Voliš da se fotkaš, a ispadneš kao krompir? Pet lekcija modela o poziranju

Kendal Džener, Foto: KCS Presse / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Modeli znaju par trikova!

Sviđa vam se ideja fotografija kao uspomena, fotkate skoro svaki trenutak godišnjeg, ali nikad niste zadovoljni kako ispadnete na fotkama? Onda možete pokupiti nekoliko fazona od modela.

Sve imamo onu jednu prijateljicu – ili ste možda vi baš ona – koja insistira da se svaki izlazak ovekovječi, ali rezultat nikada nije zadovoljavajući i najčešće na fotki ispadnete kao Čendler iz ‘Prijatelja’ kad pokušava da se nasmeši za kameru…

U okeanu savršenih (i savršeno obrađenih) fotki na društvenim mrežama, može se činiti kao da ste jedine koje se stegnu kad neko kaže ‘osmeh’ i kao da samo vi trepnete kad se upali blic… ali niste!

Poznati modeli kao što je Emili DiDonato priznaju da ni profesionalke često ne znaju šta bi radile sa rukama, gde da gledaju, ali imaju par trikova koji svakako mogu koristiti sledeći put kad se nađemo pred objektivom:

Rasveta, rasveta, rasveta

Možete imati najbolji make up, najbolji autfit i frizuru, ali ako je osvetljenje loše, možete zaboraviti na celu priču… Izbegavajte prostore s osvetljenjem odozgo koje će stvarati duboke senke (to uključuje i podnevno sunce), kao i svetlost sveća koja dopire odozdo (moglo bi da izgleda kao scena iz horora) te fluorescentnu rasvetu. Vaše fotke će najbolje izgledati ako se okrenete prema izvoru prirodne svetlosti, na primer prema prozoru i ako fotkate u vreme koje nazivaju i ‘golden hour’ – tj. vreme izlaska ili zalaska sunca.

Držanje

Kada neko kaže da je najbolje da na fotkama izgledamo prirodno, ne misli na onu pozu u kojoj sedimo dok skrolujemo po Instagramu. Opustite se i zabacite ramena te izdužite, kao da vas neko odozgo vuče nevidljivom niti.

Pokret

Sećate se onih poziranja za razrednu fotografiju u osnovnoj školi, kada smo kao kipovi stajali ukočeni pred budnim okom učiteljica i fotografa? E pa ta poza nije baš ‘instagrammable’.

Pokret će puno bolje izgledati na fotografijama, pa modeli često ‘lažno’ hodaju napred-nazad ispred objektiva. Dok stoje, ne stoje ravno, već izbace jednu nogu napred kako bi izdužile figuru, a slično pravilo vredi i za sedenje. Emili DiDonato predlaže formiranje oblika telom: ako stojite izbacite bok, ako sedite, jednu nogu savijte, drugu ispružite…

A šta sa rukama? Najbolje da ih uposlite: oslonite se na dlan, držite šoljicu kafe, buket cveća, torbicu ili se igrajte s kosom.

Lice

Toliko se fokusirate na to da ne trepnete, da na kraju na fotografiji izgledate kao da ste primili najšokantniju vest u životu? Izgledaćete puno lepše i prirodnije uz blagi smešak ili smeh.

Kvantitetom do kvaliteta

Iako se čini da sve manekenke i influenserke uspevaju uvek da uhvate savršen kadar i to u sekundi, istina je da iza jednog selfija stoji bezbroj pokušaja. Emili DiDonato predlaže ‘bursts’ iz kojih možete odabrati najbolji kadar.

I svakako, istražujte vlastite uglove pred ogledalom ili selfi kamerom. Vežbom do savršenstva! A ako sve drugo zakaže, uvek možete osmisliti svoju ‘trademark’ pozu poput Iv Čen koja svoje kul autfite fotka u automobilu, piše Elle.hr.

***

Bonus video: Majdini autfiti za pet dana putovanja – šta da spakujete

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram