Hvala Ruški Jakić na svemu što je učinila za žene u Srbiji

Ruška Jakić Foto: Đorđe Tomić

Gledam je ovih dana na modnoj pisti u 84. godini i setim se zašto je žene toliko vole.

Ovih dana u okviru Beogradske nedelje mode Ruška Jakić je prošetala modnom pistom. Sedim u publici, slušam ovacije i setim se jednog našeg razgovora.

Negde u doba najgorih „zaključavanja“ tokom korone pozvala sam Rušku Jakić zbog intervjua. Kada smo završile razgovor na licu mi se razvukao osmeh koji ni realnost pandemije nije nadjačala. Ruška, ljudi moji! Ta žena je prenosna pozitiva, hodajuća motivaciona poruka i koliko god vremena, godina, decenija smo se zezali s onim „dobro jutro lepotice, dobro jutro lutko“ i smejali se sunčanim naočarima koje je u studiju nosila na vrh glave, taj smeh nas je nekako uvek asocirao na dobro, nikad na zajedljivo ili loše.

Mene lično Ruška je naučila da usporim. Rekla mi je da svakog jutra kad ustane prvo otvori prozor, zahvali se Bogu što je živa i zdrava, napravi svoj nes i onda, uz kafu, razmišlja o tome da će svaki problem jednog dana proći. To je već neko vreme moja jedina životna mantra koja me je zaista spasla padova u najrazličitijim životnim situacijama – proći će, sve prođe.

Ruška Jakić Foto: Jasna Prolić/Promo

U našem razgovoru mi je poverila i da joj je najvažnije da uvek izgleda dobro. Svako jutro opere kosu, našminka se i lepo se obuče, a i ako izabere trenerku za po kući ona mora da bude lepa, bela na primer. Moja trenerka za po kući je bila jedna užasna froncla koja mi je udobna i liči na krpu koja je promenila 3 kontejnera. Kad se tako vikendom nekad pogledam u ogledalo, sramota me je od same sebe. Ruška me je naučila da treba da budem lepa sebi čak i u kući. Čak i dok rmbam onaj usisivač ili dinstam šargarepu. Žena kad dobro izgleda sama sebi bolje se oseća, što bi rekao onaj jedan – i to je tako.

I kad smo već kod kućnih poslova – Ruška mi je otkrila i svoj trik da joj kuća uvek super miriše.

„Otkriću vam jednu divnu stvar za brisanje podova i nameštaja…U lavor sipam vodu, ubacim kesicu cimeta i time brišem i parket i vrata i kupatilo. Divno miriše, i ta aroma i miris tamjana me smiruju i ulivaju mi nadu“, rekla mi je. Može li vama miris da ulije nadu? Probajte, stvarno radi.

I iako njeno „Vidite li, Ivana, kako je divno ovo sunce napolju“, zvuči kao otrežnjenje, ni Ruška nije imuna na strahove, ali se bori protiv njih. Gasi televizor, planira šta će da kuva, gde će na odmor.

„Moramo lišiti sebe straha“, kaže.

Ruška Jakić
Ruška Jakić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Veruje i da preskupa torba ženu ne može usrećiti kad ima neki realni, životni problem.

„Naši roditelji su više bili okrenuti sebi i drugim ljudima, pa mislim da ćemo početi ponovo da u sebi tražimo najbolje. Ne treba da trošimo energiju na šta ne možemo da utičemo. Moramo sačuvati svoj mikrosvet. Neću da gledam da li je onaj bio ljut ili je rekao ovo ili ono. Ja im ne dozvoljavam da uđu u moj mikrosvet. Neću da se trošim na to“, kaže mi Ruška.

Ono što je tokom svoje dugogodišnje karijere voditeljke uspela da prenese na žene osim pozitivnog stava su i neke modne pikanterije.

„Samo jurimo bolje i više. Ja sam uvek u dobrom fazonu, ali ja odem u second hand, pa izađem k’o milion dolara. Moda nije na meni, nego u meni. Moramo se vratiti pravim stvarima“, rekla mi je.

Sa 84 godine ona je u jednom od intervjua primetila i nešto vezano za zrelo doba žene.

„Primetila sam da žene kad pređu 50. godinu, one se opraštaju od života. I vi novinari svima brojite godine. Mene kad pitaju koliko imam godina uvek kažem 40.“

I za kraj još nekoliko pametnih stvari koje je rekla, a koje su uticale na mnoge žene oko mene, možda će i na vas.

Ne podnosim izgovor da nemaš vremena za sebe

„Dug je put rada na sebi. Izgovor da neko nema vremena ne podnosim. Uvek imam vremena za posao, prijatelje, kapućino u kafiću, da uveče legnem pored svojih zabeleški, da pišem i zapisujem.“

Zašto ideš s temperaturom na posao?

„Svi drugima žele da ugode, pa tako obučemo to svoje odelo, stavimo masku i krenemo redom. Kad ugađamo šefu, ne stignemo ni kafu na poslu da popijemo, a kod kuće skinemo odelo i masku i onda pitamo sebe ‘kako se osećaš?’

Sve si učinio da ugodiš drugome, a šta si uradio za sebe? Zašto moraš da se prostireš, da ideš sa temperaturom na posao? Ne moraš. U jednom danu svako, pa i onaj ko ima malu decu i obaveze ima vremena da sebi posveti jedan sat, da ide da kupi nešto što će ga obradovati, da popije kafu.

Žene neka igraju glavnu ulogu 

„Zaboravite spa centre i radite na sebi, imate toliko godina koliko vaš mentalni sklop. Život shvatite kao igru i uživajte u svakom njegovom trenutku. Većina žena od sebe pravi žrtvu a trebalo bi da same osmisle svoju pozornicu i igraju glavnu ulogu. Danas je novi dan, ono što je bilo juče, već se dogodilo i to ne možemo promeniti. Možemo današnji dan učiniti boljim, drugačijim jer imamo kntrolu samo nad ovim trenutkom. Trebalo bi da se se potrudimo da svakog dana nađemo nešto čemu bismo se nasmejali.“

Šta svaka žena treba da se zapita

Svaka žena bi trebalo da se zapita da li želi da bude srećna ili da bude u pravu

Život ne staje kad te muž ostavi ili deca odu svojim putem

Daje mi snagu kada mi žene na ulici kažu kako sam im nekim svojim razmišljanjem pomogla, promenila život. Obično im kažem da se njihov život ne završava zato što ih je ostavio muž ili što su deca otišla svojim putem. Vreme je da i one krenu putem promene jer, naš život je u našim rukama. Kupite sebi nešto lepo, naučite da ugađate sebi, bavite se sobom. Sreća je stvar naše odluke. Za mene je sreća, kada se ujutru probudim, što sam živa, zdrava, što me ništa ne boli.

Zašto stavim karmin kad bacam đubre

Kada nađem muškarca koji ume da voli, neću mu dozvoliti ništa drugo da radi. Pravo na ljubav niko nam ne može oduzeti, zato uvek kada idem da izbacim đubre, obavezno stavim karmin – nikad se ne zna kada ću sresti muškarca svog života.

***

Bonus video: Zrela Srbija – baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram