života – četvrti stadijum malignog melanoma – velika je lekcija i važan argument za potpunu zabranu korišćenja solarijiuma. Ona želi da njenu priču dobro poslušaju svi kojima je preplanuli ten imperativ.

„Završila sam tretmane X noža – tretirane su mi tri promene na pankreasu, kičmi i debelom crevu. A sada je taj period kada se propagira sunčanje. Izlaze mi sve te reklame za solarijum. To je kulminiralo u meni, imala sam potrebu da sve izbacim iz sebe. Tog jutra, rekla sam suprugu: ‘Molim te dođi da me slikaš, da pokažem ljudima šta će dobiti ukoliko žele preplanuli ten’. Ne znam koliko ožiljaka imam na telu. Da li je to vredno?“, pita se Katarina Čočović iz Valjeva, koja ima važnu misiju.

Podelila je i sliku svog tela bez cenzure. Ona je onkološka pacijentkinja, koja je sasvim iskreno rešila da ukaže šta mogu da budu posledice korišćenja solarijuma.

„Sa ove tačke gledišta, kad vratim film unazad, nemoguće je naći krivca. U medicini nikada jedan i jedan nisu bili dva. Jedini potencijalni faktor može biti sunčanje u solarijumu i izlaganje štetnim UV zracima. A ja sam zaista to praktikovala“, počinje svoju priču za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

Katarina je tražila krivca za svoju bolest, a genetske faktore je eleminisala.

„Tata mi je 2013. preminuo od infarkta, a sa njegove strane svi su genetski kardiovaskularni bolesnici, a sa mamine strane dijabetičari. Četiri kolena unazad niko ni od jedne vrste maligniteta nije preminuo. Nažalost, ja sam bila prva u familiji sa tom bolešću“, priča.

Ostao je samo par mogućih, naučno dokazanih faktora rizika koji su doveli do njene dijagnoze – solarijum i sunčanje bez zaštite.

Opasne informacije

Kad je počela da odlazi u solarijum kako bi postigla taj idealni, zlatni ten koji se toliko propagira, Katarina je bila sasvim mlada – a pre svega nije bila informisana. Tek je završila srednju školu i zaposlila se.

„To je bilo kao: ‘Hajde idemo da malo potamnimo, da se pripremimo za leto’. U najmanju ruku, imala sam informaciju da se to čak preporučuje. To apsolutno nije istina, već postoje naučna, medicinska istraživanja koja dokazuju koliko je zračenje solarijuma štetno“, govori Katarina.

Objasnila je šta se tada o solarijumu pričalo.

„Tada je to bilo preporučljivo, barem meni usred silnog marketinga, kao priprema kože pre izlaganja suncu. Da ne bih izgorela, otišla bih u solarijum. A volela sam preplanuli ten. Odradila bih tu pripremu da ne bih pri samom sunčanju dobila crvenilo, da se ne bih ljuštila, da bi boja bila dugotrajnija“, kaže Katarina.

„Kad se vratim s letovanja, išla bih da održim boju do jeseni. Svake godine sam tako koristila solarijum, a prestala sam kad me to više nije zanimalo – dakle, sigurno desetak godina“, otkriva ona.

Promena na mladežu

Katarina se u međuvremenu udala, a 2014. godine saznala je najlepše vesti: da čeka prvo dete, sina. Međutim, u toku trudnoće je primetila nešto čudno na telu.

„U predelu grudi, sa desne strane, primetila sam da imam mladež koji se uvećao. Pratila sam ga, ali kako sam bila trudna, nije mi bio prioritet. Nakon porođaja meni se laktacija uspostavila u najboljem mogućem obliku – tako da je dojenje bilo jedno divno iskustvo. Nisam marila za mladež, ali on je bio primetno promenjen. Inače imam veliki broj mladeža. Ali mislila sam da je to tako jer hormoni rade“, priznaje.

Kada joj je sin napunio deset meseci, konsultovala se sa jednim hirurgom u vezi sa svojim mladežom.

„Čovek mi je rekao: ‘Moja ti je preporuka da ovo skineš’. I ja sam odmah poslušala. Nažalost, kad je stigao nalaz, to je bilo baš alarmantno i tog momenta je uspostavljena dijagnoza. To je bio maligni melanom, morala je da se odmah odradi operacija – skinut je mladež u lokalnoj anesteziji. Zatim je morao veći deo kože da se skine da bi se videlo da li je to otišlo dalje“, priča Katarina.

Prebačena je na Insitutut za onkologiju i radiologiju, odstranjene su joj limfne žlezde iz predostrožnosti, a ostalo je da redovno ide na kontrole, što je činila. Sve je bilo u redu, bar neko vreme.

Loš znak

Dve godine od dijagnoze Katarina se osećala dobro, a suprug i ona želeli su još jedno dete. Nakon konsultacije s lekarima, utvrđeno je da može da zatrudni prirodnim putem.

Saznala je da će ponovo biti majka 2017. godine. Sve je teklo kako treba, dok nije primetila još jedan loš znak na telu.

„U osmom mesecu trudnoće sam primetila da se pojavio limfni čvor u pazušnoj jami. Tada konzilijum na Institutu za onkologiju i radiologiju odlučuje da odstrani to, a ja nisam imala kud. U osmom mesecu sam uvedena u totalnu anesteziju i to je odstranjeno. Međutim, moralo je da se ponovi u devetom mesecu – pa sam imala još jednu operaciju“, govori Katarina o teškom periodu.

U decembru se porodila, a onda krenula na sve moguće analize i pretrage. U trudnoći nije smela da ide na skener, a kad je to konačno odradila u martu, sačekali su je loši rezultati.

„I danas su papiri jako loši, s tim što se ja ogradim i kažem da mi je lakše da su papiri loši, a ja dobro – jer zaista se dobro osećam. Ali moje lečenje kreće od 2018. godine, u četvrtoj fazi malignog melanoma, sa metastazama na bezbroj organa – oba plućna krila, jetra, pankreas… Više ni sama ne znam“, kaže nam.

Kad je dobila dijagnozu, još u Srbiji nije bilo terapije koja sprečava melanom da se razvije do četvrtog stadijuma.

„U martu sam startovala sa terapijom. Upala sam u jednu studiju i imala sam odličan odgovor – nekih 70 odsto regresije bolesti se dogodilo u prvih šest meseci te terapije. To su bile tablete koje su inhibitori i piju se ujutru i uveče. Odlično sam to podnela. Ali došlo je do rezistencije na terapiju, pa je dolazilo do pojava novih metastaza, a neke su otišle na mozak. Tako da sam u toku te terapije išla tri puta na gama nož. Onda je konzilijum odlučio da mi se promeni terapija“, priča Katarina.

„Proteklih godinu dana sam na imunoterapiji. Ima nekih oscilacija, uspona i padova, ali se ne dam. Moje lečenje je doživotno, a nadam se da će trajati što duže. Dok god ima odgovora na terapiju, ja ću imati pravo na lečenje. Zahvaljujući ukućanima i najbližima, koji su upućeni u sve, borim se“, dodaje ova hrabra žena.

Saveti koje svi treba da čuju

„Ljudi se stide da kažu da se leče. A ne znaju koliko ja važna svaka razmena informacija“, kaže Katarina, koja je svoju priču iznela kako bi je čuli devojke i momci koji već planiraju posete solarijumu.

„U ovom periodu godine kreće propaganda na koju sam i ja nasela. Ne mogu da krivim nikog drugog, niko mene nije naterao, to je meni godilo da čujem i prihvatim da je solarijum preporučljiv. A naučno je dokazano da nikako nije – čak je u uređenim zemljama zakonom zabranjen“, podvlači ona.

Insistira na potpunoj zabrani jer zna da malo kome, kada dođe na termin u solarijumu, uopšte traže ličnu kartu. Takođe, ističe i važnost odgovornog ponašanja na suncu.

„Ozonski omotač je oštećen i štetni zraci podstiču vidljive promene na koži. U periodu između 10 i 17 časova popodne je izlaganje suncu zaista rizično. Naravno da ćemo se kretati, izlaziti napolje. Nailazila sam na rečenice: ‘Šta ćemo sada, da živimo u podrumu’. Naravno da nećemo, ali postoji vid zaštite – kreme sa faktorima 50, koje zaista treba koristiti, kao što dermatolozi preporučuju“, savetuje Katarina.

Priznaje da, dok je bila mlađa, takve preporuke jednostavno nisu dopirale do nje.

„Najiskrenije, smem da kažem da se stidim što sam se smejala osobama koje sam viđala na plažama da se mažu kremama. Zaista sam ih ismevala, a sada to od srca preporučujem. Pogotovu deci koja su stalno na suncu i igraju se. A ako radite na suncu, obavezno nosite šešir ili kačket, to može biti i modni detalj“, poručuje.

Ono što je prema Katarini izričito zabranjeno je „prženje i roštiljanje“ na plaži. A svaka promena na koži znak je za uzbunu – ne odlažite pregled, jer svaki dan može da bude značajan za vaš život.

„Melanom je jedini maligni tumor koji je vidljiv golim okom i može da se reši na najbezazleniji način ukoliko se na vreme obratite dermatologu. Pratite i gledajte svoje telo. Strah može da bude najveći neprijatelj. A uopšte ne treba da prevlada i pobedi“, jasna je poruka heroine Katarine Čočović.

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram