10 stvari koje sam tek u 30-im saznala o klitorisu

Njena priča 29. maj 202223:36 > 30. maj 2022 00:04
klitoris
Foto: Ruslan Olinchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Shvatam da o najvažnijoj tački na svom telu ne znam skoro pa ništa.

Do svoje trideset i treće Isus je izveo nekoliko čuda, pokrenuo lavinu sledbenika da preispitaju duhovne i moralne principe tadašnjeg sveta, a zatim i Vaskrsao. Bližeći se trideseti i trećoj, ponosna sam uglavnom na činjenicu da još uvek postojim, živeći u zabludi da sam za svo to vreme barem dobro upoznala sebe i svoje telo. A onda na Insti nalećem na @klitmit stranicu i shvatam da o najvažnijoj tački na svom telu ne znam skoro pa ništa.

Da se razumemo, znam sasvim dovoljno da doživim nekoliko uzastopnih malih smrti svaki put kad poželim, ali sramotno je imati ovoliko godina i o jedinom organu čija je funkcija isključivo i samo za zadovoljstvo ne znam skoro pa ništa osim toga gde se nalazi, a i za to mi je trebalo izvesno vreme i trud bivših momaka.

Skandal, znam, ali šta ću kad su sram i stigma prosto previše jake. Tolike da je tek 1998, godine, halooo, tek krajem 20. veka, predstavljen i mapiran u celosti.

Kako na ovoj prosvetiteljskoj stranici piše „Klitoris kao organ i njegova tačna funkcija otkriveni su tek 1998. godine. 1998. godine, tako je. Tek tada je australijska urološkinja Helen O’Connell prva mapirala klitoris u potpunosti spolja i iznutra”
Na istoj stranici saznajem još i da „Naziv klitoris dolazi od grčke reči kleitoris što znači „brdašce“.

Klitoris, po rečima Wikipedije na srpskom, još se i zove „dražica“ i „sikilj“.

Ah, ne samo da ne znamo ništa o svom telu, nego ne znamo ništa ni o srpskom jeziku. Dražica! Koliko prelepa reč.
Mislim da ću umesto sintagme “ideš mi na živce”, uskoro govoriti “ideš mi na dražicu”. Jer, evo još jedne činjenice ako niste znali – klitoris može da ima između 4.000 i 9.000 nervnih završetaka, dok penis ima između 2.000 i 3.000.

I onda neka neko kaže da žene nisu naprednija, ili barem kompleksnija bića. U sištini, i nama i te kako može da se digne, ali to što nije tako vidljivo golom oku, ne znači da nije jednako relevantno.

“Svi ovi delovi su sačinjeni iz erektilnog tkiva, što znači da svi delovi imaju veliku ulogu pri seksualnom uzbuđenju žene, ali ono manje poznato je da oni bubre pri erekciji, pune se krvlju i povećavaju. Zvuči poznato? Tako je, vrlo slično kao i penis.”, piše na ovoj stranici. Dakle istina je, možemo sve što i muškarci samo to radimo na mnogo suptilnije načine.
I naravno, ako ste se zabrinule, mada verujem da niste, kao i sa penisom i kod klitorisa važi ista stvar – veličina nije važna.
Budimo realne, naš najvažniji i centralni organ za seks i doživljaj zadovoljstva je naravno mozak, klitoris je tek spoljna manifestacija ali to ne znači da ne treba da ga mazimo, pazimo i prihvatamo u svim formama i oblicima.

Uskoro punim trideset i treću i možda nisam Isus ali misija je jasna. Dvadeset i prvi vek je, učenje o ovom veličanstvenom organu mora postati rasprostranjeno širom planete, zato delite ovo drage sestrice, jer velika je moć dražicina.

BONUS VIDEO: GEJ VENČANJE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram