10 najbezbednijih zemalja za žene koje putuju same

Foto: Shutterstock

Ženi je mesto gde god na svetu ona želi da bude. Međutim, iako ravnopravnost napreduje, devojka koja sama putuje je i dalje tema koja izaziva čuđenje. Možda nekada u budućnosti nećemo morati da tražimo spiskove bezbednih zemalja, ali zasad je to i dalje - pametna odluka. Evo 10 bezbednijih zemalja koje biste bez razmišljanja mogle da posetite u solo varijanti.

Finska

Zemlja ponoćnog sunca i polarnog svetla, Finska je idealna destinacija za ljubitelje prirode. Postoji Nacionalni park Lemmenjoki, najveći šumski rezervat u Evropi, i mnogo drugih divljih područja, uključujući region sa najvećim brojem jezera u Evropi.

Bezbednost: Svetski ekonomski forum u svom Izveštaju o konkurentnosti putovanja i turizma Finsku zauzima prvo mesto po bezbednosti. Finska je jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi za putovanje generalno i jedna od najbezbednijih zemalja za žene koje putuju same.

Kanada

Kanada je poznata po širokom spektaru pejzaža, vekovima starim šumama, planinama prekrivenim snegom, selima i jezerima. Njena divljina je posebno fascinantna i definitivno vredna posete. Pored toga, gradovi u Kanadi takođe imaju poseban šarm i multikulturalni dodir.

Bezbednost: Od svih zemalja Amerike, Kanada se smatra najsigurnijom destinacijom za žene putnice. Kanada je takođe dom mnogih najsigurnijih gradova na svetu za samostalna ženska putovanja.

Novi Zeland

Zemlja nerealnih prizora, Novi Zeland ili Middle Earth, za ljubitelje Gospodara prstenova, savršeno je odredište za one koji vole avanturu, sport, prirodu ili sve navedeno. Ova mala zemlja sastoji se od dva glavna ostrva koja se mogu pohvaliti potpuno različitim vrstama pejzaža. Na Severnom ostrvu ćete pronaći rajske plaže, aktivne vulkane i živopisna jezera, dok je na Južnom ostrvu sasvim drugačiji prizor: snežni vrhovi, glečeri i okean prepun foka i kitova.

Bezbednost: Novi Zeland se smatra četvrtom najsigurnijom zemljom na svetu za putovanje, prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir. Neki izveštaji navode da je Novi Zeland najsigurnija zemlja za žene na svetu.

Urugvaj

 

Ova mala zemlja, smeštena tik uz Brazil, je jedno izuzetno šarmantno mesto sa veoma gostoljubivim ljudima. U glavnom gradu Montevideu možete uživati na prelepim plažama koje čine zapanjujući kontrast urbanom delom grada. U Punta del Este, najpoznatijem letovalištu u Urugvaju, naći ćete plaže, spomenike i mirna mesta za opuštanje. U Colonia del Sacramento imaćete priliku da vidite jedan manji region koji odiše istorijom i šarmom.

Bezbednost: Za žene koje žele da posete Južnu Ameriku, Urugvaj je jedna od najsigurnijih zemalja u regionu za putovanje.

Švajcarska

Smeštena u srcu Evrope, Švajcarska nudi mnogo više od velikih časovnika i čokolada. To je zemlja puna kulturne raznolikosti, velikog broja lepih atrakcija i kosmopolitskih pejzaža koji se stapaju sa onim koje je majka priroda uredila.

Bezbednost: Švajcarska je sedma najmiroljubivija država na svetu, prema Globalnom indeksu mira (GPI). To je neverovatno sigurna zemlja za život i jedno od najsigurnijih mesta u Evropi za žene koje putuju same.

Belgija

Nije slučajno što je Belgija poznata kao obavezna destinacija u Evropi. Ova država je pravi dragulj, sa mnogim istorijskim lokacijama, odličnom infrastrukturom i raznim drugim turističkim atrakcijama. U Briselu možete prošetati ulicama i uživati u srednjovekovnoj arhitekturi, dok ćete se u Brižu osećati kao heroina nekog dobrog ljubavnog filma.

Bezbednost: Belgija zauzima deseto mesto na listi najboljih zemalja za žene koje putuju same po Međunarodnom ženskom turističkom centru. Studiranje u inostranstvu je popularno, pa je Belgija odlična destinacija za solo devojke da upoznaju druge putnike njihovih godina.

Austrija

Za mnoge putnike, Austrija je gotovo savršena zemlja. Kažu da se čini kao da problemi tamo nestaju, što mora biti zato što Austrijanci uživaju u jednom od najboljih kvaliteta života u Evropi. Štaviše, zemlja ima zaista izvanredne pejzaže, te se spremite na snežne planinske vrhove, prelepe zelene šume i kristalno čista jezera.

Bezbednost: Austrija je četvrta na listi najboljih zemalja za žene koje putuju same u Međunarodnom ženskom turističkom centru. Austrija je takođe jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi za sve koji sami putuju.

Island

Island je zaista vredan svog imena, jer je 15 odsto površine zemlje prekriveno ledom. Međutim, zemlja leda, ima i mnogo vatre. Da, dobro ste pročitali. Ovo odredište ima najmanje 20 aktivnih vulkana. Između leda i vatre, Island svojim posetiocima nudi zaista veličanstvene znamenitosti. Njegov glavni grad, Reikjavik, veoma je šarmantan, sa mnogo atrakcija i užurbanim noćnim životom.

Bezbednost: Island ima jednu od najnižih stopa kriminala na planeti i rangiran je na prvo mesto Globalnog indeksa mira (GPI). Island je takođe jedno od najboljih odredišta za devojke u potrazi za ženskim avanturističkim putovanjima.

Japan

Japan je destinacija u kojoj milenijumske tradicije koegzistiraju sa super naprednom tehnologijom. Međutim, ima još mnogo toga da se kaže o ovoj zemlji. Moramo pomenuti Tokio, mega metropolu koja se smatra najčistijom i najbolje organizovanom na svetu. Tu je i Osaka, moderan i šarmantan grad koji nudi mnogo atrakcija koje vredi posetiti.

Bezbednost: Japan je na šestom mestu među najmirnijim zemljama sveta, prema Globalnom indeksu mira (GPI).

Čile

Zemlja jedinstvene lepote koja će zasigurno zadovoljiti i najzahtevnije putnike, Čile je pun pejzaža kao sa filma. Ovo uključuje Atakamu, najsuvlju pustinju na svetu, i veliki deo divljih prirodnih lepota Patagonije. Takođe sadrži istorijske gradove, prelepe plaže i savršena mesta za kampovanje. Njegov glavni grad Santiago je posebno upečatljiv, okružen planinama i pun različitih aktivnostima za svačiji ukus.

Bezbednost: Čile ima niske stope kriminala i zauzima dvadeset četvrto mesto u Globalnom indeksu mira.

Imajte na umu, da ovo ne znači da ste 100 odsto zaštićene u bilo kojoj od navedenih zemalja, zato dobro istražite, spakujte kofere i bez straha, ali s oprezom pođite u novu avanturu.

***

Bonus video: Gostilje – srpska dolina vodopada


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram