Veliki šok: Zatvaraju se radnje modnih giganata, među njima i H&M

Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

Nemačke maloprodaje na udaru.

Natpis “Zatvaramo” može se videti na sve više radnji nekad velikih trgovačkih lanaca u Nemačkoj. Radnje C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, Conrad, H&M, Orsay, Conrad i Media Markt zatvaraju se u brojnim gradovima u ovoj zemlji.

Maloprodaja se već godinama bori s padom potražnje u mnogim sektorima. Ali proteklih nekoliko godina takođe je zadalo ozbiljan udarac nizu etabliranih marki. Jer osim trenda kupovine putem interneta, trgovine tekstilom, elektronikom i parfemima, te robne kuće su patile i trpe posledice pandemije korone. Energetska kriza takođe ostavlja traga. Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz naknadno su najavili zatvaranje poslovnica, piše N1.hr.

Najmanje svakoj trećoj radnji Galerije Karstadt Kaufhof preti zatvaranje. Drugi put u tri godine lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovno je pred finansijskim bankrotom. Stoga firma ponovno mora zatvoriti desetine radnji. Prema rečima šefa firme Miguela Mjulenbaha, mreža radnji od 131 robne kuće trebala bi se “smanjiti za najmanje trećinu”. Tako bi zatvaranjem verovatno bilo pogođeno više od 40 lokacija.

U decembru 2022. postalo je poznato da će se, prema internom pismu, možda morati zatvoriti do 90 poslovnica. Sada je propao i plan o preuzimanju 47 poslovnica Galerije “Schön hier”.

Foto: Karl F. Schöfmann / imageBROKER / Profimedia

Veliki trgovački lanac C&A će takođe zatvoriti poslovnice u Nemačkoj 2023. Za tri radnje je sigurno da će se zatvoriti: C&A Kiel: Holstenstrasse 1-11, 24103 Kiel; C&A Rendsburg: Schiffbrückenplatz. 1, 24768 Rendsburg: C&A Elmshorn: Alter Markt 6, 25335 Elmshorn.

Modni lanac već neko vreme prolazi kroz veliko restrukturiranje. Firma nije želela da pruži tačne razloge niti dodatne detalje.

„Molimo za razumevanje da ne objavljujemo nikakve podatke o radnicima i precizne podatke ili pozadinu zatvaranja radnji. Još nije jasno koliko će ukupno biti zatvaranja. Već 2022. C&A je samo u Nemačkoj zatvorio 13 radnji“, saopštili su.

Zatvaraju se i neke radnje Primarka

Primark trenutno ima 32 poslovnice u Nemačkoj, ali do kraja 2023. bi ih moglo biti znatno manje. Već je neko vreme jasno da će se dve Primarkove lokacije zatvoriti. Ona u Vejterštatu u blizini Darmštata (Hesen) zatvorena je krajem oktobara 2022. Zatvaranje radnje u Šlos-Štrasen-Centru u Berlinu planirano je za proleće 2023. No, kako se čini, verovatno neće ostati na tome jer je prodaja poslednjih godina drastično pala: s 926 miliona eura (2019.) na 380 miliona eura (2021).

Globalni modni brend H&M takođe zatvara radnje u ovoj zemlji. Samo u 2022. zatvoreno je ukupno 240 poslovnica širom sveta. Međutim, nije jasno koja su nemačka mesta pogođena.

Nemačka firma Orsay pogođena je mnogo drastičnije, naime, u julu 2022. je zatvoreno svih 197 poslovnica Orsaya u Nemačkoj, prenosi Felix magazin.

***
BONUS VIDEO: Stvari koje često gubimo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram