Cuca, najvoljenija džumarica u Srbiji

Njena priča 06. avg 202118:29 > 18:56
Cuca Foto:Bojana Janjić

Cuca Husar je zvezda društvenih mreža. Svakog dana upada u blesave scene živeći sa dve mačke Mičom i Musom i jednom Monikom. Voli sve, ali je ludo zaljubljena u komšiju Kizu. Omiljena lutka joj je Mini Maus. Cuca ne zna da krije osećanja, sve joj se vidi u očima. A ovih dana one su drugačije sijale, Cuca se nije osećala dobro. Cuca je morala da pobedi bolest.

Cuca je bila omiljena pančevačka „džumarica“, koju je Monika Husar pokušavala da udomi. Usput, shvatila je da je njen dom baš uz nju. Danas, Cuca je „superstar“ na društvenim mrežama, stotine fanova prate njene dogodovštine.

Cuca Foto:Bojana Janjić

 

„Çuca je sa ulice uzeta. Imala je oko dve i po godine, imala je i tri kučeta, njih su udomili, a nju niko nije hteo. I onda je ostala kod mene. Srećna sam što je tako ispalo jer je bukvalno najbolja osoba koju poznajem. Obožava decu, ljude, mačke, starije žene posebno, svima prilazi i maše repom. Ljubavna kuca Cuca. I potpuno je zaljubljena u mog komšiju Kizu, njega kad vidi odlepi od sreće i samo trepće sva važna“, priča nam Monika.

Storija za Altijana Marić Đorđević. Starring Miča, Musa i Cuca.

Posted by Monika Husar on Monday, March 4, 2019

I mogla bi da nam ispriča toliko Cucinih anegdota koje nisu stale na snimke s mreža i poruke „Voljena si“ uz Cucine neprevaziđene grimase… Ali ne sad. Sad nas najviše zanima kako je Cuca. Jer svima koji znaju njenu priču zasuzilo je oko kad je Monika objavila da je ta draga, čupava blenta puna ljubavi ozbiljno bolesna i da u Srbiji nema leka.

Cuca Foto:Bojana Janjić

„Pre dve i po godine počela je da se brzo zamara, da kunja i da teže diše. Veterinar u Pančevu ju je lečio od prehlade, pa onda od upale pluća, pa onda od alergije, i to sve napamet, još me je i odgovarao od dodatnih analiza jer „šta da trošim pare bezveze kad je prehlada“. Posle mesec dana, njoj je bilo sve gore i gore, i napokon smo uradili rendgen i ultrazvuk i pokazalo se da ima vode u plućima. Tad sam stupila u kontakt sa veterinarem Markom Ćurčićem, velikim stručnjakom i carem od čoveka, koji je nakon par analiza dijagnostifikovao idiopatski hilotoraks, vrlo retko stanje kod pasa, koje se javlja bez poznatog razloga. Ukratko, limfa curi iz creva u pluća, pas teško diše i na kraju ugine“, priča Monika.

Za taj problem je, kaže, u Srbiji jedina poznata intervencija izvlačenje tečnosti iz pluća iglama.

„Veterinar Marko je tad odlučio da proba sa izvlačenjem bez totalne anestezije, što niko ne radi, ali je procenio da je Cuca dobra i poslušna, i vadio joj tečnost iz pluća uz blagi sedativ i lokalnu anesteziju, i tako joj produžio život, jer bi je toliko uspavljivanja u totalnoj ubilo. Nakon tih ispumpavanja njoj je to samo od sebe prestalo, opet bez ikakvog razloga. Ali vratilo se. Pre mesec i po dana počelo je ponovo, Cuca dahće, vidiš da se davi, a ne možeš ništa. Opet smo krenuli sa ispumpavanjima i to na svakih 4 do 7 dana. A problem je što zbog gubitka limfe pas slabi i na kraju umre. I onda nam je Marko rekao da u Srbiji nema više opcija i da su najbolji i najbliži stručnjaci u Beču, na Veterinarskom fakultetu na hirurgiji“, kaže Monika. Nije mnogo razmišljala, ne odustaje se tako lako od onih koje voliš.

Cuca i Monika Foto:Bojana Janjić

„Ona me gleda bespomoćno, ja rešim da se dokopam nekog kontakta i krenem da okrećem telefone. Zahvaljujući Emi Pavlović s Veterinarskog fakulteta u Beogradu, koja je doktorirala u Beču, dođem do kontakta vrhunske hirurškinje koja ima iskustva sa ovim operacijama. Zove se dr Lea Liman, vrlo je ugledna naučnica, ja joj napišem mejl, objasnim da sam iz Srbije i da bih pokušala da Cuci spasim život, i ona mi odgovori u roku od 10 minuta da može da nam zakaže preglede i operaciju. E sad, super je ispalo jer smo mi planirali da Cuca ide na more u avgustu sa mnom u Hrvatsku, pa smo unapred radili titar test i sve što je potrebno za ulazak u EU, tako da smo mogli odmah da putujemo. U utorak su joj uradili testove i skener, juče su je operisali. Fora sa operacijom je što su to tri vezane intervencije, traju jako dugo, tri sata i više, i veliki su rizik za psa jer se jedna radi i na srcu“, objašnjava.

samo jako, pun gas, vrh provod.

Posted by Monika Husar on Friday, January 8, 2021

Ipak, i u iščekivanju operacije, Cuca je uspela da joj izazove osmeh.

Foto:privatna arhiva Monika Husar

„Nakon pregleda, kažu mi da moram da je ostavim u bolnici da je pripreme za operaciju. Dali su mi pet minuta nasamo sa njom da se pozdravimo. Ja se, naravno, rasplakala, jer sam krenula da se preispitujem da li je ovo prava odluka, jer možda ne preživi. Došle studentkinje da je odvedu, maze je i češkaju, a ona ode vrckajući opušteno, nije se ni osvrnula. Ode sva srećna na operaciju. Znala sam da će sve biti okej“, smeška se Monika.

I bilo je. Cuca je dobro podnela operaciju, nije bilo komplikacija i doktorka očekuje da će se lepo oporaviti, a Monika je podelila i fotografije njihovog današnjeg susreta.

Hrabra moja, najhrabrija Cucka ❤️

Posted by Monika Husar on Friday, August 6, 2021

„Šanse da se Cuca oporavi skroz su oko 70-80 odsto, da bolest nestane i ne vrati se sigurnih pet godina. Nekim psima se vrati, jer operacija ne uspe stopostotno. Znaćemo za mesec, dva, kad se sva „voda“ povuče i kad krene sve normalno da funkcioniše. More smo, naravno, otkazali, a novac preusmerili na operaciju. Ići ćemo sledeće godine, sa Cucom, naravno“.

Cuca Foto:Bojana Janjić

 

*

?

Posted by Monika Husar on Friday, April 9, 2021

*

Cuca muva dečka ?

Posted by Monika Husar on Tuesday, February 23, 2021

*

Neko je bio dobar i dobio je igračku (sa buvljaka) ?❤️?

Posted by Monika Husar on Wednesday, January 13, 2021

***

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram