Belgija će Poljakinjama finansirati prekid trudnoće

Pobačaj bez granica
Pobačaj bez granica, Foto: Piotr Lapinski/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podstaknuta skoro potpunom zabranom abortusa u Poljskoj početkom ove godine, belgijska vlada objavila je da će podržati Poljakinje koje žele prekinuti trudnoću.

Belgijska državna sekretarka za rodnu ravnopravnost Sara Šlic rekla je da će vlada donirati 10 hiljada evra poljskoj organizaciji “Pobačaj bez granica” (Aborcja Bez Granic) koja pomaže i savetuje Poljakinje kako da obave ovaj zahvat u inostranstvu. Predviđena sredstva koristiće se za troškove putovanja u Belgiju ili neku drugu zemlju te trošak samog zahvata, prenosi VoxFeminae.

“Pristup abortusu je temeljno pravo koje je svaka demokratska država dužna da osigura,” izjavila je Šlic. “Pobačaj daje ženama kontrolu nad vlastitim telom, štiti njihovo zdravlje i omogućuje im da planiraju roditeljstvo onda kada su na to spremne.”

Organizacija “Pobačaj bez granica” navodi da im se od presude ustavnog suda za pomoć obratilo više od 17 hiljada žena koje su željele siguran abortus.

“Ovo je istinski čin solidarnosti. Zahvalne smo našim prijateljma iz Belgije koji su odlučili pomoći ljudima kojima je vlastita država uskratila zdravstvenu negu,” izjavila je Mara Klark iz organizacije.

***

Bonus video: Stvari koje često gubimo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram