Janina pesma koja je digla Srbiju na noge: Reči od kojih puca srce

nasilje nad ženama
Foto: Printscreen/TikTok/lilpimdfk

"Ranjena, ubijena ako slučajno se opireš"

Svaka čast, bravo, srce kao kosmos – to poručuju autorki pesme koja je odnedavno privukla veliku pažnju u Srbiji.

Naime, društvenim mrežama širi se snimak u kom devojka za koju kažu da se zove Jana, uz ritam u pozadini, repuje stihove koji gađaju u srce.

Ona se u pesmi pita treba li da se plaši, kaže da ne sme da izađe na ulicu zbog brojnih manijaka koji šetaju slobodno, silovatelj priča javno. Ističe kako je žena danas ranjena i ubijena ako se opire. Pita se da li iko čuje apele i poručuje državi da se srami jer je to ne dotiče. Podseća na prebijanje sestre poznate tiktokerke.

Na sve to ona neće da ćuti i ujeda se za jezak i da se plaši šta će biti ako manijak obesni. Ipak, plaši se kako se odbraniti pred jačim polom.

Ova pesma jedna je u nizu reakcija na sve češće vesti o nasilju nad ženama koje nam, nažalost, stalno stižu.

Nedavno su i reči jedne aktivistkinje zapalile masu na protestu ispred redakcije Informera. Njen kratak a moćan govor postao je viralan na društvenim mrežama – i veoma je jasna poruka koju je uputila policiji.

Podsetimo, u međuvremenu je srpska influenserka Una Kablar objavila na svom Instagram profilu da je njenu sestru pretukao muž, uz pretnje da će joj oduzeti starateljstvo nad detetom ukoliko se razvede od njega. Kablar je takođe rekla da je muž njene sestre napao i njihovu dvomesečnu bebu.

Na sve to, svakog dana mnoge žene pišu, pod imenom ili anonimno, o jezivim iskustvima ili sećanjima na čudovišne postupke muškaraca.

One kopaju po svojim najdubljim ranama, sve sa ciljem da podignu svest. Silovanja su na žalost svih nas i dalje prisutna.

Sve one žele da poruče da žrtva nikada nije kriva, a najiskrenija želja im je da se nijednoj to više ne dogodi.

A sve u nadi da će se nešto zaista promeniti.

BONUS VIDEO: Protesti i sukobi u Teheranu zbog smrti mlade žene u policijskom pritvoru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram