Žene širom sveta se kunu u azelaičnu kiselinu – istražili smo zašto

Foto: Shutterstock

Kiselina koja umanjuje ožiljke od akni.

Iako hijaluronska kiselina i vitamin C dobijaju mnogo više pažnje u skincare rutinama, azelaična kiselina je sastojak koji bi trebalo da uvrstimo u našu negu kože.

Ova kiselina može biti bolja opcija za osobe s osetljivom kožom, sklonom aknama, sa problemima s pigmentacijom i crvenilom. Azelaična kiselina ima mnoge dobre strane i deluje na nekoliko načina, između ostalog i kao blagi eksfoliator i protivupalno.

Pomenuta kiselina je tačnije dikarboksilna i može da se dobije iz žitarica poput ječma i pšenice. U nezi kože azelaična kiselina često se laboratorijski prerađuje kako bi se povećala njena stabilnost i dejstvo.

A, šta je tačno azelaična kiselina, koje su njene dobrobiti i kako se koristi, pričala je za portal Zadovoljna.rs kozmetičarka Sanja Mutavdžić.

„Azelaična kiselina je potpuno prirodna kiselina koja ima antibiotsko i protivupalno dejstvo, deluje i keratolitički što znači da ima moć da ukloni nečistoće i mrtve ćelije sa kože lica. Ova kiselina je derivat prirodnih elemenata i može da dubinski očisti kožu, smanji upale i iritacije, ukloni sve nejednakosti tena, pa čak i da umanji ožiljke od akni“, rekla nam je kozmetičarka.

Azelaične kiseline ima u određenim kremama i gelovima za lice, a ove preparate kozmetičarka Mutavdžić preporučuje. Naravno, uz korišćenje koje je naznačeno na pakovanju.

The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10%, 1.142 dinara. Ren Ready Steady Glow Daily AHA Tonic, 3.600 dinara, Geek&Gorgeous aPAD, 1.265 dinara i Skintegra Infrared serum 2.260 dinara.

„Azelaična kiselina može da se kombinuje sa retinolom, čak je i poželjno jer dovodi do bržeg rešavanja bubuljica, ali je dobro i za postizanje ujednačenog tena bez fleka i pegica. Međutim, važno je da se pre kombinacije kiseline i retinola, posavetujete sa dermatologom, kako ne biste iritirali lice. Što se tiče vitamina C, takođe je dobro njegovo kombinovanje sa azelaičnom kiselinom jer će ovaj vitamin dobrineti većoj hidrataciji vašeg lica“, savetuje kozmetičarka Mutavdžić.

Da li ova kiselina spada u AHA ili BHA?

Većina vas verovatno već zna ili koristi glikolnu kiselinu [AHA] i/ili salicilnu kiselinu [BHA] za lečenje akni i hiperpigmentacije, a sigurno vas zanima da li su one delotvornije od azelaične? Ova kiselina ima puno značajniji uticaj na kožu nego AHA ili BHA jer dublje prodire u nju. Ali, stručnjaci kažu da ona nije toliko delotovrna kao piling, poput mlečne kiseline, ali puno je bolja kod poboljšanja tonusa kože i rešavanje ostalih problema.

Iako ne spada ni u AHA, ni u BHA kiseline, ona se može koristiti kao eksfolijat.

***

BONUS VIDEO: Joga vežbe za bolove tokom ciklusa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram