Crnogorka koja je zavela meksičkog predsednika i zamalo izazvala građanski rat

Foto: MICPHOTOPRESS / AFP / Profimedia

Ikona meksičke kinematografije.

Aleksandra Aćimovič Popović (76) je pravo ime Saše Montenegro, čiji su roditelji bili Jugosloveni, ali je glumica većinu svog detinjstva i mladosti provela u Argentini, gde je studirala novinarstvo.

U Sjedinjene Države je otišla 1969. kako bi provela neko vreme sa svojim stričevima i unapredila svoje znanje engleskog. Ipak, pre nego što je došla u Ameriku, posetila je Meksiko i tamo joj se život potpuno promenio, jer su joj njena nesvakidašnja lepota i harizma širom otvorile mnoga vrata.

Saša Montenegro je na početku karijere radila kao model i glumica u sapunicama. Nedugo nakon toga, privukla je dosta pažnje raznih reditelja i 1971. debitovala na velikom platnu u filmu „Ljubavni san“.

Početkom sedamdesetih Saša je bila dosta aktivna u umetničkom okruženju, učestvujući u predstavama različitih žanrova, da bi vremenom postala glavna ženska glumica u dramama.

Do sredine osamdesetih harizmatična Crnogorka se više nego etablirala kao jedna od najvećih glumica meksičke kinematografije, a njen privilegovan položaj omogućio joj je da počne da se druži sa pripadnicima najviših društvenih krugova u zemlji. Tada je i upoznala Hosea Lopeza Portilja, koji je bio predsednik Meksičke Republike od 1976. do 1982. sa kojim je započela vezu, iako je on još uvek bio u braku sa Karmen Romano i sa njom imao troje dece.

Njihova veza izazvala je u to vreme ogroman skandal, a zemlja se praktično podelila na one koji su bili protiv i one koji su podržavali njihovu ljubav. U prvim godinama veze, Saša Montenegro i bivši predsednik dobili su dvoje dece, Nabilu i Aleksandra, ali su tek 1995. ozvaničili vezu sklapanjem građanskog braka, i to nakon smrti njegove žene Karmen. To je dodatno izazvalo kontroverze koje poznatoj Crnogorki Meksiko nije mogao da oprosti. Od tada je Saša Montenegro drastično smanjila pojavljivanje u medijima jer je bila potpuno fokusirana na brigu o porodici.

Početkom dvehiljaditih, Saša Montenegro i Hose Lopez Portiljo su odlučili da se razvedu iz nepoznatih razloga, međutim, nisu mogli da završe taj proces zbog iznenadne smrti bivšeg predsednika, koji je preminuo u februaru 2004. od srčanih komplikacija. Glumica je nakon toga zadržala pravo na ekonomske beneficije koje joj je zakon dodelio kao legitimnoj udovici političara.

U narednim godinama, Saša Montenegro je pokušavala da nastavi svoj život u šoubiznisu i povremeno je učestvovala u raznim projektima, međutim, nakon uloge u kanadskom filmu „Kraj tišine“, odlučila je da se trajno povuče i od tada se klonila umetničkog miljea.

U poslednjem intervjuu koji je dala medijima, 2018. godine, Saša Montenegro je istakla da se posvetila deci i vođenju raznih poslova i od tada se više nije pojavljivala u javnosti.

***

Bonus video: Tamara je srpska hirurškinja u Brazilu