Ceo svet oplakuje lepoticu sa ovih slika. Ali žena koja je umrla nije ona

Foto: MAX COLIN / Bestimage / Profimedia; Cocinor / Filmsonor Marceau / Fi / AFP / Profimedia; Dezo Hoffman / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je objavljeno da je glumica Džejn Birkin umrla, gotovo svi mediji su uz tu tužnu vest objavili njene fotografije iz mladosti.

Džejn je i u smrti ostala besprekorna, lepa, mlada i seksi, iako je imala 77 godina i do kraja je ostala aktivna u sferama života koje su joj postale bitnije od glume. Bila je aktivistkinja, prezirala je desničare, često je pomagala ugroženima, protestovala je zajedno sa izbeglicama, a pre nekoliko godina je sa još 200 umetnika apelovala na političare da deluju „čvrsto i odmah“ u borbi protiv klimatskih promena i „kolapsa biodiverziteta“.

Džejn Birkin
Foto: Sebastien Fremont / Starface / Profimedia

Birkin je tražila da se njeno ime povuče sa popularne verzije Birkin torbe od krokodilske kože 2015. jer je mrzela okrutnost prema životinjama. Torbe iz svoje lične kolekcije je godinama prodavala na aukcijama iz različitih razloga, a jedan od njih je doniranje novca u zonama koje su pogodili razorni zemljotresi. Razmišljala je i sama o svom kraju, kada je u ugovor sa brendom Hermes unela stavku da se deo od prodaje Birkin torbi donira u dobrotvorne svrhe, i da tako ostane i kad umre.

Birkin
Foto: SNC / Tritone Cinematografica / AFP / Profimedia

Kada na sve to dodamo impozantan broj uloga koje je ostvarila u filmovima i pozorištu, ali i činjenicu da je pre tri godine snimila album koji je promovisala širom Evrope, a ovog juna je rasprodala koncert u Olimpiji, teško je povezati sve to samo sa slikom prelepe devojke sa šiškama. Ona jeste bila seks ikona jedne ere, ali ono što je zaboravljeno u trenutku kad je umrla je da je Džejn bila mnogo više od zgodnog tela, lepog lica, uzdisanja u jednoj pesmi, šiški, preskupe torbe. I starila je. Fotografije starenja i starosti, kao i životi poznatih i anonimnih žena kad telo počne da ih izdaje, a one se ne daju, nisu sramota. Ne treba da ih krijemo.

Starost Džejn Birkin je obeležena svim onim što je preživela, a između ostalog preživela je smrt svoje ćerke. Džejn je za tu devastirajuću vest čula na sceni, dok je pevala koncert.

Džejn Birkin
Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Na moramo slaviti starost, niti je ona sama po sebi posebna, ali ako pregledate vesti o smrti Birkin, sigurni smo da ćete primetiti da je sve što je ona radila nekako na kraju svedeno na par fotografija iz mladosti, jednog muškarca kog je volela i dve bizarne reči – torba i šiške. Džejn nije bila samo to baš kao ni lepotica sa prve slike. Bila je to i mnogo više, kao svaka od nas.

Birkin
Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ako vam cela ova priča ne pije vodu, setite se smrti neke velike muške zvezde. Guglajte „Ray Liotta died“. Kakve njegove slike vam izlaze? Jel vam sad jasnije? Nijedan mod starenja žene u oku javnosti nije dobar. Ni ako ste Meg Rajan ni ako ste Džejmi Li Kertis, Selin Dion ili Slavica. Mislite o tome dok guglate „Je t’aime“.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram