Zavolela je svoje akne – sad svima pokazuje koliko su lepe

Moda i lepota 03. sep 202011:11 > 11. maj 2021 12:11
Foto:Instagram/mikzazon

Devojka koja je odlučila da ponosno pokaže svoje akne, nakon fotografija bez filtera suočila se sa nizom zlobnih komentara.

Influenserka Mikajla Zazon iz Ohaja dobila je akne, kao i većina devojaka, u tinejdžerskom dobu – zbog čega je patila od manjka samopouzdanja.

Roditelji su je vodili dermatologu koji joj je prepisao razne kreme, kao i lekove, koji su joj donekle pomogli.

Kada je imala 17 godina, razvila je i je poremećaj ishrane – bulimiju. Od te opake bolesti oporavila se tek prošle godine, a tada je primetila da su joj se akne ponovo vratile. Osim na licu, Mikajla je dobila akne i po grudima, ramenima i leđima – a sama priznaje da je to ostavilo velike posledice po njen život.

Postala je toliko paranoična o tome šta drugi misle o njoj, da se umivala nekoliko puta na dan, trljajući lice iako joj je to izazivalo bol.

„Imala sam bolnu kožu zbog koje nisam izlazila iz kuće. Plakala sam dok sam trljala svoje lice, nadajući se da će akne nestati. Bila sam toliko razočarana sobom i svojim telom“, govori Mikajla.

*

View this post on Instagram

My eating disorders were fueled largely from my reflection in the mirror. ⁣ Fitting room mirrors as I tried on clothing that didn’t fit or looked differently on me.⁣ ⁣ Bathroom mirrors as I stepped out of the shower.⁣ ⁣ How my body looked differently in each mirror; some elongated my body and some widened my body.⁣ Lighting— Don’t even get me started with lighting. ⁣ I couldn’t get a grasp of what I truly looked like. Still, I struggle seeing my reflection on different surfaces thinking, “is this reflection actually what I look like?” ⁣ It all makes me realize how meaningless our appearance is, in relation to our worth. The human eye cannot grasp all that my body has gone through, and all that I am beyond what I look like. The idea that we need to hide and edit our trauma, emotions, and imperfections is the most debilitating feelings and false realities to ever be present in society. I remind myself of this when I’m questioning my body, my eating habits, my skin, and how I dress for the approval of others more and more. We are who we are. Not what anyone else thinks we are. Not what anyone else wants us to be. Our bodies are not “things” society gets to police. #normalizenormalbodies #edrecovery #eatingdisorderrecovery #mentalhealthawareness

A post shared by Mik Zazon (@mikzazon) on

Njeno iskustvo života sa aknama bilo je jezivo.

„Konstantno sam izbegavala da gledam ljude u oči, nadajući se da tako neće gledati u moje lice, nadala sam se da kada pogledam u ogledalo neću videti bolan prizor, razmišljala sam šta o meni misle osobe s kojima sam čekala u nekom redu. Nikad nisam dala dečku da mi češka leđa, vrištala sam u ogledalo ‘zašto ja?’ i umivala se, nadajući se da ću posle toga imati novo lice i novu kožu“, iskrena je Mikajla.

*

A onda joj je bilo svega dosta. Rešila je da ne može više da živi krijući se, i odlučila je da na svom Instagramu deli pozitivne poruke o ljubavi prema sebi, kako bi razbila stigmu koja okružuje kožne probleme.

„Rešila sam mentalne poteškoće koje sam imala zbog akni putem terapije. Shvatila sam da kada nekome smeta moja koža, to je zbog njihovih problema, ne mojih. Moje samopouzdanje ne dolazi od čiste kože, već od unutrašnjeg rada na sebi“, objasnila je.

*

Dobila je veliku podršku, međutim uprkos tome, i dalje ima poruka mržnje.

„Svakog dana dobijam poruke mržnje. Najgore što mi je neko napisao je: ti si kučka inficirana aknama“, otkriva Mikajla.

*

Imala je i neke savete za osobe koje se bore sa aknama.

„Ne pratite nikoga na društvenim mrežama zbog koga se osećate kao lošija verzija sebe. Držite se ljudi koji vas istinski vole. Vremenom ćete videti da su akne samo jedan deo vas. Oni koji vas vole, vole i vašu kožu baš takvu kakva je“, poručuje ova devojka.

***

Bonus video:

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram