VIDEO Ena Jović otkriva kako da se našminkaš kao za Vogue

Njene redovne mušterije su i Sara Jo, Jelena Rozga, Dunja Jovanić, Milena Radulović.

Svi smo primetili upečatljivu šminku Sare Jo za nastup na Pesmi za Evroviziju – plavi svetlucavi lajner ispod kapaka, ali i ispod obrva, uz sveden ten i svetliji karmin.

Volimo i nude čisti mejkap uz jarki crveni ruž – zaštitni znak Jelene Rozge.

Tu su i savršeni prelazi senki i rumenila i bordo karmin na licu Hane Selimović.

A Dunja Jovanić voli takozvanu šminku bez šminke, tj. profi mejkap koji licu daje svežinu i čistotu, a deluje kao da ga nema.

Iza svih tih i mnogih drugih mejkapova o kojima se priča stoji Ena Jović.

Ona za Zadovoljnu govori šta treba da znamo kad gledamo primamljive objave na društvenim mrežama.

„Što se tiče svakodnevnog mejkapa, npr. za posao, šminka koju vidimo na poznatim ličnostima nije najmerodavnija. Kada se one pripremaju za scenu ili za neko fotografisanje, oko njih tada radi čitav tim ljudi. Tu su i šminkeri, i stilisti, i frizeri i to je zaista zahtevno i nije izvodljivo na svakodnevnom nivou“, kaže Ena Jović.

Pritom, ona ističe da je primetno da poznate Srpkinje sada traže jače otvorenije boje, posebno karmina, verovatno u skladu s tim što se polako sve više otvaramo i što korona prolazi i to se oseća svuda, pa i u izboru šminke.

A kada i same uzmemo svoj neseser i krenemo da se malo ulepšamo, odakle poći? Ena daje prave savete.

Ne stavlja se svaki puder isto

Vrlo važna stavka kod šminkanja je stavljanje pudera koji je osnova za dalji mejkap. Iz svog bogatog iskustva Ena Jović je uvidela da se ne stavlja svaki puder isto. Kako kaže, treba znati kako koji puder deluje jer ima razlike ako neki nanosite četkom, neki prstima, a neki blenderom.

„Kabuki četkama je najbolje nanositi pudere kao što je Face and Body brenda MAC. Bjuti blenderom se najbolje stavljaju puderi kao što je Too Faced – Born this Way i Yves Saint Laurent – All hours. S druge strane, rukama, tj. prstima se najbolje nanose puderi kao što je Double Wear Max Cover brenda Estee Lauder.“

Dakle, od teksture i tehnike nanošenja zavisi kako će se koji puder stopiti s kožom lica.

Listići protiv sijanja

Jedan od najvećih problema kod šminkanja je to što se posle nekog vremena mnogima lice sija, tj. koža više nije matirana, već masnoća probije i puder i sve drugo.

„Što se tiče prosijavanja, vrlo je važno ne preterati sa puderom. Nikako ne treba stavljati mnogo pudera, ni tečnog ni u kamenu, jer u tom slučaju šminka postane kejki, počinje da se topi i razliva po licu. Inače, oni koji imaju masniju kožu lica treba da znaju da je taj sebum dobar jer znači da će koža sporije stariti i ne treba po svaku cenu isušivati lice. A kada se lice prosija, od velike pomoći mogu da budu listići kojih ima u prodaji u parfimerijama i drogerijama. Njima lako možete da pokupite višak masnoće sa lica, a oni neće poremetiti šminku“, savetuje Ena Jović.

Ne štedite na osnovi

Još jedno pitanje koje muči mnoge kad pomisle na šminku je i da li je cena merilo kad kupujemo nekim preparat, odnosno u šta treba uložiti novac, a šta možda možemo da pazarimo jeftinije.

„Uvek treba uložiti u one preparate koji idu do kože. To su, recimo, puder, osnova i slično. S druge strane, ak morate da birate, za maskaru ne treba dati mnogo. Pritom, ako već treba da birate u šta ćete uložiti novac; gledajte sastojke onoga što biste da kupite. Dobar savet uvek je i da neki preparat prvo probate od drugarice jer ne odgovara svima isto.“

Uvijanje trepavica

Ena Jović otkriva i šta privatno njene mušterije najviše vole kod šminkanja, i one poznate i manje poznate. Kako kaže, one privatno vole čist, svež look bez jakih nijansi. Dakle, dobra osnova, dobar puder je važan, kao i uvijanje trepavica jer one tada deluju bujnije, i za kraj neki ruž ili sjaj.

U svemu nikako ne treba zaboraviti redovnu negu lica.

„Ako vam je lice negovano, onda šminkom nećete morati da prikrivate nedostatke. Negovana koža je zdrava, jedra, lepa i njoj tada treba samo malo da se dodatno istakne prirodna lepota“, kaže Ena Jović i ističe da je za svečanosti i svadbe, kada treba biti poput dive ceo dan, najbolje prepustiti se profesionalcu.

A kako Ena savetuje da se našminkate za posao i kako da potom u samo par koraka tu šminku pretvorite u večernji look, pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Kako da nanesete bronzer, a kako rumenilo

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram