Fatalna Srpkinja koja je predvidela svoju smrt, a i danas tvrde da je bila najlepša Jugoslovenka

milja regulus
Milja Vujanović Foto:Wikipedia/Stevan Kragujević (po odobrenju kćerke Tanje Kragujević)

Voleli su je Arsen Dedić i Robert De Niro.

Milja Vujanović bila je jedna od najpoznatijih astrološkinja stare Juge. Na Balkanu je otvorila prvi astro centar i postala stručnjak za zvezdanu magiju. Ali njena životna priča može poslužiti kao scenario za neki akcioni film.

Stekla je diplome svetski priznatih astroloških škola, bila je i članica američke federacije astrologa, a početkom 90-ih bavila se globalnom sudbinom planete i sveta.

Uspela je da predoseti i svoju tragičnu sudbinu. Naime, Milja je upoznala Obrada Zejaka u svom astro centru.

„On je došao u njen centar na analizu dlanova i delovao joj je vrlo mračno i čudno. Prijateljima je rekla: ‘Ovaj kao da je došao da me ubije’. Tako ga je procenila, takav je bio taj prvi osećaj’, kazala je Maša Vujanović, Miljina ćerka, a prenosi story.hr.

Potom su Milja i Obrad počeli vezu, a posle jedne svađe 2000. godine on je pucao u nju. Odmah nakon tragedije prijavio se za pokušaj ubistva.

„Rekao je: ‘Sad će Obrad da puca u Milju!’. Zamislite, pričate o sebi u trećem licu, znači niste vi svoji više, to nije normalno stanje. I onda je pucao u Milju i rekao mom bratu: ‘Ubio sam ti majku.’ Ugasio je cigaretu pokraj moje mame na podu i otišao da se prijavi u policiju. Ubrzo je stigla hitna pomoć, bez nosila. Ne shvatam kako su mogli da dođu bez nosila nekome ko je ranjen u kičmu. To je nedopustivo, niko za to nikada nije odgovarao“, kaže Maša.

Ona je naglasila da je doktori nisu operisali jer su procenili da neće preživeti.

Ko je bila Milja Vujanović

Provbitno je bila misica, potom glumica, novinarka, spisateljica, ali i astrološkinja, magistarka političkih nauka s dve diplome, majka dvoje dece – Maše i Leona. U svet poznatih ušla je kao Miss Srbije1967. godine. Nakon glavne uloge u filmu „Rani radovi“ Želimira Žilnika (1969.), koji je na prestižnom Berlinalu osvojio Zlatnog medveda, predviđali su joj sjajnu glumačku karijeru.

Milja je posle Eve Ras bila druga glumica koja se skidala u filmovima, a dala je i izjavu da bolje izgleda bez odeće nego kad je obučena.

Ipak joj je u nekom trenutku dosadilo da igra uloge golišavih lepotica, pa se povukla i potpuno posvetila astrologiji. Milja se odrekla glumačke karijere, ali ne i javnog života, pa je tako pisala za medije, objavljivala knjige, pojavljivala se u emisijama, a tokom devedesetih je imala i svoju kontroverznu emisiju.

„Ona je kao novinarka otišla u Dalmaciju, tamo je intervjuisala Milu Dupora, u tom trenutku najvećeg i najjačeg astrologa Balkana. To ju je u toj meri inspirisalo da je odlučila da ostavi televiziju i mesto gde je radila godinama i da počne da se bavi astrologijom“, otkrila je Vesna Da Vinča kako je Milja zakoračila u svet astrologije.

Bila je prijatelj s mnogim poznatima. Dule Savić je smatrao da je fatalna.

„To je bila jedna prelepa žena, jedna od najlepših tada, ne samo u Jugoslaviji. Izuzetno pametna, obrazovana, neobična, zanimljiva. To sve kada se sabere, stavi se u jednu reč – fatalna“, ispričao je Dule Savić.

Postala je opsesija mnogim muškaricma, ne samo kod nas već i pojedinicma sa svetske javne scene. Bila je ljubav Arsena Dedića, Vuka Vuče, Roberta De Nira i mnogih drugih.

„Ona je bila Arsenu Dediću jedna od najvećih ljubavi. Čak je napisao da je do kraja života bio s njom u kontaktu, da mu je ona poslala sve svoje knjige i filmove. Ona je bila njegova velika inspiracija. Mnogi poznati ljudi bili su mamina ljubav i ona njihova!, kazala je Miljina ćerka.

Imala je i kratku romansu s Robertom De Nirom tokom njegovog boravka u Beogradu 70-ih godina.

„Taj neki festival bio je 70-ih u Beogradu, kada je dolazio Robert De Niro. Nije još uvek bio toliko popularan. Oni su tada započeli tu neku romansu. Ja se tada još nisam rodila, tako da ga nažalost nisam upoznala“, kaže Maša.

Nikome nije bilo jasno kako je dozvolila da njen partner Obrad Zijak toliko utiče na nju i njen život, s obzirom na njen karakter.

„On je nju odvojio od dece i na kraju ju je koštao života. To nekako nije ušlo uz nju jer Milja nije bila žena koja se fatalno vezivala za muškarce. Nisam mogla da verujem da jedna toliko jaka žena može da padne pod uticaj nekoga ko joj je uništio porodicu“, ispričala je Verica Rakočević koja je poznavala Milju.

Ni Maša od početka nije mogla da uspostavi dobar odnos s maminim partnerom. Potpisuje da je davala sve od sebe, ali to nije, čini se, bilo dovoljno. Zijak je imao drugačiji stav.

„Dve večeri pre te pucnjave, koja se dogodila 8. maja 2000. godine, otišla sam kod mame na Đurđevdan, na njenu devojačku slavu. Rekla mi je da će on sad stići i da se, ako mogu, sklonim negde. To me je strašno pogodilo, ali očigledno je on imao veliki negativan uticaj na nju. Ni danas ne razumem njegovu mržnju prema meni. On mi je čak dao otkaz u firmi moje mame, došao je da uzme telefon i ključeve od astro centra“, prisetila se Maša i nastavila:

„Noć pre nemilog događaja ona ga je poslala da s mojim bratom Leonom donese nešto sa sela. On je brata ostavio negde usput i Leon me je pozvao od nekog prijatelja. Zvala sam mamu da joj to kažem. Tad se veoma naljutila i njih dvoje su se posvađali. Sutradan ujutro on ju je upucao u njenom stanu. Nisam bila prisutna, ne znam šta se tačno dogodilo.“

Miljina ćerka naglašava da je znala da je njena majka želela da okonča tu vezu koja je trajala desetak godina.

„Tražila je od njega da pokupi svoje stvari, što on nije nameravao da uradi. Tada je uzeo pištolj i upucao je s leđa. Hitac joj je prošao kroz vrat, bila joj je oštećena kičmena moždina. Pet narednih godina bila je potpuno nepokretna. Dijagnoza: kvadriplegija. Mogla je samo da pomera glavu“, ispričala je Maša svojevremeno.

Iako je pucao u nju, Milja je tražila da Obrad bude oslobođen.

„On je bio taj koji je između nas stao i napravio totalni haos. Međutim, kada sam saznala da je on pušten posle mesec dana iz pritvora, to je bio još veći udarac. On se vratio da živi kod nje, i to zato što je ona rekla sudiji, zamolila ih da ga oslobode zatvora, da njemu služenje kazne bude to što će on brinuti o njoj nepokretnoj. Ja razumem nju, ali ne razumem njih koji nisu postupili po službenoj dužnosti. On je i državi skrivio“, čudila se Maša.

Milja Vujanović umrla je 4. juna 2005. u Beogradu. Nekoliko godina nakon nje, umro je i Obrad Zejak.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram