Zašto žene prestanu da vode računa o sebi, zapuste se i postanu tetkaste? I šta o tome misli Verica Rakočević

Foto: UGC / Recorded Picture Company / AFP / Profimedia; SplashNews.com / Splash / Profimedia

Verica nam je objasnila šta je must have u ovom slučaju.

Tema je kompleksna, pravila ne postoje, ali zato je mnogo kvazipravila, predrasuda, nedostatka volje, para, čak i bolesti.

Stvar je vidljiva na svakom koraku – od gradskog prevoza i prodavnice do kancelarije. Kako žena stari, iz njenog ormana izlaze boje, sa cipela beže štikle, a kosa biva kratka, sve češće bez ladne trajne.

Ukoliko ste ovog juna slavili neku godišnjicu mature, možda ste i vi bili prijatno ili neprijatno iznenađeni vašim ispisnicima.

Sigurno ste i vi primetili da u poslednje vreme neke žene i kad pređu 40. izgledaju kao devojke, dok pojedine već sa 30 počnu da liče na tetke – prestaju da vode računa o sebi, da kupuju odeću i da se druže. Ošišaju kosu, nose zagasite beživotne boje i ne prilaze ničemu što ima prizvuk mladalačkog – jer tako treba.

E o tome „tako treba“, „to ne nose žene posle 30, 40, 50“, o tome treba pričati i pisati. Tu treba praviti promenu – bez osuđivanja.

Foro: Profimedia
Foto: Profimedia

Dakle, genetika, karakter, stil života, finansije i zdravlje. Pozitivni, ljubazni, vedri, nasmejani i optimistični ljudi uvek izgledaju mlađe. Neprestano kukanje, nezadovoljstvo i namrgođeno lice ubijaju ženstvenost i mladost. Zašto žene jednoga dana jednostavno odaberu liniju manjeg otpora i prihvataju opšte kriterijume sredine, te postaju tetkaste?

Učinilo nam se da bi odlična sagovornica na tu temu bila Verica Rakočević, naša čuvena dizajnerka koja diktira modu i stil, a ruši stereotipe i tabue na svim poljima.

„To je jedna kompleksna tema, koja uključuje mnogo nivoa. Živimo u vremenu u kom se lični stav ne vrednuje, sve je podređeno kolektivnoj histeriji. Ja ne mogu da shvatim niti da prihvatim da izgrađenoj ličnosti posle 25. godine može iko da određuje kako će da živi i šta će da nosi. Meni je smešno da uopšte postoje pravila o tome kako muškarac ili žena treba da izgledaju i šta da nose u određenim godinama. Zapravo ne razumem frazu ‘must have’ u modi uopšte“, kaže naša čuvena kreatorka koja u 75. godini nosi kratke suknje i svetle boje, a zaštitni znak joj je duga plava kosa.

„Da se razumemo, ja sam svesna svojih godina. Moj suprug smatra da mi dobro stoji mini-suknja i kraći šorts, ali granice postoje. Volim da mi neko kaže da sam lepa, ali neću da se slikam za novine kao da imam 25 godina. Ja sam esteta, ali imam sedmoro unučadi. Volim dobro da izgledam, idem na vežbanje i na tretmane, ali trudim se da ne ispadnem budala i da ne umišljam. To na ženi nije lepo“, kaže nam iskreno Verica, čije stilske kombinacije mogu da posluže svakoj ženi koja se pita da li nešto treba ili ne treba da obuče zato što ima određene godine.

Modna pravila su tu da bi se kršila, a svaka žena treba da nađe svoj stilski put u skladu sa svojim životom. Najvažnije je ipak da se ne odriče života pre vremena.

BONUS VIDEO: