Bila je u kovid komi nedeljama, a probudila se sa bebom

Bolnica
Foto: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lora Vord, trudnica iz Velike Britanije se povratila iz sedmonedeljne kome, i saznala je da je rodila devojčicu.

Lora Vord je provela sedam nedelja u komi nakon što se razbolela dok je bila trudna. Njeno stanje se toliko pogoršalo da su je uspavali zbog hitnog carskog reza u 31. nedelji, više od dva meseca pre termina porođaja 15. oktobra.

Srećom, sa bebom je sve u redu. Iako je rođena sa 1,5 kg i uprkos tome što je provela pet nedelja na intenzivnom odeljenju za novorođenčad, sada je zdrava i napredovala je na 4,7 kg. Ipak, za mamu Loru to je bio samo početak užasnog iskustva. Njena porodica se u jednom trenutku plašila da se nikada neće oporaviti.

Lora, koja radi u jednoj školi, je na kraju školske godine u letnji raspust ušla sa slabim kašljem. Brzi test je pokazao da je negativna na koronu, ali pošto se stanje nije poboljšalo, uradila je PCR i on je bio pozitivan.

Dobila je uputstvo da se izoluje, ali je žena počela sve teže da diše i kada je pozvala hitnu pomoć za savet, rekli su joj da ode u bolnicu. Njeno stanje u bolnici se pogoršavalo tokom dve nedelje, a lekari su čekirali i bebu u stomaku i rekli su joj da će možda morati da se porodi ranije.

Poslednje čega se seća je da se iz porodilišta vratila na kovid odeljenje. Iako su joj kasnije rekli da je klimnula glavom i dala pristanak da je porode, ona se toga ne seća. Dali su joj sedativ i sledeće čega se seća je buđenje sedam nedelja kasnije, 30. septembra. Tada je saznala da je rodila ćerku.

„Otvorila sam oči i videla Houp na krevetu sa mnom, ali nisam mogla da pomerim nijedan deo tela“, rekla je 33-godišnjakinja iz Tildeslija u Viganu.

Prošle su dve nedelje pre nego što je uopšte mogla da govori i od tada je morala da uči kako da radi najosnovnije stvari iznova.

„Morala sam da naučim da se hranim, operem zube, sve ono što naučiš kao dete, to je kao da učite sve iznova“, rekla je ova mama.

Mišići na nogama su joj tokom nedelja kome atrofirali i tek je početkom decembra uspela da ponovo prohoda. Prvo oslanjajući se na bolničku hodalicu, a zatim držeći za ruku svog trogodišnjeg sina.

Danas je napokon puštena kući i najviše se raduje svemu što će nadoknaditi sa ćerkicom Houp. Inače, Lorin suprug nije hteo bebi da da ime dok se ona ne probudi iz kome.

Lora pre nego što se razbolela od kovida 19 nije imala druge bolesti, samo gestacijski dijabetes, ali nije vakcinisana ranije u trudnoći, kako kaže, jer u početku vakcinu nisu preporučivali trudnicama. Kada joj je vakcina ponuđena, bilo je već kasno, razbolela se. Posle svega ona kaže da bi preporučila vakcinisanje svim trudnicama.

„Rekla bih – samo je primi. Ne bih nikome poželela ono što mi se desilo i bolje je biti bezbedan nego zažaliti“, zaključila je.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram