Tehnika koja obećava da će vam promeniti izgled lica bez operacije

Moda i lepota 02. mar 202021:49 > 11. maj 2021 12:12
Mewing
Mewing; Foto: Profimedia.rs

Neobična tehnika zvana "mewing" sve je popularnja na društvenim mrežama jer, navodno, može da vam pomogne da promenite oblik lica bez operacije. Tehnika, koja zapravo podrazumeva nekoliko vežbi, naziv je dobila po britanskom stomatologu dr Majku Mjuu, koju je osmislio kako bi svojim pacijentima rešio zdravstvene probeleme, ali se ispostavilo da može da ima i sjajne rezultate po pitanju strukture samog lica.

Stotine Jutjub videa na ovu temu pokazuju da je „mewing“ sve popularniji, što i ne čudi, budući da obećava da će vam pomoći da ostvarite „pun genetski potencijal“ lica, bez odlaska pod nož. Teorija dr Mjua kaže da odgovarajuća pozicija jezika, vilice i vrata može da vam pomogne u rešavanju raznih problema sa vilicom, da smanji bol u mišićima vilice i da reši probleme apneje u snu. Kako kaže doktor, tehniku je pre svega osmislio da bi pomogao ljudima upravo sa ovih zdravstvenim, a ne sa estetskim problemima, iako su, dodaje, te dve stvari često povezane.

„Mewing“ se radi kroz vežbu, koja bi trebalo da se praktikuje što češće tokom dana. Potrebno je da zatvorite usta,  pritisnete ceo jezik uz nepce (uključujući i zadnji deo, ali pazeći da i dalje možete da dišete) i pritisnete kutnjake zajedno. Ova vežba dugoročno dovodi do popravljanja izgleda vilice, tvrde brojni fanovi „mewinga“, a pored same vežbe, dr Mju predlaže i da jedete črvstu hranu, i to da je žvaćete što duže, kao i da zaboravite na disanje na usta.

Dr Mju kaže da bi bilo najbolje da svi steknemo naviku da dišemo na nos i da sve vreme imamo pravilni poziciju vilice i jezika, kao u samoj vežbi. Držanje zatvorenih usta i spojenih zuba tokom dana je optimalni položaj, kaže doktor, a prenosi Daily Mail.

Iako je ova tehnika eksplodirala na Jutjubu i društvenim mrežama u prethodne dve godine, sama ideja uopšte nije nova, i već godinama se o njoj priča na raznim forumima, a posebno je popularna među muškarcima koji žele da imaju jaču, istaknutiju vilicu. Međutim, kako naglašavaju na sajtu Healthline, nije pouzdano da će ove vežbe zaista dovesti do nekih rezultata – iako će vam Jutjuberi reći da su uspeli da promene izgled lica – a i čak i da dođe do nekih promena, potrebno je da prođu godine redovnog „meowanja“.

U suštini, sama tehnika je jako popularna, iako ne garantuje rezultate. Budući da nije opasna, što bi Lane Gutović rekao – ne može da škodi.