Kako je Ruška iz Takova postala tajno oružje najvećih svetskih zvezda – od Madone do Bijonse

ruška bergman
Foto: McGaw/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majkl Džekson je želeo baš nju.

Poreklom iz Takova, stigla je do svetskih centara mode, napravila veliki bum na sceni i postala stilistkinja najvećih zvezda od Majkla Džeksona, do Bijonse i Madone. Ruška Bergman jedna od od žena iz Srbije koje su zaista uspele u inostranstvu, i to svojim bezvremenskim stilom, vođena maštom i snažnom sofisticiranom vizijom.

Njena strast za kreativnim izražavanjem jasno je vidljiva u njenom radu, koji pokazuje višeslojne uticaje od starih renesansnih majstora do minimalizma i današnje moderne umetnosti.

Zanimljivo je da je Ruška diplomirala ekonomiju na Univerzitetu u Beogradu, a da je u Gani nastavila studije likovne umetnosti.

Zahvaljujući dobrim poznanstvima iz Londona potom je u vrlo kratkom periodu uspela da se nametne stilistima Njujorka i među njima zauzme zapaženo mesto. Svoje Takovo nije zaboravila.

„Volim svoje prelepo Takovo. Najmoćnije srpsko istorijsko mesto, rodno mesto mog pradede i mog oca. Odrastala sam voleći umetnost, modu i sport. Od malih nogu sam se interesovala za odeću. Prva haljina koju sam dizajnirala bila je od svilenog tafta, u boji fuksije, i nju sam nosila na maturi u gimnaziji. Bila sam veoma moderna i drugačija u odnosu na svoje vršnjake. Za mene su telo, duh i um jedna celina. Ja hranim svoj duh, treniram svoje telo i fokusiram svoj um. Sećam se da sam sa 11 godina bila šampionka Srbije u atletici na deonici od 100 metara. Još od detinjstva sam se razlikovala od svojih vršnjaka“, rekla je Ruška svojevremeno za Harperbazaar.rs.

Saradnja i prijateljstvo sa rediteljem i fotografom Frančeskom Karocinijem doneli su joj zapaženu ulogu u projektu “Kelvin Klajn knjiga američke žene”, gde je upoznala i pevača Brajana Adamsa. Tako je ona polako, ali sigurno izgradila karijeru stilistkinje i počela da radi za prvu damu Sjedinjenih Američkih Država, Hilari Klinton.

Svetski uspeh doživela je zahvaljujući radovima u postavci Armanijeve izložbe u Kraljevskoj akademiji u Londonu i u Gugenhajm muzeju u Njujorku, nakon čega su je modni kritičari stavili u sam vrh liste najboljih svetskih stilista.

Italijanski “Vogue L’Uomo” dao joj zadatak da stilizuje i obuče najčuvenije ličnosti iz sveta filma i muzike.

U jednom trenutku i strani mediji i modni kritičari su primetili promene u stilu odevanja Majkla Džeksona. Svi su se pitali ko stoji iza novog izgleda pop ikone. Njegovo tajno oružje je bila Ruška.

“Srećna sam što sam bila njegova drugarica i što je od svih stilista na ovoj planeti izabrao baš mene”, rekla je Ruška u jednom intervjuu, a prenosi wannabe magazine.

Za Politiku je izjavila kako je zapravo on to nju izabrao:

„Pozvala me je njegova sekretarica i objasnila da je Majkl video moje radove u časopisima Vogue i „L’Uomo Vogue” i da želi da sarađuje sa mnom. Bila sam iznenađena i počastvovana. To nije bila samo puka saradnja već i jedan divan prijateljski odnos. Majkl je bio čovek pun razumevanja, dečje energije, potpuno posvećen i fokusiran. Verovao je ljudima i radovao se životu.“

Spisak onih koje je Ruška pored Majkla stilizovala je zaista impozantan – od muzičara, između ostalog, tu su Madona, Džej-Zi, Bijonse, Sting, Bjork, Kanje Vest, Niki Minaž, reditelji Stiven Spilberg, Tim Barton, Dejvid Linč, Kventin Tarantino, glumci Robert de Niro, Morgan Friman, Tim Rot, Semjuel L. Džekson, Robert Dauni Džunior, Kira Najtli, Alek Boldvin, kao i preduzetnici Ričard Branson, Dejvid Rokfeler.

Rušku su tražili i traže je svi – i poznate ličnosti i modne kuće zbog njene konsultantske ekspertize i jedinstvene vizije.

Svoj pečat je stavila i na kampanje za brendove L’Oreal, Shiseido, Valentino, Roberto Cavalli, Emporio Armani.

Trenutno radi na nekoliko umetničkih projekata vezanih za muzejsku postavku i snima kratke filmove.

BONUS VIDEO: Prvi srpski Nail Art Masterclass sa Elvirom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram