Kako je Netflix profitirao na sudbini devojčica prostitutki iz visokog društva

Baby
Foto: - / Everett / Profimedia

Elitni deo Rima i jeziva priča na kojoj je Netflix profitirao.

Na prvi pogled prve epizode, serija Baby je plitka priča o bogatim tinejdžerima iz Rima. Na drugi je i dalje plitka serija o istim tim klincima, ali počinje da se odmotava klupko o prostituciji maloletnica. Da slučajno nisam pročitala da je serija snimana po istinitoj priči, ne bih ni gledala, ali pogledala sam sve tri sezone.

Baby
Foto: Francesco Berardinelli/Netflix / Everett / Profimedia

Radnja se fokusira na učenike ekskluzivne rimske srednje škole. Učenice Kjara (Benedeta Porkaroli) i Ludovika (Alis Pagani) okreću se elitnoj prostituciji da bi zaradile novac. To kako su predstavljeni njihovi paralelni životi je dovelo do toga da Baby bude ne udaru Nacionalnog centra za seksualnu eksploataciju zbog unošenja glamura u istinitu priču o takozvanim „bebi prostitutkama“. I trebalo je zaista udariti neku zabranu jer je ova vrlo ozbiljna tema u seriji odrađena potpuno pogrešno, ali ovo nije kritika serije, nego priča o tome šta se zaista desilo u Italiji 2014. godine.

Tada je, zahvaljujući jednom zabrinutom roditelju, otkriveno da su dve srednjoškolke iz bogate četvrti Parioli u Rimu počele da rade kao elitne prostitutke da bi kupovale skupe stvari – dizajnersku odeću, torbe, nakit, gedžete. Kako je pisao Daily Beast, još desetak devojčica je bilo umešano u lanac maloletničke prostitucije, ali se članak fokusira na 14-godišnjakinju i 16-godišnjakinju koje su rekle istražnoj tužiteljki Kristini Makjuzi da su u sve to ušle guglajući frazu „lak novac“.

„Želela sam mnogo para i nisam htela da propustim bilo šta“, rekla je Anđela. Obe devojke su u sudskom izveštaju dobile lažna imena.

Baby
Foto: Francesco Berardinelli/Netflix / Everett / Profimedia

Anđela i Anjeze su pronašle oglas na internetu i kontaktirale vojno lice Nuncija Picakalu i Mirka Ienija, koji su im postali makroi. Jedan od aspekata slučaja koji ga čini još užasnijim je to kako su se njihove majke uključile.

Majka iz pakla

Baby
Foto: – / Everett / Profimedia

Dok je starija devojčica, koja je u seriji Baby verovatno Kjara, ušla u prostituciju samo jer je bila oduševljena novcem, mlađu Anjeze je u taj užas gurnula majka koju je ostavio muž i finansijski je grcala. Ćerka joj je navodno dala gotovinu da plati račune. U uznemirujućem razgovoru mobilnim telefonom koji je policija snimila tokom istrage, otkriveno je da je devojčica preklinjala majku da je pusti da ne „radi“ više jer se nije osećala dobro i nije mogla da se fokusira na školske zadatke. Majka je pritiskala da nastavi i sugerisala joj je da „uči dva ili tri sata pre ili posle posla“ ili „naizmenično u danima između dva posla“.

Kako je kasnije za italijanske medije ispričao jedan neimenovani izvor, Anjezinoj majci je kasnije oduzeto roditeljsko pravo i osuđena je na šest godina zatvora.

S druge strane, ceo prsten maloletničke prostitucije je otkriven kada je Anđelina majka pozvala policiju zbog misterioznog prihoda svoje ćerke. U tom trenutku, njih dve su navodno zarađivale 500-600 evra dnevno ili 300 evra kad se radilo o takozvanim „performansima“.

Politički skandal

Dok je prostitucija u Italiji zapravo legalna, seks sa maloletnicima (mlađim od 18 godina) nije. Osim što je uhapsila makroe Ienija i Picakalu (koji su iznajmili i uredili dvosoban stan za devojčice da se sastaju sa klijentima posle škole), policija je došla u posed spiska od 50 muških klijenata.

U svom iskazu, Ieni je potvrdio da su ovi muškarci znali da su devojke maloletne, s obzirom na to da je njihova mladost bila „adut koji im je pomogao da namame mušterije“. Ieni je osuđen na 10 godina zatvora, dok je Picakala, čija je uloga bila da pronađe klijente koji traže seks sa maloletnicama, osuđen na sedam.

Jedan od najistaknutijih klijenata bio je policajac Mauro Florijani, oženjen italijanskom senatorkom Alesandrom Musolini, koja je slučajno unuka diktatora Benita Musolinija. Do juna 2015, 11 klijenata je dobilo jednogodišnje zatvorske i novčane kazne.

Musolinijeva unuka i njen suprug koji je bio jedan od „klijenata“, Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Među klijentima su bili bankari, mesari, jedan član Ujedinjenih nacija, novinari, biznismeni…

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni