Jelisaveta Miletić: Žena ženi nije vuk, mi nismo jedna drugoj konkurencija

Jelisaveta Miletić iz NjuzNet podcasta gostovala je ove nedelje u podcastu Snaga uma na portalu Nova.rs i sa Miljanom Nešković razgovarala o sazrevanju i osnaživanju kroz život, od detinjstva u Kragujevcu, preko snalaženja u društvu do osamostaljenja i dolaska u Beograd.

Ovom prilikom osvrnula se i na to kako se njen odnos prema feminizmu tokom godina menjao, jer se u vreme kad je ona bila devojčica o mnogim stvarima nije govorilo.

„Želim da verujem da je mnogo solidarnije vreme, da je danas sve mnogo više okrenuto ka očuvanju i podršci, koja mislim da je važna. Na primer, imala sam strah, kao mlada, strah od prihvatanja, posebno kasnije u srednjoj školi. Da li će me prihvatiti devojčice? Da li će biti sve okej? Hoće li smatrati da sam ovakva ili onakva, ili će misliti da sam dobra, kao što verujem da jesam? Jeste bilo tako. Naravno, imala sam divne drugarice, od kojih su mi neke i dan danas životne prijateljice, ali je to sa sobom povuklo mnoge stvari. Kasnije sam gajila ozbiljna muška prijateljstva, koja su na mene uticala divno i dan danas imam značajna muška prijateljstva u svom životu, ali sam se kasnije oslobodila i okretala se ka ženskim prijateljstvima. Žena ženi nije vuk i ne treba da bude. Ne moramo suštinski sve da se slažemo, ali ne treba ni jedne drugima da kopamo oči. Ne treba da budemo jedna drugoj konkurencija, mi nismo jedna drugoj konkurencija, a postavljeno je nekako tako da treba da budemo zajedljivije, ljubomornije, da se gledamo ispod oka, komentarišemo… Kao da smo neprijateljice.“

O tome kako je Jelisaveta kroz sopstveni razvoj doživljavala feminizam nekad, a kako ga živi danas pogledajte u videu na početku teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama: