Kako stvarno izgleda život princeze u Srbiji

Njena priča 07. jan 202122:26 > 11. maj 2021 15:08
Foto: Dragan Milovanović

Kako je zaista biti princeza u Srbiji, kako izgleda jedan njen dan, koliko joj se život razlikuje od života prosečne žene, za portal Nova.rs priča princeza Danica Karađorđević.

Kada se u oktobru 2017. udala za princa Filipa, bilo je to prvo kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi od 1922. godine, kada su se na istom mestu venčali kralj Aleksandar i kraljica Marija.

Danica Karađorđević otkriva kako izgleda danas biti princeza u Srbiji.

„To sa sobom nosi bajkovite trenutke, ali i veliku odgovornosti i poštovanje prema dinastiji i tradiciji. Nastojim da moja kraljevska titula bude vrednovana onako kako su vrednovane sve kraljevske titule u svetu. Dinastija Karađorđević nastala je iz naroda, a moja je dužnost da postignem ravnotežu tako da sve moje aktivnosti budu uvek u skladu sa potrebama pre svega našeg naroda“, počinje priču princeza Danica za portal Nova.rs.

Pročitajte još:

Pitali smo je da li je pre udaje zamišljala sebe kao deo kraljevske porodice.

„Roditelji su me vaspitali da budem odgovorna, odlučna i hrabra. Uz svog oca Cileta i kroz život u umetničkoj porodici mogla sam da posećujem najveće svetske galerije i muzeje i da kroz sve to spoznam šta je prava umetnost, što je esencija mog vaspitanja. Moje umetničko opredeljenje je doprinelo brisanju granica i bogatoj mašti koja je podloga za moj svakodnevni život. A splet životnih okolnosti je doveo do toga da je čovek koga volim princ i da nosi sa sobom veliko nasleđe koje sam ja pristala da podržim“, priča princeza Danica, koja je ćerka našeg poznatog slikara Milana Cileta Marinkovića.

Da se sasvim uklopila u život kraljevske porodice, videli smo i nedavno kada je pozirala kao velika kraljica Marija na čuvenom portretu Paje Jovanovića, a u sklopu projekta „Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Duska Jovanic (@duskadiday)


I kad pogledamo tu prefinjenu rekonstrukciju, gde princeza blista u raskošnoj odeći i sa krunom, nazire se pitanje – koliko se onda njen život razlikuje od života prosečne žene u Srbiji.

„Moje aktivnosti su umnogome javne, ali kao i većina žena u Srbiji, ja sam pre svega majka i supruga i u tom smislu moje porodične obaveze su iste kao i obaveze svih žena u Srbiji. Naravno, titula princeze nosi i kredibilitet i mogućnost da se moj glas čuje i da moje aktivnosti budu zapaženije. Zadovoljna sam što sam ipak napravila dobar sklad između svojih dužnosti porodične žene i dužnosti koje donosi titula princeze, a koje podrazumevaju veliku društvenu aktivnost. Pored brojnih intervjua, čestih fotografisanja i glamuroznih izdanja u kojima su ljudi navikli da vide jednu princezu, mene građani svakodnevno mogu da sretnu i u običajenim životnim okolnostima. Filip i ja se radujemo svakom trenutku koji provodimo u šetnji Beogradom, a posebno nam je drago da porazgovaramo sa Beograđanima koji nam često prilaze i pozdravljaju nas“, priča princeza Danica i objašnjava koliko joj se svakodnevica promenila otkako se udala za princa Filipa.

„Oduvek sam negovala svoj stil i trudila se da ostanem dosledna svom karakteru i senzibilitetu. Odrasla sam u Beogradu i Parizu, živela u Londonu… Nakon udaje za Filipa usledile su brojne zajedničke društvene aktivnosti. Filip i ja se trudimo da budemo dostojni titula i prezimena koje nosimo i želimo da našem narodu približimo dinastiju i da ličnim primerom dokažemo da je dinastija Karađorđević potekla iz naroda, posebno zbog toga što su Filipova braća Petar i Aleksandar, zajedno sa Filipom i Stefanom, direktni potomci vožda Karađorđa i naslednici dinastije.“

I mada je živela i školovala se u Parizu i Londonu, za rodni Beograd je vezana od detinjstva i on je za nju, kako kaže, uvek bio i ostaće velika ljubav. Zato tu želi da odgaja sinčića Stefana.

„Želimo da Stefan nauči da uživa u ljubavi, nežnosti i sigurnosti koju mu mi kao roditelji pružamo. Veoma nam je važno da Stefan dobro govori srpski jezik jer je to osnova za apsolutnu identifikaciju sa kulturom i tradicijom, ali i sa našim sunarodnicima pre svega. Filip i ja govorimo četiri jezika i smatramo da savremeni mladi čovek treba da poseduje takvo znanje. Stefana ćemo obrazovati da voli i uči jezike, da neguje umetnički duh i kulturu.“

A kako izgleda jedan njen prosečan dan? Slično kao i svakoj drugoj mami.

„Umetnica, a pre svega majka, svoju pažnju fokusiram na našeg sina Stefana. Dan nam počinje tako što svakog jutra tokom radne nedelje Stefana vodimo u vrtić, koji se nalazi nedaleko od stana u kom živimo. Zatim slede sada već uobičajene obaveze koje nalažu svakodnevnu društvenu aktivnost, tako da je moja odgovornost velika na svim poljima. Kulturna baština je sve ono što su nam naši preci ostavili da čuvamo i održavamo, to je osnov našeg nacionalnog identiteta. Filipova i moja dužnost je da pomognemo da se ona očuva.“

Mali Stefan već dosta toga zna o tradiciji, pa je tako nedavno na Materice, kako običaj nalaže, vezao majku. Ovu tradiciju u domu Karađorđevića negovala je i kraljica Marija. Ona je na Materice u dvoru okupljala decu iz sirotišta, siromašnih beogradskih porodica, ali i viđenijih prestoničkih kuća kako bi „vezivali kraljicu“, a ona ih je redom darivala.

„Vreme novogodišnjih i božićnih praznika za mene je najlepši deo godine. Tada sam okružena najmilijima. Jelku kitim sa velikom radošću i kreativnošću. Božić asocira na vreme kada se zaustavim i pogledam iza sebe, kao i na trenutak kada sebi zahvalim na svim poduhvatima, uspesima i iskustvima koja sam stekla i koja su me učinila jačom i uvek doslednom sebi“, priča princeza Danica koja kao grafički dizajner i kolažista stvara pod umetničkim imenom Dana MAAR.

Ona otkriva i čemu se nada u novoj godini.

„Prethodnu godinu je obeležila pandemija koronavirusa koja nam je svima promenila život. Svakako od 2021. očekujemo globalno ozdravljenje i normalizaciju svakodnevnog života. Kada sve ovo prođe, biće jasnije koliko smo produktivno i smisleno potrošili ovo dragoceno vreme koje sada imamo.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram