“Kako sam se prepolovila bez vežbanja”

mršavljenje keto dijeta
Foto: Instagram/teresarosevenet

Jedna mlada mama otkrila je kako je uz kombinaciju keto dijete i fastinga uspela da doslovno prepolovi kilažu za godinu dana, i to bez ijednog odlaska u teretanu.

Tereza Venetulis iz Sidneja godinama se borila s viškom kilograma. U najgorim danima ona je imala 103 kg, što je bila posledica poremećaja hormona nakon porođaja. Onda je otkrila ketogenu dijetu i izgubila 49 kg, pišu na sajtu mirror.co.uk.

Ova 32-godišnja majka sada ima 54 kg. Iz ishrane je izbacila hleb i picu, a ubacila namirnice bogate proteinima. Paste i tostove sa sirom zamenila je jajima, avokadom, piletinom. Na sve to, tvrdi da uopšte nije vežbala.

„Oduvek sam bila mršava i nikad ranije nisam imala problema s kilažom. Ali nakon što sam rodila sina, hormoni su mi poludeli, pa sam vrlo lako i brzo dobijala na kilaži. To je pogoršalo i moj problem sa policističnim jajnicima, zbog čega sam teže mršavila. Za godinu dana sam se ugojila 50 kg i osećala sam se užasno.“

Tereza kaže i da je isprobala tada sve moguće dijete, išla u teretanu i trčala svaki dan, ali ništa nije delovalo. I dalje se gojila.

„Nakon što sam ponovo bila trudna, s ćerkom, došla sam do 103 kg i sve što sam radila da skinem kilažu bilo je uzaludno. Smršala bih dva kilograma, pa nabacila pet. Bilo je jako frustrirajuće“, seća se Tereza.

Jedini izlaz videla je u koktelu lekova, te je otišla kod lekara. On joj je pak predložio keto dijetu kako bi sredila hormone od kojih se gojila.

Foto: Instagram/teresarosevenet

Ovaj režim ishrane je podrazumevao da mora da sasvim izbaci ugljene hidrate, a da ubaci proteine i hranu bogatu zdravim masnoćama poput ribe, nemasnog mesa, koštunjavog voća, avokada, jaja. U junu 2017. ona se odlučila da sasvim pređe na keto ishranu.

Bila je neverovatno iznenađena jer je u prva dva meseca skinula čak 15 kg, i to nakon što celih sedam godina ništa nije palilo.

„Nikad pre toga nisam čula za keto dijetu, a uspela sam da uz nju toliko skinem za samo dva meseca. Onda sam samo nastavila, a kilaža se topila. Izbacila sam sve ugljene hidrate i fokusirala se na proteine i zdrave masti koje su neophodne telu“, kaže Tereza koja je danas influenserka i promoterka keto ishrane koja je njen životni izbor.

Što se vežbanja tiče, ona tvrdi da je jedina njena svakodnevna vežba obavljanje kućnih poslova, obilazak radnji i šetnja s decom do škole. Klasičnih vežbi – nema.

Ipak, ona takođe praktikuje fasting, što znači da sve što pojede – pojede u dva velika obroka, i to u 11 i 14 sati, dok u međuvremenu ne jede ništa.

https://www.instagram.com/p/CBfckEhDeTX/

„U početku je bilo teško, ali telo se onda vremenom navikne“, kaže Tereza koja deci daje uobičajena tri obroka i užine tokom dana.

S druge strane, njena dva obroka su velika, pa tvrdi kako dobija sve neophodne kalorije iako ne unosi ništa u međuvremenu.

„Osećam se fantastično sada kada sam izgubila toliko kilograma. I nije mi bio cilj samo da smršam već sam želela da budem zdrava i da budem najbolja moguća mama. Sad mogu lako da trčim za decom. Nisam više mrzovoljna i imam mnogo više energije. Puna sam samopouzdanja i nikad se nisam osećala bolje“, zaključuje Tereza.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Koje su to greške koje pravimo dok držimo dijetu