Kako živi najstarija žena na svetu: „Tužna je to čast“

Časna sestra Andre, Foto: Escoffier Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U februaru je napunila 118 godina, a živi na jugu Francuske.

Časna sestra Andre u Francuskoj, koja ima 118 godina, inače nastarija žena u svojoj zemlji, sada je nastarija žena na svetu, posle nedavne smrti Japanke Kane Tanake koja je imala 119 godina, prenela je francuska televizija RMC.

Sestra Andre, rođena u Alesu 1904. godine, u februaru je napunila 118 godina i živi u staračku domu u Tulonu na jugu Francuske.

„Tužna je to čast. Ne volim parade. Nemam sujetu. Osećam da bi mi bilo bolje u raju, ali me Bog ne želi i ne ponosim se time. Ali sam srećna zbog moje porodice koja me je tetošila“, rekla je ona francuskoj televiziji.

Foto: Escoffier Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Časna sestra je dva puta preležala koronavirus poslednjih meseci. Prema rečima lekara u staračkom domu, njeno zdravlje je dobro, uprkos bolovima vezanim za njenu duboku starost.

Lekari su rekli da sestra Andre nije odustala od sitnih svakodnevnih zadovoljstava, kao su čokolada i časica portoa ili vina. Takođe voli gaziranu vodu koju zove „voda koja bocka“.

Sestra Andre, čije je pravo ime Lusil Randon, postala je časna sestra sa 40 godina. Pre toga je 12 godina bila guvernanta u buržujskim porodicama u Marseju. U znak poštovanja prema svom starijem bratu, odlučila je da joj monaško ime bude Andre.

Radila je u jednoj bolnici gde je pomogala starijim licima i deci bez roditelja, a u penziju je otišla sa 75 godina, 1979. godine. Sestra Andre je 2009. otišla u staračkim dom Tulona, a već 12 godina je slepa. Rekla je da i dalje uživa u porodičnim posetama.

Rekord dugovečnosti u Francuskoj i dalje drži Žana Kalman, koja je umrla 1997. godine sa 122 godine.

***

Bonus video: Manastir Meteori

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram