Bravo, zmajice! Marija je najmlađa pilotkinja u regionu

Foto: Printscreen Instagram/_maria_novic_

Zaljubili smo se.

Lepa Marija ima samo 18 godina, a možda je trenutno najposebnija devojka na Balkanu.

Razlog tome je što je ona najmlađi pilot u istoriji generalne avijacije u Bosni i Hercegovini.

Ona je već proputovala i videla pola sveta, ali ono što je najbolje, to je uradila iz pilotske kabine aviona kojim je sama upravljala.

Sa 14 godina rodila joj se želja da postane kontrolor letova, a nedugo zatim shvatila je kako je posao pilota njena najveća ljubav.

Sa nepunih 17 stekla je pravo da pohađa praktičnu obuku letenja, a njen instruktor je nakon prvog leta shvatio da je rođena za taj posao.

Ona je pre svog punoletstva postala najmlađi pilot generalne avijacije u RS i BiH. Iako su prvi planovi na Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu bili vezani za kontrolu leta, sa nepunih 17 godina kreće na obuku za pilota. I bio je dovoljan samo jedan let da ova mlada devojka shvati da je njena budućnost pilotska kabina.

Iako je vrlo mlada, već je dosta vremena „provela na nebu“, a imala je priliku da upravlja Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38 tipovima aviona.

Nije čest slučaj da se mlada devojka odluči na ovakav korak, ali uz jaku volju i nepokolebljivu želju za letom kroz oblake, te primerom Ivane Milojević, prvog ženskog pilota u srpskoj civilnoj avijaciji koji Marija ponosno sledi, Nović je dokazala da prepreke za nju ne postoje, a stereotipi su samo iluzije za nedovoljno hrabre.

Da sreća prati samo hrabre, dokazala je sa svojih 50 sati leta koji su već iza nje, a u narednoj godini Marijini ciljevi su da provede bar još 150 sati na nebu.

***

Bonus video: Biljana je šampionka u obaranju ruku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram