Kako u Srbiji izgleda život mame s četvoro dece

Njena priča 23. nov 202120:30 > 20:55
Foto: Instagram/jelajabuka

Mnogi tvrde da roditelj kada dobije prvo dete, oseća najviše straha i stresa. Sa drugim je već lakše, a sa trećim je već ludnica. Četvrto - unosi balans i roditelji su već totalno čil. Kod Jelene Jakšić to nije slučaj. Pored toga što je mama, ona stoji iza vrlo popularnog Instagram profila na kom deli savete za roditelje, a za Zadovoljna.rs otkriva kako izgleda život mame četvoro dece.

Jelena i njen muž išli su redom, jedno dete pa drugo i onda – blizanci. Kako sama kaže, nekad se priseti kako je sa prvim detetom mislila da nema vremena, a tek sada shvata koliko ga je zapravo tada imala. Na svom Instagram profilu redovno deli poruke podrške, saosećanja i saveta.

„Za mamu ima mesta samo ako mama otme vreme za sebe. Stalno govorim ženama koje me prate da je jako važno da bar jednom nedeljno nađu vreme za sebe i neke svoje potrebe – bar dva sata”, istakla je naša sagovornica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Jakšić (@jelajabuka)

Napomenula je i da ona ima veliku pomoć od svoje majke i da njen suprug ima dosta razumevanja, te da uz njihovu pomoć uspeva da ima kvalitetno vreme za sebe, a nekad je dovoljna i jedna kafa na miru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Jakšić (@jelajabuka)

Nekada je teško pohvatati i jedno dete, a kamoli četvoro. Tako povremeno dođe i do raznih situacija koje prerastu u anegdote vredne prepričavanja.

„Pošto mi se bebe bude stotinu puta noću, ja kako bih ih brzo uspavala samo im vratim dudu u usta. A, pre neku noć je i ćerka došla kod nas u krevet i krenula da se mazi oko mene, a ja sam misleći da je u pitanju jedna od beba krenula i njoj da guram dudu, dok ona nije rekla: ‘Mama šta to radiš?’”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Jakšić (@jelajabuka)

Neretko se dotiče teme odgoja blizanaca i nedavno je na svom Instagram profilu napisala: „Važno je da uvidimo njihovu jedinstvenost i pokažemo im da tu jedinstvenost prepoznajemo. Ovo, naravno, važi za svako dete bilo blizanac ili ne! Kada je oblačenje u pitanju iako mnogi roditelji blizanaca vole da ih oblače isto, trebalo bi izbegavati ovakvu praksu iz gore pomenutih razloga. Ipak, vrlo često deca uđu u fazu kada sama žele da budu identično obučena i to im treba dopustiti.”

Istakla je da joj je sada najteže da se organizuje, baš upravo jer su svi još uvek mali. Svi traže svoj deo pažnje, bebe i dalje ne znaju da se igraju jedna sa drugom, a među decom prisutna je i ljubomora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jelena Jakšić (@jelajabuka)

Za kraj ipak ima poruku ohrabrenja: „Roditelji sa prvim detetom najviše brinu, već sa drugim imaju manje strahova jer su stvari već dobrano poznate, a sa trećim i četvrtim su stvarno roditelji profesionalci.”

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram